Mülteci Kamplarından Paralimpik Olimpiyatlarına: Abbas Karimi’nin Hikayesi
80 milyondan fazla mültecinin yaşadığı dünyada mülteciler hakkında olumlu gelişmeleri paylaşmaya devam ediyoruz. Bu haberimizde Afganistanlı engelli mülteci Muhammed Abbas Karimi’nin Tokyo Olimpiyatlarına uzanan yolculuğunu ele alacağız.
Abbas Karimi, hiç şüphesiz 2013 yılında Afganistan’dan kaçarken ülkesinde bir ikon olacağını, Tokyo Paralimpik Olimpiyatlarına katılacağını düşünmemişti. Ancak çok uzun süren ve bir devletten diğerine uzanan bir iltica yolculuğundan sonra bu hayal gerçek oldu.
Doğuştan kollara sahip olmayan Abbas Karimi 2013 yılında yerel turnuvalarda dereceye girdi. Sonra ülkesinin son yıllarda içinde bulunduğu savaş ortamı sebebiyle spor geleceğinden endişe ettiği için Afganistan’dan kaçtı.
2013 yılında kardeşiyle birlikte İran’a ulaşan Karimi, oradan Türkiye’ye kamyonlarda saklanarak kaçak olarak geldi. Ancak Türkiye’ye geldikten sonra da dört mülteci kampı değiştiren başarılı yüzücü en sevdiği sporu sürdürebilmek için kararlıydı.
Karimi hedeflerine ulaşmak için çalışmaktan asla vazgeçmedi. Kişisel antrenmanları için bir otobüse bir günde defalarca biniyordu. Ancak sonradan Amerikan New York Times gazetesinde kendisine destek verilmesi için kampanya başlatmak adına sosyal medyaya, özellikle Facebook’a, yönelmeye karar verdi.
Amerikalı emekli güreş ve futbol koçu Mike Ives’in dikkatini çeken Karimi, 2016 yılında Amerika’ya gitti. Hocasının desteğini son derece hisseden Karimi, Portland’da yüzme takımına katıldı. Ve katıldığı yarışmalarda başarılı oldu.
Mexico City’de 2017 yılında dünya yüzme şampiyonasının 50 metre kelebek yarışında mültecileri temsil ederek gümüş madalya kazandı. 2019 yılında ise Londra’da 50 metre kelebek yarışında 6. oldu. Böylece Abbas Karimi’nin muhteşem yolculuğu devam etti. Son olarak 2020 Tokyo Olimpiyatlarına katılan Karimi burada başarılı olamadı. Ancak verdiği mesaj bizce oldukça önemli. Ve bu hikâye haritalara çizilmiş sınırların hayallerimizi sınırlayamayacağını gözler önüne seriyor.