AvustralyaCamiHaberler

Punchbowl: Sıra Dışı Brütalist Cami

İslam, sadece bir coğrafyaya ya da bir topluma hitap etmez. İslam; coğrafyaları ve ideolojileri aşan bir hakikattir. Bu hakikatin şuurunu kalbinde taşıyan insan, en güzel biçimde hakikate duyduğu muhabbeti açığa vurmak ve gerekliliklerini yerine getirmek ister. Camilerimiz, geçmişten günümüze, bu noktada bir hayli çeşitlilik barındıran somut birer örnektir. Bu haberimizde ise Avustralya’nın Sydney kentinde bulunan Punchbowl Cami’ne konuk oluyoruz.

Punchbowl Cami, farklı kültürlerden gelen mimarinin yaratıcı bir sonucu. Avustralya’da, Müslüman ve gayrimüslim toplumların birlikte yaşadığı bir coğrafyada çeşitliliğin, çok kültürlülüğün sembolü haline gelmiş durumda. İslam ve Batı mimarisinin bir kombinasyonu olan Punchbowl, camilerimizin modern dönemde bir yorumu. 

İlk girişimler, bölgedeki Müslümanlar tarafından 1996 yılında gerçekleşti. 2017 yılında Punchbowl Camii ibadete açıldı. Yunan asıllı Avusturalyalı Angelo Candalepas, Punchbowl’un mimari tasarımının altında yatan isim. İslam ülkelerinde bir hayli vakit geçirmiş, farklı camileri inceleyerek onlardan ilham almış Ortodoks bir Hristiyan.

Mimari Özellikleri

Mimarisinde dikkat çeken unsur; merkezi, ahşap bir kubbeyi destekleyen 102 küçük beton kubbeye sahip olması. Geleneksel mukarnaslardan yorumlanan bu kubbe sisteminde ardışık bir düzende konumlanan 99 kubbe, Allah’ın 99 ismini temsil etmekte. Bir grup Türk hattat, beton yapıdaki kubbelere altın renginde parlayan Esma-i Hüsna’yı işlemiştir. Bu işlemelerle, Allah’ın zaman ve mekânın üstünde tesbih edilen yegâne varlık olduğu vurgusu yapılmakta. Cami, içerisine olabildiğince fazla ışık girebilmesi için cam duvarlarla çevrelenmiştir. Kütüphane, kafe, kadın grupları faaliyetleri, ziyaretçi merkezi gibi pek çok unsuru barındırmakta. 

Tasarımcılarından Hakan Elevli, CNN’de caminin neden bu kadar çok cam duvarları olduğunu şöyle açıklıyor: “Sokakta caminin önünden geçen insanlar içeride neler olduğunu görebiliyor. Saklanacak bir şey olmadığını göstermek istedik.” Caminin tasarımının arkasındaki fikrin, Müslüman olmayanlara bir caminin Avusturalya kültürünü de içerebileceğini göstermek olduğunu ifade ediyor.

Herkese açık olan Punchbowl Camii, modern dönemin brütalist mimarisiyle inşa edilmiştir. İslam ve Batı mimarisini bünyesinde harmanlamış oluşuyla alışılmışın ötesinde bir cami olarak dikkatleri üzerine çekmekte. Sağladığı hizmetlerle Müslüman ve gayrimüslim ziyaretçilerini en iyi şekilde ağırlamaktadır.

Kaynaklar

  1. Punchbowl Cami, mvslim.com/this-extraordinary-mosque-in-australia-brings-islamic-and-western-architecture-together
  2. Angelo Candalepas, candalepas.com.au/home/about/angelo-candalepas

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu