İçerikler

Süleyman Aşk Dilin Bilir Dediler

Bi’smi’llahi’r-Rahmâni’r-Rahîm
“Allâh adın zikr idelim evvelâ
Vâcip oldur cümle işte her kula”
                                                                                                                  

Süleyman Çelebi‘nin kaleminden damla damla dökülen bir aşk ve onun Saadettin Ökten‘in gönül akislerindeki nağmeleri… Bu hafta ikisi bir arada Süleyman Aşk Dilin Bilir Dediler programında!

Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.)’in hayatının, risaletinin, vefatının anlatıldığı, yedi yüz doksan yıllık özlemin ve sadakatin kelimeleri kifayetsiz bıraktığı, edebiyatın kanatlarında asırlara taşınan, siyer kitaplarının belki en güzeli belki de en güzel ifade edilişi: Vesiletü’n Necat. Halk arasında bilinen adıyla: Mevlid.

Peygamberimizin ahlâkına, zahirî ve bâtıni birçok özelliğine atıfta bulunulan mesnevinin en önemli ve en faydalı özelliği şüphesiz Kutlu Doğumu’nun insanın tüm eylemleri ile irtibatlı bir yanının oluşudur. Bu haliyle Vesiletü’n Necat, okuyan, anlayan ve iman eden herkes için hem gerçekten bir kurtuluş vesilesi hem de davranışlarını şekillendirmede kullanabileceği hikmet dolu güvenilir bir kaynaktır. Hayatının her alanı ibret, her davranışı örneklik olan Peygamber, yaradılışından doğumuna ve dahi vefatına kadar bizler için her daim bir rahmet ve mağfiret vesilesiydi. O vakit selam olsun Ledün ilminin Sultanına! Selam olsun Hz. İnsan’a!

Sorgulamak, insanı diğer canlılardan ayıran yegâne haslettir. Ve ancak sorgulayabilen insan iç ve dış dünyası arasındaki dengeyi kurarak huzura erişebilir. Günümüzde aklından vazgeçen ve sorgulamayı bırakan insanın ne büyük anlam krizlerine düştüğünü görüyoruz. Hakikatin kaybına sebep olan bu durum bir sonraki adımda insanın kaybına yol açacaktır. İşte Vesiletü’n Necat, sadece Hz. Peygamberi ve O’nun hayatını anlatmak için yazılmadı. Süleyman Çelebi, Hz. Peygamber’in kutlu doğumu üzerinden yaratılış, varoluş ve kayboluşun sorgulamasını yapmayı ve ümmet bilincini tekrar ortaya çıkarmayı da amaçlıyordu. Bu da demek oluyor ki 15 yy’dan bir dostun sadasıdır bize ulaşan…

İşte size bir kolaylık! İşte size bir armağan!

Sadettin Okten ve Serdar Tuncer
Sadettin Ökten ve Serdar Tuncer

Bu hafta; şehir ve medeniyet, özellikle de İslam medeniyeti konularındaki entelektüel birikimiyle tanınan Yüksek İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Sadettin Ökten’in 15.yy’ın kıymetli şairi Süleyman Çelebi’nin yazdığı Vesiletü’n Necat eserini okumasına ve açıklamasına eşlik edeceğiz. Sakin sesi, zengin hikâye bilgisi ve dost meclisinde hissettiren enerjisiyle bir Mevlid-i Şerif üzerinden Allah’ın Resulüne, Resül’ün Habibi’ne ve ümmetine olan muhabbetinden kesitler sunan Ökten ve bizi saadet dairesinde misafir eden Serdar Tuncer yine kendilerine yakışan bir programla izleyici karşısındalar…

Bu hafta sizleri Saadettin Ökten’in gönlünü okumaya ve engin bilgisi ile Vesiletü’n Necat şerhini dinlemeye davet ediyoruz. Her biri ortalama yirmi beş dk’lık toplam on iki bölümden oluşan programa MyMecra ve Youtube üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Kaynakça:

  1. Ak M, Bir Ademiyet Anlatısı olarak Vesiletü’n Necat, Selçuk Türkiyat, Ağustos / August 2022; (55): 89-102.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu