Müslümanca Düşünme – Rasim Özdenören
Bilmem hatırlar mısınız, çocukken bakkaldan aldığımız cikletlerden bazı çıkartmalar çıkar ve bunlar kuponlar üzerinde biriktirilirdi. Bir kupon dolunca onu bakkal amcaya verir ve vadeliden hediyeyi -bu bazen bir bisiklet bazen de bir oyuncak bebekti- haftalar boyu beklerdik. O zamanlar ne kadar masum gelse de şansa dayalı bu ciklet kağıtları göründüğü kadar da masum değildi.
Bugün kitap köşemize misafir olan ve Yedi Güzel Adam’dan Rasim Özdenören’in yazdığı Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler, oldukça geniş bir muhtevayı barındırıyor. Günlük hayatın detayları arasında unutulan çocukluk oyunlarını bile Müslümanca bir bakışla irdeleyen kitapta şans cikletleri bile yerini almış.
İz Yayıncılık’tan yayımlanan eser, 163 sayfa ve 4 ana başlıktan oluşuyor. İlk ana başlık olan “Panorama”da yazar, Müslüman toplum üzerindeki batı özentiliğine dair denemeler sunarken; ikinci başlık “Sağlıklı Düşünmeye Doğru”da aklımıza takılan sorulara dair farklı düşünce kapıları aralıyor. “Müslüman’ın Nitelikleri” ve “İslam’ın Özgünlüğü” başlıklarında ise orijinal bakış açıları önümüze seriliyor. Genel olarak kitap, dünyevi işlerde İslam’dan kaynaklanmayan sorunları İslam’la çözmeye çalışıp sonuç alamayanlara uyarı rehber niteliği taşıyor. Kısacası Özdenören bu eseriyle okuyucuya, “Müslüman çağın gözüyle İslam’a bakmaz; İslam’ın gözüyle çağa bakar.” diyor.
İlk baskısını 1985’te yapmış olan eser, Rasim Özdenören’in tekrar düzenlemesiyle 1999’da yeni baskısına kavuşuyor. Ancak yaptığı düzeltmelerle dahi istediği sonuca varamadığını önsözde belirten yazar, kitap için “sakat doğmuş bir çocuk” ifadesini kullanmayı tercih etmiş. Bu tanımla bizler de kitabın daha çok ilgi ve şefkate layık olduğunu anlıyoruz.
Arka kapak yazısını okuyabilmeniz için şuracığa bırakıyoruz. Selamet ile…
İnsanın, toplumsal hayatı gibi düşünce hayatının da karmaşıklaştığı bir dünyada “müslümanca düşünme”nin imkân ve yöntemi nedir? İslâm konusunda yeterli “malumat”a sahip olmak, “müslümanca düşünmek için yeter mi? İslâm, özü ve bütünüyle kaynaştırılamayan bilginin, düşünme etkinliğini oryantalist bakış açısına mahkûm etmesi kaçınılmaz olmayacak mı? Edebiyat ve özellikle öykü alanındaki başarılı ürünleriyle de tanınan Rasim Özdenören, bu önemli sorunları kuşatıcı bir perspektifle gündeme getirmekte ve sahip olduğu zengin birikimini başarıyla işleyerek, tartışmaktadır.
Kitap, bilgi, inanç ve değer alanlarına ilişkin olarak Müslümanca düşünmenin nasıl başarılabileceği konusunda önemli yaklaşımlar içeriyor.