Patoloji Alanında Dünyada En Etkin 100 İsim Arasına Giren Türk Patolog : Pembe Oltulu
Günümüzün en yaygın iletişim araçları nelerdir diye soracak olsak şüphesiz sosyal medya cevabını alırız. Hem bilgi paylaşımının çok hızlı olduğu hem de geniş kitlelere ulaşabildiğimiz mecralardır bunlar. İşte sosyal medyanın bu özelliklerini patoloji alanında bilgi paylaşımı için kullanan bir isimden bahsedeceğiz.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Pembe Oltulu, Patoloji alanındaki etkinliğinden dolayı The Pathologist Dergisi’nin yayınladığı “Dünya Patolojisinde En Etkin 100 İsim” adlı listede yer aldı.
The Pathologist Dergisi ve bu listenin önemi nedir diye sorduğumuzda şunlara ulaştık: The Pathologist Dergisi, Amerika’da alanında prestijli ve daha çok Patolojinin magazinsel yönünü ele alan bir dergi. Bu dergi 2016’da 50 kişilik patolojide etkin kişiler listesi yayınlıyor. Ardından da sürekli olarak 2018’de yayınlayacakları yeni listenin reklamını yapıyor. Durum böyle olunca 2018 listesi de listede yer alan isimler de dünya çapında ses getirdi.
Twitter Serüveni
Peki Türk Patoloğun bu listeye girmesini sağlayan nelerdir? Türk Patolog ne tür çalışmalar yapıyor? Bunlara bir göz atalım. Patolog Oltulu, patolojide ne tür gelişmeler oluyor diye 5 yıl önce bir Twitter hesabı açıyor. Twitter’da alanında etkin hocaların paylaşımlarını görünce de benim ulaştığım bilgileri meslektaşlarımla paylaşmam gerekiyor diyerek ilk olarak Twitter’da Patoloji alanında paylaşımlar yapmaya başlıyor. Twitter üzerinden geniş bir ağa ulaştıktan sonra da Facebook üzerinden meslektaşlarıyla eğitim grupları oluşturuyor. Patologlar, Patoloji ile ilgili ulaştıkları her şeyi buralarda paylaşmaya devam ediyor.
Patoloji ile ilgili bilgi paylaşımını sosyal medya araçları üzerinden yapmalarının sebebi ise alanında etkin hocalardan eğitim almak her an mümkün olmuyor. Bunun; zaman ayarlama problemi var, eğitime katılacaklar için kontenjan kısıtlaması var, eğitim için dile de ihtiyaç duyuluyor elbette. Bunlara maddi külfet de eklenince tabii olarak bilgiye ulaşmak zor oluyor. Sosyal medya üzerinden hiçbir kısıtlama olmaksızın, hızlı bir şekilde bunları yapmak elbette tercih edilen yol oluyor.