Özel İhtiyaçları Olan Bireyler İçin Bir Eğitim Merkezi
Zorluklardan Doğan İlham: Benim İlham Veren Yolculuğum Merkezi
Her çocuk kendi yaşam becerilerine ve gelişim düzeyine göre eğitim almayı hak eder. Fakat ne var ki, özel ihtiyaçları olan çocuklar her zaman kendilerine uygun bir eğitim alma fırsatı bulamayabiliyor. Bir otizm türü olan Asperger sendromu teşhisi konulan Eşref de otizmli olmayan diğer çocuklarla birlikte eğitim alırken oldukça zorlandı.
Eşref’in anne ve babası Faraliza Zainal ve Muhammed Ali Davud, bir süre Eşref’in özel ihtiyaçları olduğunu ve öğrenirken yaşadığı zorlukları kabul etmekte direndiler. Neyse ki çok geçmeden oğullarının benzersiz bir eğitime ihtiyaç duyduğunu, aksi takdirde Eşref’in mevcut yeteneğini ve potansiyelini yitirebileceğini düşündüler.
Bunun üzerine aile, otizmli çocukları Eşref için İslami bilgi ve değerlerle bezenmiş bir eğitime ihtiyaç duyduklarını fark ettiler. Ne yazık ki, o dönemde böyle bir eğitimi sağlayabilecek merkezler yoktu.
Talihsiz gözüken bu durum aileye ilham oldu. Böylece Eşref’in annesi ve babası büyük bir motivasyonla hem kendi oğulları için hem de çevredeki öğrenme güçlüğü olan Müslüman bireyler için eğitim merkezi kurmaya karar verdiler. Çeşitli yeteneklere ve sosyoekonomik geçmişlere sahip özel ihtiyaçları olan bireyleri yetiştiren, güçlendiren ve ilham veren kar amacı gütmeyen bir merkez.
Din eğitimini matematik, okuryazarlık ve yaşam becerileri ile harmanlayan My Inspring Journey (MIJ) programı, Türkçe ismiyle Benim İlham Veren Yolculuğum, haftanın yedi günü İngilizce olarak hizmet veriyor. Merkezin en ilgi çekici özelliklerden biri de, üç yaşından otuz yaşına kadar, otizmli, down sendromlu, hiperaktivite bozukluğu olan veya öğrenme güçlüğü çeken her birey için kişisel eğitim programları tasarlaması.
Anne Faraliza, eğitimdeki bu boşluğu doldurmaya o kadar kararlıydı ki, öğrencilerin eğitimlerini tamamladıktan sonra iş tecrübesi kazanmaları için bir kafe bile kurdu: Ashraf’s Cafe (Eşref’in Kafesi). Bu kafe, hem merkezde eğitim gören öğrencilere istihdam sağlamış oluyor hem de günlük hayattan bir deneyim kazandırarak onları yaşama hazırlıyor.
MIJ hiçbir öğrenciyi geri çevirmeme odaklı çalışıyor. Tam zamanlı öğrencilerin çoğu düşük gelirli ve sorunlu ailelerden gelmesine rağmen, aileler ücretlerin tamamını ödeyemediklerinde, MIJ bu açığı kapatıyor. Eşref’in babası Muhammed, merkez için maddi manevi destekte bulunan herkese teşekkürlerini iletiyor.