Ramazan SöyleşileriMısır

Ramazan Söyleşileri: Mısır’da Ramazan

Farklı ülkelerde mübarek Ramazan ayının nasıl yaşandığını ele aldığımız Ramazan Söyleşileri serimizin bu seferki durağı Mısır.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Fatma Şahbaz. Kısaca eğitim hayatım ve mesleğimden bahsedecek olursam,  3 yıl Mısırda yaşadım ve bu süre içinde El Ezher Üniversitesitesinde ilk yıl Arapça dil eğitimi aldım. Sonrasında iki yıl da Usulüddin Fakültesinde eğitim gördüm. Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezunum. Mezuniyetimin ardından iki yıl Arapça öğretmenliği yaptıktan sonra şuan fahri Kur’an Kursu Öğreticisi olarak mesleğime devam ediyorum.

Ülkedeki Müslümanlardan genel olarak bahsedecek olursak neler söylemek isterdiniz?

Mısır‘da yaşayan Müslümanlardan genel olarak bahsedecek olursam ilk olarak İbadetlerini aksatmayan ve her saniye dua eden insanlar olarak tabir edebilirim onları. Son derece yardım sever, insanlara karşı güler yüzlü,  ilmin vermiş olduğu mütevazılığı hayat tarzı olarak benimsemiş ve Allah’a her koşulda tevekkül eden Müslümanlar olduklarını söylemeliyim.

Ülkede Ramazan nasıl geçiyor?

Ulkede Ramazan Nasil Gecer 2

Bu soruyu cevaplamadan önce Mısır’da Ramazan ayını geçirme fırsatı bulmuş biri olarak  bana yeniden Mısır’a gitmek istersen ne zaman gitmek istersin diye sorulsa hiç düşünmeden Ramazan ayında cevabını verirdim. Ramazan ayının mübarek oluşunun hayata yansıdığı, gelişinin tam bir bayram havasıyla karşılandığı ve bitişinde ise insanların hüzünle Ramazanla vedalaştığını gördüğüm, kutsallığını derinden hissettiğim bir ortam vardı Mısır’da. Genel bir cevap verecek olursam, Mısır’ın rengarenk ışıklarla donandığı en ama en güzel günleri diyebilirim.

Ülkede Ramazan’a özel olarak yapılan şeyler nelerdir?

Ramazana Ozel Olarak Yapilan Seyler Nelerdir 2

Ramazan ayı yaklaştığında sokakların başlarında hurmalar ve temr suyu satan  seyyar satıcılar yerini alır. İstisnasız herkes kapısının önüne kocaman kocaman Ramazan fenerleri asar ve iftarla birlikte bu fenerler yanar. Müslümanlar evlerini , balkonlarını rengarenk ışıklarla süsler, sokaklar cıvıl cıvıl olur.

Bir kumaş deseni var bunu Mısır’a it bir simge olarak düşünebilirsiniz . Özel günlerde bu kumaşlar sofralara seriliyor, sokaklar o desenle ve ışıklarla süsleniyordu. Renk cümbüşü içinde karşılanıyordu Ramazan. Her sokağa uzun uzun iftar sofraları kuruluyordu. Teklifsiz davetsiz herkes bu sofralara oturup iftar edebilirdi. Diyelim ki Trafiktesiniz ve iftar vaktinin girmesiyle ezan okundu. Sokakta arabaların camından içeri kucağınıza hurma ve su atan insanlara rastlayabilirsiniz. Ramazan ayı; fedakarlığın, isâr ruhunun, vefanın, samimiyetin uç noktalarda yaşandığı zaman dilimi Mısır’da.

Gayrimüslimlerin müslümanlara ve Ramazan’a bakış açıları nasıl?

Gayrı müslimlerin genel olarak Ramazan’a karşı tutum ve tavırlarını “Saygı “ kelimesiyle ifade edebiliriz. Hatta bu konuda  Mısır’dayken karşı komşumla konuşmuştum ve kendisi şöyle söylemişti: Rahipler Ramazandan önce tüm Hristiyanları uyarıyor, bu ay müslümanlar için kutsal bu ayda yiyip içmiyorlar sizde sokakta yiyip içmeyin dermiş. Hakikaten de sokakta yiyip içen insan hiç görmedim.

Camilerde Ramazan ayında neler yapılır?

Camilerde Ramazan Nasil Gecer 1

Ramazan’da çoğu insan vaktini camide geçiriyor. Gündüzleri sakin fakat akşam ezanıyla canlanan bir ortam var. Teravih namazı genellikle hatimle kılınıyor.  Genci yaşlısı hep birlikte omuz omuza safta yerini almış oluyor. Teravihten sonra yemen kahvesi, sütlü çay ve hurma ikram ediliyor teyzeler tarafından ama kimse camiden ayrılmıyor. Duayla tesbihle geçiriliyor gece. İnsanların bazısı camide uyuyor, ardından uyanıp teheccüd namazını da cemaatle eda ediyorlar. Dileyen cami bahçesinde dağıtılan sahurluklarla sahur ederek sabah namazını da cemaatle eda ettikten sonra evlerine dağılabiliyor. Günler bu şekilde devam ediyor.

Ramazan’da itikaf’a girenler olur mu, nasıl bir atmosfer Vardır?

İtikafa giren var mı, çok net bir  bilgim yok fakat camiler geceli gündüzlü tıklım tıklım dolu olduğundan, duanızın tüm Müslümanların duasına karıştığı ve bir olan Rabbinizin huzurunda birleştiğinizi hissettiğiniz için manevi atmosferi çok yoğun bir şekilde hissedebiliyorsunuz.

Kadir Gecesi ülkede nasıl ihya edilir?

Kadir gecesinde evinde kalan insan neredeyse yok denecek kadar az.  Cami içi, avlusu dolup yollarda bile namaz kılan insanların görüntüsü canlanıyor gözümde. Özellikle bu gece uzun uzun dualar ediliyor. Sanki bir puzzlenin eksik parçası gibi tamamlanıyor insan bu ortamda.

Ülkede Ramazan Bayramı nasıl geçer?

Ramazan Bayrami Nasil Gecer

Ramazan Bayramı yine genç yaşlı, kadın erkek, çoluk çocuk hep birlikte camide bayram namazı kılınarak başlıyor. Tıpkı Kadir Gecesinde olduğu gibi fazlaca kalabalık cemaat oluşuyor. Sokaklarda, yollarda namaz kılan insanları görmek gayet olağan. Namaz bitiminde çocuklara hediyeler şekerler dağıtılıyor ve herkes birbiri ile bayramlaşıyor. Hiç tanımadığınız İnsanlarla kardeş gibi olduğunuzu iliklerinize kadar hissediyorsunuz böyle bir ortamda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu