İlham Veren ProjelerÖzel İçerikler

Tefsir Okumaları Projesi

İnsanın “benimle var mısın?” dediğinde yanında olan dostlarından başka canlı kanlı hazinesi ne olabilir bu dünyada? Çıktığın yolda yarıda bırakmayacak, hayırlı işlerde buluşacak dostluklar en mühim insanlık ihtiyacıdır. Bulunduğumuz çağın en muzdarip olunan şikâyetlerinden biridir hayırlı dostluklar kuramamak… Biz ise size bu haberimizde etkili bir şekilde birlikte adımlar atarak ilerleyen altı dostun projesinden söz edeceğiz. “İman varsa imkân vardır.” sözü onlarda vücut bulmuş, ortak bir hedefi amaçlamış, bir kişiye bile olsa ulaşabilmek adına kendi çabalarıyla bir proje başlatmış altı dost… Şimdi söz hakkı onların, bizleri projelerinin detaylarından haberdar edecekler. Buyurunuz, kulak verelim.

Öncelikle hocalarım sizleri tanıyabilir miyiz? Bizlere kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Zeynep Er: Biz birkaçıyla yolları üniversite yıllarında kesişmiş ve sonra da tefsir dersleri amacıyla grubumuza katılanlarla bir araya gelmiş arkadaşlarız. Çoğunluk olarak Uludağ Üniversitesi ve İlahiyat mezunu olsak da aramızda Dokuz Eylül İlahiyat Fakültesinden ve İstanbul Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatından arkadaşlarımız da var. Ben, Hande ve Münteha Bursa’da, Yusra Diyarbakır’da Sümeyye Lüleburgaz’da, Elif’de İzmir’de yaşıyor. Ben, Yüsra, Münteha ve Sümeyye evli ve çocuk sahibiyiz. Kişisel meşguliyetlerimiz, işlerimiz arasında her hafta bu amaçla bir araya gelmek en güzel mutluluklarımızdan bir tanesi.

Birlikte yapmakta olduğunuz “Tefsir Okumaları” projesi nedir?

tefsir okumaları

Zeynep Er: Uludağ üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat fakültesi ve İstanbul Üniversite Arap dili ve edebiyatı bölümünden mezun altı anlatıcı/arkadaş olarak Kur’an-ı Kerim’i nüzul sırasına göre dört temel tefsir kaynağından incelediğimiz bir çalışma.

Yusra Özer: Tefsir okumaları; birbirinden farklı birkaç tefsir eserini, her hafta belirli bir anlatıcının sunumuyla anlatılan ve üzerine yorumlar yapılarak ilerleyen çevrimiçi bir tefsir çalışması olarak ifade edilebilir. Haftada bir gün belirlenen saatlerde hanımlara özel olarak yapılmaktadır. Her hafta nüzul sırasına göre sureler ele alınmaktadır. Belirlenen kaynaklara göre bir surenin bazen bir derste bazen de maksimum üç derste tefsiri tamamlanmaktadır.

Çok güzel. Böyle bir projeye başlama fikri nasıl ortaya çıktı?

Zeynep Er: Hatırlayacağımız gibi 2020 de pandemi başlamışken hepimiz evlerimize/kendimize/özümüze döndük. O dönemde bir yandan birkaç aylık taze anneliğimin verdiği cesaretle bir yandan da bir süredir kişisel ilmi çalışmalara ara vermiş olmanın verdiği tekrar başlama motivasyonuyla düzenli tefsir okuması yapmaya karar verdim. Bir süre sonra neden bunu yakın arkadaş çevremle yapmayayım diye düşündüm, çünkü böylesi daha motive edici ve devamlı olabilirdi. Fakülteden arkadaşlarıma durumu söylediğimde hepsinden olumlu dönüş aldım. Bir süre bu şekilde devam ettikten sonra neden bu dersleri isteyen herkes dinlemesin diye düşündük 🙂 Allah (cc) ‘ın sözlerinin bu şekilde mucizevî ve yayılması durdurulamaz bir yönü var bana göre, bereketi taştıkça taşan ve mutlaka başkasına ve sonra başkasına ulaştırılması gereken bir sonsuzluğu var. Ve yakın çevremizden başlayarak derslerimizi duyurmaya başladık şimdiyse başlangıçtan beri en kabalık halimizleyiz elhamdülillah.

Maşallah. Tefsir Okumaları Projesi neyi amaçlıyor?

Sümeyye Kızılyar Üzer: Amacımız hepimizin zihninde farklı olabilir diye düşünüyorum benim amacım yolda olmak, genel anlamda projenin amacı ise bunca informasyon çokluğu ve düzensizliği içerisinde düzenli vakit ve belirli kaynaklar ve birikimimiz eşliğinde çerçevesi belirli, uzun yıllar devam etmesini planladığımız dersler yapmak.

Hande Kan: Tüm tefsir derslerinin ortak amacı gibi biz de Kur’an-ı Kerim’i anlamaya ve hayatımızda uygulamaya, Kur’an’daki edebi inceliklerin farkına vararak mucize bir kitap oluşunu bizzat idrak etmeye çalışıyoruz. Günlük telaşelerin arasında durup ilahi kelamın gücünü hissederek nefes alıyoruz. Sureleri nüzul sırasına göre incelediğimiz için Kur’an’ın indirilme sürecine daha güzel bir şekilde hâkim olabiliyoruz. Münteha Özacar: Amacımız gerçekten dünyada yaşanan bunca haksızlığa bunca katliama bunca zulme karşılık olarak bir şeyler yapabildim demektir. “Biz insanlık için Müslüman kardeşlerimiz için, boş durmadık çalıştık, bir araya gelince Allah’ım senin kelamını konuşup ibret aldık, hayatımıza ona göre bir yol çizdik diyebilmek için” bu projenin içerisinde yer alıyoruz. Hedefimiz daha çok insana ulaşıp Allah’ın kelamının hayretlerini arttırarak aktarmak.

Rabbim muvaffak eylesin. Peki, Tefsir okumaları yaparken hangi kaynaklardan yararlanıyorsunuz?

Kur'an

Yusra Özer: Başucu tefsiri diyebileceğimiz ve derleme özelliği taşıyan Kuran Yolu Tefsiri ve Safvetüt’t-Tefasir, sosyolojik ve felsefi yorumlar içeren Fi Zilali’l-Kuran ve işarî tefsir özelliği taşıyan Ruhu’l-Beyan eserlerinden dönüşümlü olarak istifade etmekteyiz.

Hande Kan: Benim takip etmek istediğim kaynak Ruhul Beyandı çünkü bu dersler dışında aldığım tefsir dersinde bu kaynağı kullanıyoruz ve beni son derece tatmin ediyor. Diğer tüm değerli kaynaklarımızın içinde Ruhu’l-Beyan’ı yazım metodu ve ayetleri işleyişi bakımından da oldukça açıklayıcı buluyorum. Takip ettiğimiz tüm kaynaklar birbirinden değerli ve güzel. Anlatıcılar olarak dersten önce tüm kaynakları inceliyor ve hepsini harmanlayarak bir derleme gerçekleştiriyoruz. 

Projenize başlayalı ne kadar oldu? Ne Kadar süredir bu projeyi yürütmektesiniz?

Hande Kan: Ramazan ayındaki meşguliyetlerimizden dolayı ve aynı şekilde Ramazan ayı içinde, çeşitli ülkelerden katılan katılımcılarımızla ortak uygun saati yakalayamadığımızdan bu dönemde ara veriyoruz. Onun haricinde yılın diğer aylarında üç yıldır derslerimize devam etmekteyiz.

Projenizde başlangıcından bu yana kaç kişiye ulaşabildiniz?

Yusra Özer: Yüzlerce demek mümkün. Katılıp devam edemeyenleri saymazsak dahi hali hazırda 200’den fazla hanım katılımcımız bulunmakta.

Bu proje böyle azimle devam ettikten sonra inşallah sayısı daha nice yüzleri görecektir. Buradan okuyucularımızdan katılmak isteyenler için derslere nasıl katılacaklarını söyler misiniz?

Zeynep Er: Derslerimize katılım sağlamak isteyen hanımlar katılım formumuzu doldurarak bilgilerini bize iletebilirler. Katılım formumuza buradan ulaşabilirsiniz: https://forms.gle/FEeosQeL9upjRagG8  Bilgileri bize ulaşan kişilere ders ve grup linkini gönderiyoruz.  Alternatif ulaşım için mail adresimizi de verebiliriz. Tefsir Okumaları Projemizin mail adresi ise şu şekilde: tefsirokumalari@gmail.com  

Dilerlerse buradan da bize yazabilirler, muhakkak dönüş sağlarız inşallah.

Bizimle bu güzel projeyi paylaştığınız için çok teşekkür ederiz. Rabbim sayılarınızı arttırsın. Son olarak hocalarım söylemek istediğiniz bir şey var mı? 

Hande Kan: Tefsir alanında her Müslüman’ın mutlaka eğitim alması ya da okumalar yapması gerektiğini düşünüyorum, zaman sıkıntısı olanlar, tek başına istikrar sağlamayanlar ve bizimle beraber ilerlemek isteyenleri de derslerimize davet ediyorum 🙂

Zeynep Er: Herkesin mutlaka tefsir okuması öğrenmesi ve bunun için özel bir mesai harcaması gerektiğini düşünüyorum. Tefsir ilminin ulaşılmaz olmadığını herkesin anlayabileceği bir ilim olduğuna inanıyorum. Tabi ki kişilerin bilgi birikimi eğitimi o dersten anlayacağı şeyi direk olarak etkileyecek. Tefsir terimleri, metotları, tarihi, Kur’an-ı Kerim ve Arapça bilgisi elbette kişide bulunması gereken donanımlar. Bizim derslerimiz de bu alanla hiçbir ilgisi olmayan insanlar için kavraması zorlayıcı dersler olacaktır. Fakat zaman içerisinde ayetlerle birlikte vakit geçirdikçe öğrenmeye gayret ettikçe mutlaka kişinin kapacak bir anlamı olacaktır diye inanıyorum. O anlamın peşini hayatım boyunca bırakmamak en büyük gayem benim de. 

Yusra Özer: Daha çok kişinin istifade edebilmesi için sağladığınız katkıdan dolayı teşekkür ederim. Kitabımızı anlamak ve hayatımıza tatbikini kolaylaştırmak için çaba sarf etmek şahsım adına çok kıymetli. Böyle çalışmaları tüm ilim dallarında yapmak suretiyle devam ettirmeyi diliyorum.

Münteha Özacar: Allah bu mübarek yolda bizlere yardım etsin ve dilimizin bağını çözsün. Onun kelamını daha iyi anlayıp daha iyi anlatabilmeyi gönüllerimize sindirip davranışlarımıza geçirebilmeyi nasip etsin. (Amin) Sizlere de teşekkür ederiz bizimle bu röportajı gerçekleştirdiğiniz için. Sayenizde inşallah daha çok kişiye ulaşıp fayda sağlamış oluruz. Selametle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu