Şeyh İzzeddin el-Kassam: Cihad Ruhlu Mücahid
Yakın zamanda Filistin’de yaşanan durumdan hepimiz haberdar olduk. Onların derdiyle dertlenen birisi olarak acılarını yüreğinde hisseden nice Müslüman var. Yaşanan savaş durumu deyince bir de aklımıza adı ile söz ettiren Kassam tugayları geliyor. Bizler de bu yazımızda Müslümanca yaşama gayretinde, cihad aşkıyla tutuşan bu birliğin kurulmasına öncülük eden örnek şahsiyetin hayatını ele alacağız. Kararlılığıyla, ilmiyle, cesaretiyle, İslami duyarlılığıyla Kudüs’ün ve Aksa’nın özgürlüğü için Siyonistlere karşı başlattığı direnişle İslam ümmetine örnek olan büyük bir ilim adamı Şeyh İzzeddin el-Kassam.
Filistin halkının gönlünde cesur bir savaşçı olarak yaşayan İzzeddin el Kassam 1882’de Suriye Lazkiye ili Cebale köyünde doğdu. Din âlimi, vaiz, komutan ve bir mücahitti. Ezher Şer’i Üniversitesi’nden mezun oldu. Üniversitede “Müslüman Kardeşler” grubuna katıldı.
Müslüman Kardeşler ismini zikretmişken bu cemiyet hakkında ufak bir bilgilendirme yapalım. Müslüman Kardeşler, Mısır’da 1928 yılında Hasan el-Benna tarafından kurulmuş ve kuruluş amacı, Osmanlı Devleti’nin yıkılmasının ardından İslam coğrafyasının birliğini sağlamaktı. Müslüman Kardeşler, dünyanın en etkili İslami örgütlenmesi olarak kabul edilmiştir. Bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulmuşsa da günümüz Mısır siyasetinde büyük ivme yaratmış, tüm dünyada kendinden söz ettirmiştir.
Üniversite eğitiminden sonra sonra köyüne dönen el-Kassam, köyünün camisinde imamlık yapmaya başladı. Sadece imamlıkla yetinmeyen Kassam, 1911’de İtalya’nın Trablus’u işgal etmesi üzerine Osmanlı birlikleriyle İtalyanlara karşı fiili olarak da savaştı. Onun vesilesi ile orada cihat etti nice gönül.
“Mühim olan bu savaşı bizim kazanmamız değildir. Asıl mühim olan bizim ümmete ve gelecek nesillere iyi bir ders vermemiz, onlarda cihad ruhunu diriltmemizdir.” sözü ile asıl olanın bizlerin tefekkür edip ders almamız gerektiği olduğunu vurguladı.
1922’de ülkesinden ayrılarak Filistin’in Hayfa kentine yerleşmek durumunda kaldı. Filistin topraklarının Yahudi göçmenlerce işgal edilmesine şiddetle karşı çıktı ve burada ders vermeye başladı. Hayfa’da Filistin ulusal savaşına önderlik eden el-Fetih‘in fikir babası Hacı Emin el-Hüseyni ile tanıştı. Ancak İzzeddin el-Kassam onun kavmiyetçi fikirlerine katılmamış ve bölgede İslami Birliği’ni savunmuştur. Yıllar sonra Hacı Emin ve el-Kassam’ın fikri önderliğini yaptığı hareketler Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ)’ne ve HAMAS’a dönüşmüştür.
Şeyh İzzeddin el-Kassam, direnişçi ruhuyla askeri birlikler kurdu. Bu mücadelesi, siyonizmi destekleyen ülkeleri rahatsız etti ve 20 Kasım 1935 yılında el-Kassam, İngilizlerin kuşatması sonucu şehit oldu. Bu yaşanan çatışma silahlı mücadelenin başlangıcı olmuş ve 1946 ilk intifadada Kassamcılar önemli rol oynamıştır. HAMAS’ın saldırı timi olarak da bilinen İzzeddin el-Kassam Tugayları adını ondan almıştır.
Cenazesi binlerce Filistinlinin katılımıyla hem İngilizlere hem de Yahudilere karşı devasa bir ulusal bütünlük gösterisine dönüşmüştür. Allah o ve onun gibi mazlumun derdiyle dertlenen Müslümanlardan razı olsun.
Yolda olmaktan, hizmet etmekten mutluluk duyuyor. Kendisini; daima yazan, hayat boyu öğrenme gayesinde olan, insan olma yolunda çaba sarf eden ve umuda meftun birisi olarak tanımlıyor.