CamiDavet-TebliğHaberlerHidayet Öyküleriİslamofobi

Süleymaniye’de Gönüllülüğün Adresi: Kültürlerarası İletişim Merkezi

Birkaç günlüğüne ya da bir haftalığına bir yurt dışı geziniz olsa ve döndükten sonra size, “Orası nasıl bir yer?” sorusunu yöneltip bize gittiğiniz yeri anlatmanızı istesek neler anlatırdınız? Eğer bu ziyaretiniz daha önce pek bilmediğiniz ve ilk defa gittiğiniz bir yer ise aslında her şey sizin için ilk izlenimdir. Falanca ülkenin insanları nasıl diye sorsak ilk karşılaştığınız örnekler aklınıza gelecektir. Falanca ülkede şu nasıl bu nasıl gibi sorabileceğimiz tüm soruların yanıtı sizin o kısa gezideki tecrübelerinizle şekillenecektir. Peki soruyu tersten soralım. Turistler ülkemize geldiklerinde sizce zihinlerinde nasıl bir Türk halkı, Türkiye ve Müslüman imajı oluşuyor acaba? Ya da nasıl bir imaj oluşmasını arzu ederdiniz? Medyada rastladığımız kötü hadise örnekleri ile mi? Yoksa samimi, güler yüzlü ve yardımsever cami gönüllüleri ile mi? Haydi gelin o güzel insanların dünyasına bir göz atalım.

Kulturlerarasi Iletisim Merkezi

Kültürlerarası İletişim Merkezi

Bu güzel gönüllülerin buluşma noktası Kültürlerarası İletişim Merkezi. Camiye gelen turistlere dinimizi anlatmayı ve medyada oluşan ön yargıları kırmayı amaçlayan bu güzel oluşumun kuruluş hikayesini vakfın kurucusu Enes Eryarsoy’dan dinleyelim:

2008 yılında yurt dışında edindiğim bir tecrübede, turistlerin cami ziyaretlerinde, cami içerisini İslam’ı ve camiyi anlatan turlarda, cami ziyareti yoluyla farkındalık oluşturma gönüllülük faaliyetlerini anlama ve tetkik etme fırsatı buldum. Cami gönüllüleri, gelen ziyaretçileri adeta kendi evlerindeymiş gibi bir misafirperverlikle ağırlıyor, muhtelif dilleri bilen gönüllüler kendilerine sorulan soruları içtenlikle tek tek cevaplıyorlardı. Böylece hem gelen turistler çok memnun bir şekilde oradan ayrılıyor hem de İslam’ı öğrenmiş oluyorlardı. Caminin TripAdvisor gibi yerlerdeki ziyaretçi yorumları müthişti. İlk defa orada karşılaştığım bu uygulama beni çok etkiledi. Pek bir tarihi özelliği olmayan bu camideki ziyaretçiler verilen tanıtım hizmetinden bu denli memnun oluyorlar ise, ülkemizde bizim üzerimize düşen sorumluluk çok daha büyüktür.

Bu Uygulamayı Türkiye’de Nasıl Gerçekleştirebiliriz?

İstanbul’a dönen Enes hoca hemen harekete geçer ve soluğu o zamanlar Sultanahmet Cami İmam Hatipliği görevini ifa eden Emrullah hocanın yanında alır. Ardından “bu uygulamayı Türkiye’de nasıl gerçekleştirebiliriz?” sorusu etrafında istişareler yapar, ziyaretler gerçekleştirir ve 2010 yılında Kültürlerarası İletişim Merkezi resmi olarak kurulur.

Egitim 1

Yapılan Faaliyetler

Kuruluş aşamasından bu yana geçen yaklaşık 10 yıllık sürede çok güzel işlere imza atılır. Hiç ara vermeden devam ettirdikleri camide turistlere İslam’ı ve İslam kültürünü anlatmak ilk akla gelenlerden. Her yıl Ramazan ayında turistler ile birlikte yaptıkları iftarlar ve aldıkları geri dönüşler de insanın içini ısıtacak cinsten. Ayrıca her öğle ve ikindi namazını müteakip Süleymaniye Camii’ni anlattıkları ve gelen soruları cevapladıkları sunumlar oluyor.

Davetliler

Gelen misafirleri Türk yemekleri ve lokumları ile karşılayıp yaptıkları sıcak içecek ikramları ile hem insanların içini ısıtıyorlar hem de İslam’la aralarındaki bariyerleri bir nebze olsun kaldırmayı başarıyorlar. Ve tabi ki isteyenler için İslam’ı anlatan broşürler ve farklı dillerde Kur’an-ı Kerim mealleri de merkezin giriş bölümünde insanların inceleyebilmesi ve ücretsiz olarak alabilmesi için sergileniyor.

Musluman

Sizler de bu güzel oluşumun bir parçası olmak isterseniz etkinliklerde görev almak için aşağıdaki maile gönüllü olmak istediğinizi yazabilirsiniz. Olur ya düzenli olarak etkinliklere katılacak vaktiniz veya imkanınız yoktur ama bu sevaptan da mahrum kalmak istemiyorsunuzdur. Bu durumda da aşağıda verilen numarayı kaydedip yabancı bir arkadaşınız olduğunda ya da bir turist ile karşılaştığınızda bilgi almak istiyorsa onları Kültürlerarası İletişim Merkezi’ne yönlendirebilirsiniz. Böylece onları içtenlikle karşılayıp sorularını cevaplayacak güzel insanlarla buluşmasına vesile olabilirsiniz.

  • Website: Kim.org.tr
  • Soru ve bilgi edinme talepleriniz için: info@kim.org.tr
  • Whats App İletişim Hattı : +90 553 787 18 46

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu