Haberlerİlham Veren Projeler

Müslüman Süper Baba ve Harika Anne

Ebeveynlik, insan hayatındaki en zor ve en çok çaba gerektiren süreç olarak tanımlanabilir. Zira ebeveynliğin sabit bir kuralı, yöntemi ve tipi yoktur. Araştırmalar 4 tip ebeveynlik türünden bahseder. Bunlar; otoriter, demokratik, ihmalkâr ve hoşgörülü ebeveynlik tipleridir. Zaten insan mizacındaki farklılıklar dolayısıyla çeşitli ebeveynlik tipleriyle iç içe bir toplumda yaşarken, içinde yaşanılan çağın değişmesi ve gittikçe küreselleşmesiyle ihtiyaçlar ve değerler, dolayısıyla ebeveynlik yaklaşımları da değişmektedir. İçinde anlık var olabildiğimiz bu hız çağındaki dönüşüme ayak uydurmak da ebeveynlerin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri olsa gerek.

Bu bağlamda Amin Aaser, Müslüman ebeveynliğin, geleneksel ve modern değerlerin dengesini gerektiren bir yolculuk olması gerektiğini vurgulamaktadır. Başka bir deyişiyle baba olmayı gündüz dünyayı kurtarmak, geceleri aşçı, komedyen ve rehber olmaya benzetir.

Bu ifadeleriyle bizlere Hz. Ali’ye atfedilen “Çocuklarınızı kendi zamanınıza göre değil, onların yaşayacağı çağa göre yetiştirin” sözünü hatırlatan Aaser, Müslüman ebeveynlere bu zorlu yolculuklarında yardımcı olabilmek için yeni podcast’ini “Müslüman Süper Baba ve Harika Anne” adıyla başlattı. Bu yeni podcast, Müslüman ebeveynlere ‘iş-yaşam-inanç’ dengesi bulma uğraşı içinde yön gösterir nitelikte.

Musluman Super Baba Harika Anne

Anlaşılan o ki; mekân, coğrafya veya inanç fark etmeksizin çocuk yetiştirmek zorlu bir iştir. Ayrıca nerede yaşıyor olursanız olun, bu bir İslam ülkesi dahi olsa, İslam’ı seven ve onun ilkelerine bağlı büyüyen çocuklar yetiştirmek zor olabilir. Özellikle İslamofobi’nin yaygın şekilde görüldüğü ülkelerde yaşayan bir Müslümansanız bu yükün daha da ağır olması kaçınılmazdır.

Örneğin, İslami değerleri öğreten bir dizi çocuk kitabı olan Noor Kids’in kurucularından Noor Salih, Batı’da yaşayan Müslüman ebeveynlerin sadece ebeveyn olmanın gerektirdiği zorluklara ek olarak bir dizi zorlukla karşılaştıklarını aktarmaktadır.

Bu zorluğun da bilincinde geliştirilen Podcast, Noor Kids‘in Müslüman ailelere İslami eğitimi zenginleştirecek daha fazla kaynak sağlama çabasının bir parçası olarak görülmektedir.

Amin Aaser. min.jpg podcastin onemi oncesi

Podcast’in Önemi ve İşlevi

Müslüman podcastleri genellikle annelere odaklansa da, Aaser’in podcast’i daha çok babalara hitap etmesiyle diğerlerinden ayrılmakta.

Ayrıca Podcast, ebeveynlerin bilinçlenmesi adına da çalışmalar yürütmektedir. Pew Research’ün yakın zamanda yaptığı bir araştırma 2000 yılından bu yana neredeyse her 3 çocuktan 1’inin evlilik dışı dünyaya geldiği sonucuna işaret etmektedir.

Aaser’in bir aktarımı podcast’in işlevi adına oldukça önem arz etmektedir: “Ebeveynlerin özellikle babaların ebeveynlik çatısı altında bir topluluk oluşturmasına yardımcı olmak amacıyla “Müslüman Süper Baba ve Harika Anne” podcasti’ni başlattık ve çocuklarımızın hak ettikleri ebeveynler olabilmek için ilgili konuları tartıştık.”

Hepimizin bildiği üzere Müslüman bir toplumun inşası için ebeveynlerin eğitimi binanın temel taşı vazifesi görmektedir. Bir ailede anne- baba çocuk yetiştirme hususunda iç ve dış motivasyonlara sahipse bu yolculukta daha sağlam adımlar atılabilir diyebiliriz. Podcaste bu bağlamda baktığımızda, Müslüman ebeveynlere iç ve dış motivasyon ve destek sağlama adına önemli çalışmalar sürdürmekte. Bizleri bu güzel yenilikle buluşturan, Müslüman toplumun inşasında sadece ebeveynlerin değil, o ebeveynlerin içinde yaşadığı toplumun bir parçası olarak anne- baba olmasak bile bizlerin de anne- babalara dış motivasyon sağlamakla yükümlü olduğumuzu hatırlatan Amin Aaser’e şükranlarımızı sunarız.

Kaynak
Mom and childAmin Aaser

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu