Kitap Tavsiyeleri

Sayılı Günler – Dr. Mecdi el-Hilali

Ramazan, 11 ayın sultanı… Bu ay gelirken herkesi tatlı bir sevinç sarar. Giderken de bir hüzün… Ramazan yalnızca aç kalınan, oruç tutulan ay değil; kalplerimizin huzura, sekinete kavuştuğu, yaratıcımız olan Rabbimiz ile bağımızın sağlamlaştığı ay. Bu kısa zaman içerisinde vaktimizi nasıl daha güzel değerlendirebiliriz, bizi neler bekliyor, nedir bu sayılı günlerin amacı… Bunları öğrenmek için Dr. Mecdi el-Hilali’nin Sayılı Günler kitabındaki güzel bakış açısından faydalanmaya ne dersiniz?

Buyrun “Sayılı Günler”e…

Yazar kitapta temel olarak 3 ana başlık oluşturmuş ve bu başlıkların içeriklerini dolu dolu ve doyurucu olarak hazırlamıştır. Bu 3 başlık şu şekildedir:

1) Ramazanı Kaybetmeyelim…

2) Ramazanla Neyi Amaçlıyoruz?

3) Ramazan ve Ruhun Dönüşü

Yazarımız öncelikle kitapta genel ibadetlerden bahsederek ibadetlerin sembolik oluşunun doğru olmadığından, ibadetleri yerine getirirken amacımızın “yapmış olmak için yapmak” olmaması gerektiğinden bahsediyor. Allahu Teala’nın biz kullarının kalbinin iman ile hayat bulmasını asıl hedef olarak belirlediğinden ve bu hedefe ulaşmak için 2 araç olduğunu ifade ediyor ve bu 2 aracın, kalbi ve bedeni ibadetler olduğunu vurguluyor. Allahu Teala’nın, mükellef olduğumuz bütün ibadetlerin bizi O’na yaklaştıracak olan imana taşıyan birer araç olduğunu da belirtiyor.

Bütün ibadetlerde olduğu gibi Ramazan ayında gerçekleştirilen oruç ibadetinin sembolik olmaması gerektiği konusu için de yazar şu ifadeleri kullanıyor: “Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şu kavlini iyi tefekkür etmelisin: ‘Gece ibadetlerine kalkan nice kişi vardır ki, onların elde ettikleri tek şey uykusuz kalmaktır. Nice oruç tutan kişi de vardır ki, o oruçtan elde ettiği tek şey açlık ve susuzluktur.”

Yazar, Ramazan ayının kalbi iman ile “şarj etme”nin, nefsi terbiye etmenin ve arındırmanın en büyük fırsatı olduğunu  anlatıyor. Bunun yanında kitapta Ramazan ayı “serin bir vaha”ya benzetilirken Allahu Teala’nın bizlere yılın belirli zamanlarında yeniden canlanmamız, yeni bir ruhla hayata devam etmemiz ve kalbimize yapışan günah ve gaflet hastalığından kurtulmamız için bazı ikmal istasyonları ihsan ettiğini ve Ramazan ayının da bu ikmal istasyonlarından birisi olduğundan bahsedilmektedir.

Ramazanin Kalbi Iman Ile Sarj Etmesi

Peki bir Müslümanın –özellikle Ramazan ayında- kalbini ihya etmesi ve Rabbi ile bağını güçlendirmesi için mevcut olan birçok yoldan 10 tanesini öğrenmek ister misiniz? Yazarımız bu 10 maddeyi şöyle sıralıyor:

1) Oruç

2) Mescitlerden Uzak Kalmamak

3) Kur’an-ı Kerim Okumak

4) Gece İbadetleri

5) Faziletli Vakitlerden Faydalanmak

6) İtikaf

7) Dua

8) Sadaka

9)Fikir ve Zikir

10) Nefsimizi Hesaba Çekmek

Kitapta Ramazan ayı içerisinde insanlara karşı yapılabilecek bazı hayırlı amellerin olduğundan ve Ramazan ayı bittiği takdirde bu amelleri terk etmemek gerektiğinden bahsedilmektedir. Yazarımız bu hayırlı amelleri ise şöyle sıralıyor:

1) Hanım ve Çocuklara İhsanda Bulunmak

2) Cömert ve İkam Sahibi Olmak

3) Sıla-i Rahimde Bulunmak

4) Yemek Yedirmek

5) İnsanların Arasını Yapmak

6) İnsanların İhtiyaçlarını Karşılamak

7) Kendi Dışındakilerini De Kurtarmak (Başkalarının hidayetine vesile olmak.)

Son olarak Mecdi el-Hilali Ramazan ayının yeni bir ruh kazanabileceğimiz hususunda çok önemli bir yerinin olduğunu dile getiriyor. Allah’ın rızasını kazanabilme gücünü bulacağımız yeni bir ruh. Peki ruhumuzda olan hastalıkların ilacı nedir? Yazarımız, bu ilacın Kuran olduğunu söylüyor. Kur’an’ın hayatımıza etki etmesi için ve ondan daha fazla faydalanabilmemiz için de güzel yollar tavsiye ederek bizi kitabın sonuna taşımış oluyor. Rabbimiz bizlere hakkıyla okuyup amel etmeyi nasip etsin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu