Sözün Özü ile İslam Düşünce Gelenekleri
Tavsiye köşemizde bu hafta 3 yıl önce yayınlanmış ve bitmiş olan Sözün Özü programından bahsedeceğiz. Başlığından da anlaşılacağı gibi sözün, düşüncenin, gerçeğin özüne inildiği ve izleyenlerin de katman katman bu derinliğe çekildiği programda üç doçentin bilgi ve fikir fırtınasına şahit olacağız. 14. bölümden itibaren Ömer Türker ve İbrahim Halil Üçer‘in devraldığı program, temelde İslam Düşünce Gelenekleri üzerine yükselmektedir. Bunun yanı sıra ilgililerine, İslam’ı bir medeniyet olarak nasıl ele alabileceğimizin, bilime, bilgiye ve hayatın her alanına yansımasını nasıl takip edebileceğimizin yollarını göstermektedir. Ayrıca Sözün Özü ile medeniyetin günümüzde hala izlerini takip edebildiğimiz güçlü bir düşünce sistemine ve kümülatif bir bilgi birikimine sahip olduğunu açıklamayı ve fark ettirmeyi hedeflemektedir.
Bir müslüman olarak durup, düşünüp, sorguladığımızda çağı ya da sistemi İslam’a değil İslam’ı çağa restore etmeye çalıştığımızı görürüz. Değişenler için de değişmeyecek olan tek “şey”i değiştirmeye çalışanlar olarak aslında yaptığımızın Hak Teala’ya şirk koşmak olduğunu fark edememekteyiz. İşte Sözün Özü programı her bölümde bize bunu fark ettirecek bir soruyla gelmektedir:
Sözün Özü İçinde Yaşadığımız Zamana İslam Ne Söyler?
İslam Düşünce Geleneklerinin sadece tozlu raflardaki kalın kitaplarda kaldığını ya da daha önce tevarüs edilmemiş, hayal ürünü bilgiler olduğunu düşününlere karşı Sözün Özü programında, konuların sadece felsefi, manevi ve teorik boyutlarına değil maddi kültürdeki masal, menkıbe, türkü, vb. gibi yankılarına da temas edilmektedir. Sık sık alanında uzman isimlerin ağırlandığı programda, başta kelam, hadis, fıkıh olmak üzere felsefe, tasavvuf, tarih, musiki ve Modern İslami akımlardan zengin içeriğe sahip sohbetler gerçekleştirilmiştir. İnsanı, hayatın özü olan daha ciddi konular üzerine okumaya, düşünmeye, yazmaya sevk eden programda Gazali‘den İbni Sina‘ya, Fahreddin Er-Razi‘den Siraceddin Urmevi‘ye pek çok derinlikli ve bereketli isimle de tanışmış olacağız.
Çağın sağır edici gürültüsüne ve boğucu karmaşıklığına bir mola vererek kendimize nefes alanı açabileceğimiz, keyifli ve bilgi dolu vakitler geçirebileceğimiz programın her biri 1.5 saat olan 75 bölümü vardır. Sizde anı, çevirmen, yazar ve teolog Ömer Türker ve İslam Düşünce Atlası (3 cilt) yazarı, akademisyen İbrahim Halil Üçer ile paylaşmak isterseniz YouTube ve TRT Avaz üzerinden programa kolayca ulaşabilirsiniz. Sözün Özü program boyunca değerlendirilen kitapların derlendiği bir site isterseniz buna da aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Bölümlere göre tavsiye edilen kitapların listesine ulaşabilirsiniz: sehirisifkulubu.com/2018/11/24/sozun-ozu-programinda-tavsiye-edilen-kitaplar-ve-bolum-adlari/
Hemşire ve yazılarına aşık bir genç.