Müslüman bilim adamları sergisi Slovenya’da açıldı
Günümüzde her ne kadar din ile bilimin ayrışması gerektiği, dinin bilimdeki gelişmeyi yavaşlattığı hatta engellediği gibi görüşler olsa da; geçmiş dönemlerdeki Müslüman bilim adamlarına baktığımızda, İslam’da din ile bilim çatışmasının aksine ikisi arasındaki uyumu görebiliriz. Fakat Müslümanların bu altın çağı, ne yazık ki yeterince incelenmemiş ve üzerine düşünülmemiştir.
Yedi bölgeye yayılmış 1001 Inventions projesi, dünyayı daha iyi anlamak ve hayat kalitesini geliştirmek için Müslüman bilim insanlarının birlikte çalıştığı bu altın çağı ve onların bu başarılarına bağlı olarak gelişen modern bilimi; insanlara tanıtmak ve farkındalık oluşturmak için kurulmuştu, bu faydalı proje şimdi de Slovenya’nın Ljubljana şehrinde açılan sergide, yüzlerce ziyaretçiye “Müslüman Uygarlığın Altın Çağı” olarak bildiğimiz bilim tarihinin o önemli devrini anlatmak için açıldı.
İslam’ın Altın Çağından İlham Alabiliriz
Sergi, kürsüye Sloven başbakan Dr. Miro Cerar’ın davet edilmesiyle başladı, Dr. Miro Cerar konuşmasında şu sözlere yer verdi:
Sloven başbakanın etkileyici konuşmasından sonra mikrofonu 1001 Inventions’ın müdürü Ahmed Selim devraldı:
Ljubljana sergisi ve kongre merkezi daha önce dünyanın dört bir yanından gelen çok sayıda bilim-kültür sergisine ev sahipliği yaptı. 3 ay boyunca da “1001 Inventions”a ev sahipliği yapacak.
2010 yılında ünlü Londra Bilim Müzesi’nde kurulduğundan bu yana birçok dili içinde barındıran “1001 Inventions” sergileri Avrupa, Amerika, Asya ve Orta Doğu genelinde 6 milyondan fazla ziyaretçi karşıladı, 200 milyondan fazla Küresel Eğitim Kampanyası ile ilgilendi. Ayrıca miras ödüllerinde dünyanın en iyi tur sergisi kabul edildi.
1001 Inventions Nedir?
1001 Inventions, Müslüman Uygarlığının Altın Çağı’nın bilim, teknoloji ve kültüre katkılarının bilincini arttırmak amacıyla uluslararası eğitim kampanyaları sunan İngiliz Merkezli bir organizasyonudur.
7. yy’dan itibaren 1000 yıl boyunca, birçok bilim insanına ilham olan insanlar, eski uygarlıkların bilgisi üzerine inşa edilen büyük fakat yeterince takdir edilmemiş keşifler yaptılar. İspanya’dan Çin’e yayılan bir alanda, Müslüman uygarlığının bu altın çağı, Avrupa Rönesansının, bilim ve teknolojideki büyüleyici gelişmelerinin kaynağı olmuştur.