Ters Yüz
Tür : Animasyon, Macera, Komedi
Yönetmen: Pete Docter
Süre\ Vizyon Tarihi: 95 dakika\ 2015
IMDb: 8.1- 10
Yaş Grubu: 5 yaş ve üstü
Karşımızdaki kişilerin herhangi bir davranışı neden yaptığını, hangi duyguya kapılarak yöneldiğini birçoğumuz merak ederiz. Hatta “Burada ne düşündü, ne hissetti ki böyle yaptı?”, “Ah! Kafasının içine girebilseydim.” demekten kendimizi alamayız. İşte bütün bunları merak edenler için bu animasyon tam da size göre açıkçası.
Konusuna geçelim lütfederseniz: Babasının yeni görevinden dolayı başka yere taşınan Riley, yeni durumlara uyum sağlamakta çok zorluk çeker. Davranışları, birbirine dolaşan bir ip yumağı gibiyken kafasının içindeki duygu merkezi de bu durumdan farksızdır. Bu duygu merkezinde 5 duygu vardır: Neşe, üzüntü, öfke, korku ve tiksinti. Bu duyguları yöneten ise Neşe duygusudur. Aslında, ailesinin taşınmasına kadar olayların sürekli olumlu yanını gören Riley, bu son olaylarda hiç de istediği gibi gitmez. Aksine, olayları eline gözüne daha da bulaştırır. Çünkü bu uyum süreci, aynı zamanda bir ergenlik geçişine rastladığı için merkezdeki duygular da büyük bir çalkantıdadır. Riley acaba bu zorlu süreçte, duyguların kumandasını hangisine verecek, kendisi ve ailesi bu durumdan zarar görecek mi, duygularının değişmesi kişiliğini ve davranışlarını etkileyecek mi? Gibi sorulara cevap arayacağız bir animasyon..
Temasına değinelim kısaca, bütün duyguların gerekli olup olmadığından, zararlı gibi görünse de her bir duygunun insanları korumak ve harekete geçirmek için faydalı olup olmadığından bahseder.
Çocuklar için Animasyon Filmler
Birazcık da eleştiriye gelelim o halde,
Öncelikle psikolojik terimler olan soyut kavramları – uzun süreli bellek, çekirdek anı, beynin işleyişleri ve duyguları- somutlaştırarak izleyiciye eğlenceli ve düşündürücü bir şekilde sunmuş.
Bu animasyonda İnsanların kafalarının içinde dönüp duran birçok duygudan yalnızca beşine yer veriyor: Neşe, üzüntü, öfke, korku ve tiksinti. Bu şekilde sınıflandırma yapmaları düşündürücü olmuş.
Animasyonda çokça gördüğümüz Riley’in duygu kumandası Neşe’dedir. Burdan anlaşılıyor ki ” Her koşulda mutlu olmalıyız. Olumsuz duygulara gerek yok.” sinyalleri ile izleyiciyi başarılı bir şekilde ikileme sürekler. Ekran başında Neşe’nin replikleriyle kıkır kıkır gülmekten çukur gamzelerimiz belirirken kenarda kıvranan olumsuz duyguların varlığıyla çukur gamzelerimizde yağmurlar birikir.
Sadece Riley’in değil başka insanların hatta hayvanların bile duygu varlığından bahsetmek çok ince bir ayrıntı olmuş. Dikkatli izleyicilerin kalbini gıdıklayan, empati duygusunu arttıran bir yaklaşım olmuş.
Son olarak, yukarıda belirttiğim “her zaman mutlu olmak” ifadesini çürütmek ve başka duyguların gerekliliğini göstermek için farklı yaşlardaki bireylerin duygu kumandasında başka duyguların rol aldığını görüyoruz.
Animasyonu izledikten sonra olumlu olumsuz yorumlarınızı merakla bekliyoruz..
Güzelliklerle hemhal olabilmek duasıyla vesselam.
Karadeniz Teknik Üniversitesi okul öncesi öğretmenliği mezunu.
Güzellikleri daha yakından görmek için hayret gözlüğünü yanında taşıyan, üstü tozlanan din ve değerleri geliştirmeyi dert edinen ve ne kadar büyürse büyüsün talebeliği hiç bırakmak istemeyen bir yolcu.. Bir de Çocuk edebiyatı yazar yolcusu kendisi.