Çocuk Köşesi

Sosyal Medya Kullanımının Çocuklar Üzerinde Oluşturduğu 10 Etki

Sosyal medya ağları, çocukların zihinsel ve duygusal yapıları ile sosyalleşmelerini etkileyen unsurlardan biridir. İnternet, hiç karşılaşma olanağı olmayan kişilerin birbirleriyle iletişim kurmalarını da sağlayabilmektedir. Çocuklar, diğer yaş grubu bireylere göre yaşadıklarından, gördüklerinden ve duyduklarından daha fazla etkilenmektedir. Bu etkilenme neticesinde de taklit, örnek alma gibi davranışlarda bulunurlar. Bu yüzden sosyal medya kullanımı oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir alandır. Sosyal medya iyi kullanıldığında iyi bir araç konumundayken kötüye kullanıldığında ise kötü bir araç haline gelmektedir. Bu yüzden kullanımında hassas davranılmalıdır. Sosyal medyada çocukların tehlike altında olduğu durumlar olarak şunlar sıralanabilir:

Yabancıların Çocuklara Ulaşabilmesi

Sosyal medya, kötü zihniyetli bazı insanların kendilerine kurban seçmek için kullandığı bir platform olabilir. Suçlu profili ne olursa olsun, birilerinin çocuklara basit birkaç arama yaparak ulaşabileceği akıllarda bulundurulmalıdır. Sosyal medya ağlarını kullanan çocukların kolayca ulaşılabilir hale gelmesi; ebeveynlerin, çocuklarının bu ortamlardaki davranışlarını daha yakından takip etmeleri gerektiğini ortaya çıkartır. Çocuğun oyun oynarken ya da kayıt formlarında kendisi ya da ailesi hakkında paylaştığı bilgilerle kimlik hırsızlığına, çocuk tacizine, uygunsuz görüntülere, yasa dışı içeriklere maruz kalabilir. Bu yüzden çocuğun sosyal medya kullanımında ebeveynler nötr kalmamalı, takip etmeyi ihmal etmemeli.

Çocukların Yabancılarla İletişim Kurmaları

Cocuklarin Yabancilarla Iletisim Kurmalari

Sosyal paylaşım siteleri, adlarından da anlaşıldığı gibi paylaşım yapma ve iletişim kurma ortamlarıdır. Çocuklar gerçek hayatta tanımadığımız kimseyle iletişim kurulmaması gerektiğini bilseler de uygulamada durum bu kadar net olmayabilir. Çocukların tanımadığı ve kötü niyetli olabilecek yabancılarla bu sitelerde iletişim kurabileceği unutulmamalıdır.

Çocukların Çevrimiçi Tacize Uğramaları

Tacizin her türlüsü insanda üstü kapanamayan izler bırakabilir. Çocukların internette sözlü tacize uğramaları çok kolaydır. Çocuklar forumlarda, anlık mesajlaşma uygulamalarında veya sosyal paylaşım sitelerinde tacize uğrayabilir. Bazı çocuklar ise uğradığı bu kötü olayı kimseyle paylaşmak istemeyebilir. Böyle bir durum ise paylaşan çocukların durumundan daha zordur. Bu nedenle sosyal medya ağlarında güvenliği sağlamak şarttır.

Çocukların Yaşıtlarından Baskı Görmesi

Çocuklar sosyal paylaşım sitelerinde baskı görebilir. Özellikle yaşın getirmiş olduğu özellik nedeniyle akranların birbirlerine baskı uygulamaktan keyif aldıkları yaşlarda bu duruma daha çok dikkat edilmelidir.

Siber Zorbalık

Siber Zorbalik

Zorbalık yapmak için çocukların yüz yüze olmaları gerekmez. “Siber zorbalar” internet ortamının vermiş olduğu özgüven ve davranış değişiklikleri sebebiyle klavye başında başka bir çocuğun psikolojisini ciddi şekilde etkileyebilirler. Bunu yapmaları için fiziksel olarak güçlü olmaları veya fiziki anlamda kavga etmeye kendilerini yakın hissetmeleri gerekmez. Bu işi yapan kişilerin yaşı çocuğun yaşına yakın olabilir de olmayabilir de.

İnternetteki Zararlı Bilgiler

Artık internet üzerinden tüm bilgilere ulaşmak son derece kolaylaştı. Çocuk, faydalı-zararlı ayrımını yapamayacak bir yaştaysa bu kolaylık çocuğun aleyhine olacaktır. Çünkü zararlı içerik ve bilgilere ulaşmak çocuğa bir fayda sağlamayacak, aksine yanlış bilgilerle dolmuş bir zihne sahip olmasına sebep olacaktır.

Örgütler

Sosyal paylaşım siteleri pek çok örgüt tarafından propaganda aracı olarak kullanılmaktadır. Çocukların sosyal paylaşım sitelerinde siyasi, bölücü veya terör örgütlerinin propaganda çalışmalarıyla karşılaşması mümkündür. Bu örgütler çocuğun düşünce yapısını değiştirerek veya onu manipüle ederek etkisi altına almaya çalışabilir. Ailesinde kazanmış olduğu ahlaki değerleri unutturup hayatında kalıcı değişikliğe neden olabilir.

Fiziki Etkiler

Fiziki Etkiler

Fiziki etkiler şöyle sıralanabilir:

Görme sorunları

Duruş ve iskelet sorunları

Radyasyon riski

Daha az hareket etmekten kaynaklanan fiziksel problemler.

Dürtü Kontrol Bozukluğu ve Öğrenme Güçlüğü Gibi Rahatsızlıklar

Yoğun mavi ekrana, sosyal medyaya veyahut bilgisayar oyunlarına maruz kalmak çocuklarda bazı gelişimsel problemlere sebep olabilir. Ebeveynler birlikte yapabilecekleri etkinlikler organize edebilirler. Ekrandan ziyade doğa ile vakit geçirmeleri için çocukları bu konuda özendirebilirler.

Zamanın Kıymetini Bil(e)memek

Zamanin Kiymetini Bilememek

Ekran başında fazlaca vakit geçiren çocuklar genelde vaktin nasıl hızlı geçtiğini anlayamamaktadırlar. Saate baktıklarında ise beklediklerinden çok daha fazla vakit geçirdiklerini fark etmektedirler. Durum böyle olunca vaktin kıymetini bilmek ve güzel işlere vakti daha çok harcamak erdeminden uzak kalabilmektedirler. Böyle bir durumla karşılaşmamak için vakitlerini daha güzel işlere harcayabilecekleri etkinlik ve işlere teşvik edilmelidir çocuklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu