Suriye’nin İlk Astronotu: Muhammed Ahmed Faris
Bir anlığına başımızı kaldırıp gökyüzüne bakalım. Sadece bu bakışta dahi yıldızları görebilir ve gece sessizliğinde Ay’ı seyredebiliriz. Dünya’dan bakıldığında dahi hayret ettiğimiz bu nimetlerin keşfi için daha da ilerisini uzayı düşünelim. Uzayda olduğumuzu hayal edelim. Galaksilere, yıldızlara, asteroitlere bakıyoruz ve uzay boşluğundan Dünya’ya. Bugün; Temmuz 1987’de bir uzay aracı penceresinden Dünya’ya bakarken, annesine bakar gibi hissettiğini söyleyen, Suriye’nin ilk Astronotu Muhammed Ahmed Faris ile sizleri tanıştıracağız.
Muhammed Ahmed Faris, 26 Mayıs 1951’de Suriye’nin Halep kentinde dünyaya geldi. 1973 yılında Suriye’de Hava Harp Okulu’ndan mezun olan Faris, Suriye Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev yapmıştır.
30 Eylül 1985 tarihinde ise Sovyetler iş birliği ile düzenlenen Uzay uçuşu programına seçilen Faris, tarihler Temmuz 1987’yi gösterdiğinde artık uzaydaydı ve ülkesinin ilk, Arap milletinin ise ikinci astronotu olmuştu.
Mir uzay istasyonunda Soyuz TM-3 uzay aracının penceresinden Dünya’ya bakmış ve annesine bakar gibi hissetmişti.
Uzay yolculuğu 7 gün 23 saat ve 5 dakika süren Faris, Dünya’ya döndüğünde Sovyetler Birliği tarafından “Sovyetler Birliği Kahramanı” ilan edildi ve Lenin Nişanı ile ödüllendirildi.
Uzay yolculuğunun ardından Suriye’ye dönen Faris, Suriye Hava Kuvvetleri’ndeki görevine ve uzay alanındaki çalışmalarına bir süreliğine devam etti.
Türkiye’de Mülteci Astronot
Muhammed Ahmed Faris, 2012’de senesinde Suriye iç savaşında Esed rejimine karşı çıkarak ordudan ayrılmış, ülkesini terk etmek zorunda kalması sonucu Türkiye’ye Mülteci olarak gelmiştir. Türkiye’ye mülteci olarak gelen Faris, Ali Kuşçu Uzay Evi’nde uzay bilimi çalışmaları yapmış ve Türkiye’deki birçok bilim merkezinde uzay yolculuğunu anlatarak gençlere eğitimler vermiştir.
Uzay’da namaz kılan Faris bir röportajında İslam Dünyası’na şöyle sesleniyor: “İlim üzerine olun. Çünkü İslam ilimden öğrenilir. Allah Resulü’ne inen ilk ayet ‘’Oku!’’ dur. Ve Allah Zümer Suresi 9. Ayette buyuruyor ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Öyleyse İslam alemi ve Müslüman gençler ilme yönelmelidirler. Çünkü ilim; kuvvettir, medeniyettir ve aydınlıktır.
Yakın zamanda Türk vatandaşlığını da alan Muhammed Ahmed Faris, şimdileri Türkiye’de gençlere ilham olmaya devam etmektedir. Gençlere uzay yolculuğunu ve tecrübelerini büyük bir içtenlikle aktaran Astronot Ahmed Faris gibi nice ilim öncülerinin yetişmesi dileğiyle. Selametle.