Bi' Dünya Liste

Müslüman Ülkelere Özgü Tatlılar

Helal gıdaya ulaşımın güçleştiği günümüzde, Müslümanların dikkatini bu konuya yöneltmek hayli önem taşıyor. Bu nedenle asırların parlattığı İslam geleneğinin olmazsa olmazı yemek kültürüne gelin bir göz atalım. Bilhassa hepimizin gönlünü kazanan Müslüman ülkelere özgü tatlıları yakından tanıyalım.

Seri Muka

SERI MUKA

İlk olarak 20 milyon Müslüman nüfusuyla dünyanın en büyük Müslüman ülkelerinden biri olan Malezya’yı inceleyelim. İslam’la; Hindistan, Çin ve hatta Arap Körfezi’nden Güneydoğu Asya’ya seyahat eden Müslüman tüccarlar aracılığıyla tanışan Malezya, 12. yüzyılda Malay Hükümdarı Sultan Mudzafar Şah’ın Hinduizm’den İslam’a geçmesiyle İslam’a daha sıcak bakmaya başladı. Zamanla, barışçıl mesajlarına ve adaletine hayran kaldığı bu dinin önemli temsilcilerinden biri haline geldi. Şu an ise ülke, helal gıda dostu ve İslami hassasiyet konusunda güven veren bir konuma sahip. Pek çok rağbet gören lezzetlerin arasında en sevilen tatlısı ise “Seri Muka”. Pirinç ve Hindistan cevizi ile elde edilen alt tabaka ve tatlıya rengini veren pandan yaprakları sayesinde bu eşsiz tatlı, biraz daha vazgeçilmez hale geliyor. Son dokunuş olarak muhallebi karışımın hazırlandığı tatlı, Malezya’nın en iyi 100 Miras Yiyecek ve İçecekleri listesinde yerini alıyor. 

Shaaria

İkinci uğrak noktamız, Afrika esintisini getiren Sudan.  Müslüman çoğunluğun istikrarla yükseldiği Sudan kültürünün başlangıcı Mısır’ın fethine dayanıyor. Arapçanın da etkin rolüyle ilim faaliyetlerinin yükselişe geçtiği topraklarda İslam’ın hızla benimsenmesiyle beraber Sudan, günümüzde hâlen farlı etnik grupları ve mezhebi bünyesinde barındırıyor.  Bu çeşitliliği bir araya getiren unsurlardan bir tanesi de “Shaaria”. Ülkenin küçük büyük herkes tarafından en çok sevilen tatlılarından olan Shaaria, özellikle Ramazan ayında sıkça tüketiliyor. Makarna hamurundan yapılan tatlı önce kaynatılıyor. Ardından gevrek ve şekerli bir lezzet vermek için kızartılıyor. En sonunda susam yağı ve şeker aromalarıyla tatlandırılıyor. Sudanlılar bu geleneksel ama popüler tatlıyı genellikle kuru üzüm, fındık veya hindistan cevizi gevreği ile sunuma hazır hale getiriyor. 

Chak Chak

Chak chak
Chak chak sağ taraftaki

Bir sonraki lezzet durağımız Kazakistan.  %70’lik bir Müslüman nüfusa ev sahipliği yapan Kazakistan da Orta Asya’nın güzel topografyasında köklenen geniş bir kültür hazinesini barındırıyor. Ayrıca İslam’ın Altın Çağı’nın tarihi ve kültürel merkezinde konumlanan Kazak Müslümanları, özellikle 8. yüzyıldan itibaren dünya sahnesinde göz kamaştırıcı bir yere sahip. 1800’lerde yaşadığı yoğun Rus baskısına rağmen Kazakistan, İslam bağlarını muhafaza etmeyi sürdürdü. Bu tatsız geçmişin yanında ağızları tatlandıran Kazak tatlısı “Chak chak“, ülkenin çokça sevilen lezzetlerinden biri. Bal, badem ve kızarmış erişte parçalarıyla yapılan gevrek karışımı malzemeleriyle yapılan Chak Chak’ı Orta Asya’da farklı yapılış tarzlarıyla görmek mümkün.

Mishti Doi

Mishti Doi

Son olarak rotamızda bizi Bangladeş karşılıyor. Bugün Bangladeş’in yanı sıra Hindistan’ın Batı Bengal ve Assam Eyaletlerinde de yaşayan Bengalli Müslümanların İslam’a bağlılıkları eskiye dayanıyor. Daha çok 12. ve 16. yüzyıllarda İslam, Hindistan’ın alt kısmında söz sahibi olmaya başlamıştı. O dönemde gücünün zirvesinde olan Bengal Sultanlığı sayesinde doğuya ilerleyiş hız kazanmıştı. Bu ses getiren etkisini uzun yıllar koruyan Bengal Müslümanlarının tatlısı ise “Mishti Doi”. Önce Kuzey Bogra Bölgesi’nden getirilen Mishti Doi esmer şeker ya da hurma pekmezi ile tatlandırılıyor. Ardından fermente edilen tatlıya yoğurtla beraber son hali veriliyor. Genellikle sonunda bir tutam kakule bitkisi ile tamamlanıyor. Bu benzersiz lezzet, Bangladeş’in zarafetini ve sevecenliğini yansıtmakla kalmıyor, tüm dünyanın bakışlarını üzerinde toplamayı başarıyor.

Farklı iklimlerin çatısında İslam ülkeleri, gerek damaktan kalbe uzanan zenginliğiyle gerek keşfedilmeyi bekleyen nice değerleriyle bizleri çağırıyor.  Her birini deneyimleyip yaşatmak ise biz Müslümanların vazifesi adeta.

Kaynak

  1. Müslümanlar Ülkelere Özgü Tatlılar, themuslimvibe.com/western-muslim-culture/around-the-muslim-world-in-sweets-and-dessert

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu