Şili; Pascua Adası, Atacama Çölü gibi doğal güzellikleri, uzun ince coğrafi haritası ve büyük depremleri ile tanınmış bir ülke. Nüfusun büyük bir bölümü (%63) Hristiyan. Ülke, coğrafyası itibariyle hem yerli kabilelerin çeşitliliği hem tarih boyunca İspanyollar başta olmak üzere farklı kültürlerin etkisiyle birçok kültürden karma bir yapıya sahip. Bu çeşitli yapının bir parçası da haberimizin konusu olan Şilili Müslümanlar. Sizin için Şilili Müslümanların geçmişten bugüne tarihini derledik. Keyifli okumalar dileriz.
Güney Amerika’nın İslamiyet’le tanışması 15. yüzyılın sonunda Endülüs’teki İspanyol zulmünden kaçan Moriskolar aracılığıyla olmuş. Şili’ye de bu dönemde göç eden Müslümanların olduğu düşünülür. Bu dönemde göç edenlerin daha sonra Hristiyanlaştırıldıkları ve Müslüman kimliklerini kaybettikleri tahmin edilir.
Şilili Müslümanlar
İslam’ın Şili’ye taşınması ise 19-20. yüzyıllarda Osmanlı’dan ayrılmak zorunda kalan ama manda yönetimine girmek istemeyen Lübnanlı, Suriyeli ve Filistinli yerleşimciler aracılığıyla
gerçekleşmiş. Bu göç sonucunda Şili’de yaşamaya başlayan ve orayı yurt edinen
Müslümanlar, 1920’lerde oradaki ilk İslami enstitüleri kurmuşlar. Bu ilk Müslüman topluluğun üyeleri dini mezhep ya da milli farklılıklarına rağmen Şili’de İslam’ın temelini atmak için birlik olup çabalamışlar. Şimdi ise Şili, ilk İslami enstitünün kuruluşundan neredeyse bir yüzyıl sonra 13 cami ve farklı İslami enstitülere sahip. Yaklaşık olarak 5000 Müslümanın yuvası olan bu yerler Sünni ya da Şii ayrımı olmadan her Müslümanın kullanımına açık, ortak alanlar. Organizasyon ve eğitimlerini buralarda düzenliyorlar.
Müslümanlar, Şili içinde küçük bir azınlığı temsil etmelerine rağmen anlamlı bir çeşitliliği
yansıtıyorlar. Bu topluluğun en büyük merkezi ise Santiago’da As-Salam Camii. Birçok
Müslüman, tıpkı cami üyelerinden Hatice gibi, on yıl önce Müslüman olmuş Şilili
ailelerden. Birlikte Kur’an okumaları, hadis dersleri, İslam ahlakı çalışmaları ve helal yemek
tavsiyeleri gibi ortak faaliyetler düzenliyorlar. Hatice bu faaliyetlerin çok faydalı olduğunu
düşünüyor. Özellikle günlük hayatta gerek giyimleri gerek tercihleri dolayısıyla bir azınlık
olduklarını sık sık hatırladıkları için kendilerini güçlü ve bir hissedebilecekleri bu faaliyetler
onun için çok önemli. As-Salam Cami gibi bütün ülkede Sünni, Şii, sufi gibi farklı
topluluklara bağlı mescitler ve camiler bulunuyor. Buralarda yapılan faaliyetlerin de katkısıyla İslam’la şereflenen Müslümanların sayısı gün geçtikçe artıyor.
Eğer bir gün yolunuz Şili’ye düşerse oradaki kardeşlerimizle tanışmayı ve onların hayat hikayelerini bir de kendilerinden dinlemeyi ihmal etmeyin.
Kaynak
- Dergi (görsel), https://www.radioislam.cl/uncategorized/folletos-informativos/20/09/2021/