HaberlerÖzbekistanRamazan

Semerkant’ta Ramazan Programı

Dağların heybetle kükrediği kıtalarda, ağaçların yeşil şarkılar söylediği topraklarda, betondan yapılaşmanın zevkli mimarilere kafa tuttuğu şehirlerde dahi İslam, hatırı sayılır ve kökten bir mirasa sahip. Bunların hiç biri, değer, itibar ve yaşanmışlık bakımından bir diğerini geride bırakmıyor. İslam’ın hüküm sürdüğü kadim medeniyetlerin varlığı, fikriyat ve maneviyat definesinin açık bir işaretidir. Bu hazinelerden bir tanesi olan Semerkant, Ramazan boyunca İsmail Halis tarafından hazırlanıp sunulmuş bir programa eşlik ediyor.

Günümüzde Özbekistan sınırlarında sosyokültürel, ilmî ve ruhanî zenginliği ile göz kamaştıran Semerkant, geçmişte dünyanın dikkatini üzerinde topladı. Helenistik dönemin önemli merkezlerinden biri haline geldi. Müslümanların fethinin ardından başta mimari olmak üzere önemli gelişmelere ev sahipliği yaptı. Batılı seyyahların da hemfikir olduğu İslam’ın kubbesi ve dünya cennetlerinin en önde geleni sıfatlarıyla kaynaklarda yerini aldı.

Tarih, üzerinde siyah beyaz anılar bıraksa da vakarlı zarafetini korumayı sürdürdü Semerkant. Bu münasebetle Tvnet yola koyuldu. İsmail Halis’in sunumuyla Maveraünnehir bölgesinin birikim ve şuurunun üstünde durmak adına belgesel planlamalar hazırlandı. Bizzat İsmail Halis’in çalışmaları bir programa dönüştürüldü ve Ramazan’da izleyicisiyle buluştu. Halis’in kendi ifadesiyle keşif ve ön tanıtım, seyahat ve yapım sürecinde varılan nokta hep Anadolu’da, Balkanlar’da, Türkistan’da, Maveraünnehir’de doğan hafıza kavramıydı. Buradan hareketle davet edilen içerikler, sohbetler şekillendi.

Özbekistan, Türkistan ve Kazakistan kültüründen yöresel kıyafetlerle söylenen ezgiler, çalgılara yer verilen program, toplamda elli günü bulan ve beş bin dakikayı aşan; Ramazan’ın doyurucu esintisi müddetince iftar vaktini bereketlendiren bir hakikat havzası sunuyor insanlara.

Semerkant
Semerkant'ta Ramazan Programı 1

Taşkent’ten, Şehri Sebz’den, Buhara’dan Hace Ahmet Yesevî’nin Türbesi; Taşkent Zenge Ata Mescidi gibi çeşitli mekanlarda yayınlar gerçekleştiriliyor. Rehber eşliğinde mekan tanıtımları, özel röportajlar gibi kısımlar da içeriyor ve Ramazan’ımızı bambaşka bir boyuta taşıyor.

1860 Sovyet işgalinden sonra Kur’an okumanın yasaklandığı Semerkant şehrinin merkezi konumundaki Registan Meydanı-Kum ülkesinde. İmam Maturidi’nin türbesinde birbirinden değerli konukları ağırlıyor. Kazakistan’ın, Türkistan’ın mazimizde birleşen meşalesini adeta gün yüzüne çıkarıyor. Özbekistan Bilimler Akademisi Ali Şir Nevai Üniversitesi Müdürü Abdül Cabbar İşan Kutlu, Hafiz Osman Şahin, Kemal Sayar, Mahmut Erol Kılıç, Yusuf Kaplan, Necdet Tosun, İbrahim Halil Üçer konuk alınan isimler arasında ve her bir bölümde, halâ yanmaya devam eden bir ateşin hazzını ve merakını içimize yerleştiriyor. Aynı zamanda da izleyicilerine bir ilim ve kültür cümbüşü yaşatıyor.

Registan Meydanı’nda bulunan üç medrese: Uluğ Bey Medresesi, Şir-Dor Medresesi ve Tilla-Karı Medresesi manzarası ve atmosferinin huzurunda gerek diz kırarak gerek alim zatların kahramanı olduğu hoş sohbetlere şahitlik ederek bu gövdenin bir parçası olmak hepimizin derinden duyduğu bir ihtiyaç. Umarız ki yeniden ulaştığımız her Ramazan, taptaze umutların imârına vesile olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu