Muhammed Saba: Savaşın İzlerine Fırça Darbesi
Sanatçıların her biri, sanatını icra ederken farklı amaçlar güdüyor. Kimisi toplumsal konulara eğilirken kimisi de sanatı sanat için yapıyor. Sizlere sanat ile dünyasını renklendirip fırçası ile savaşın izlerini yok etmeye çalışan bir sanatçıdan bahsedeceğim. Grafik sanatçısı Yemenli Muhammed Saba 8 yıldır ülkesinde süren savaşın ağrılarını ve kültürel mirasını fırçasıyla resmediyor. Hadi gelin, sizinle Muhammed Saba’yı tanıyalım.
Yemenli olan araştırmacı Muhammed Saba, şu an Mısır’ın başkenti Kahire’de yaşıyor. Ülkesindeki savaştan uzakta acıların ve çatışmaların yansımalarından uzak, sanatsal bir gerçeklik oluşturmak umuduyla sanatsal mesajını yayınlamaya devam ediyor.
Muhammed Saba’nın Resim Yolculuğu
Muhammed bir röportajında, küçük yaşlardan itibaren resim yapmaya başladığını söylüyor. Sanatçı resim malzemelerine ulaşmakta zorluk çektiğini, az sayıda malzemeyle resim yapmaya başladığını belirtiyor. Muhammed Saba ilk aşamada normal kalemlerle çizim denemelerine başlıyor. Lisans eğitimini İbb Üniversitesi’nde tamamlayıp burada 2 sene çalıştıktan sonra Kahire’de “Grafik Tasarımı” alanında yüksek lisans eğitimine başlıyor. Çocukluğundan beri resim ve sanatı tutku olarak benimseyen Muhammed Saba, sanata aşık olduğunu belirtiyor.
Sanat Sergileri
Yemen’in doğal güzellikleri, yeşil dağları, eski yapıları, sanatsal resimlere benzeyen köyleri ve muhteşem manzaralarının kendisini resme teşvik ettiğini söyleyen Muhammed Saba; üniversitede okuduğu sırada ve sonrasında birçok sanat sergisi açtı. Üniversite okurken birçok sergi düzenleyen Muhammed Saba, 2007 yılında mezuniyeti esnasında ünlü eski Yemen Kraliçesi Belkıs ile ilgili yaptığı tablonun da olduğu bir sergi düzenledi.
Yurt dışındaki ilk sergisini 2016’da Kahire’de gerçekleştirdi. “Yemen Kültürü… Geçmiş ve Şimdi” isimli bu sergisi 30 tablo ihtiva ediyordu. Sonraki yıllarda Mısır’da pek çok sergi açtı. 2019 senesinde Mısır Opera Binası’nda “Mısır ve Yemen’e Sevgi” başlığıyla Mısır ve Yemen’den 60 tabloyu içeren bir sergi açmayı başardı.
Saba’nın Ulusal Miras Sevgisi
Ülkesinin eşsiz ulusal mirasını çok seven sanatçı, bu alanda yayın vermeye odaklandı. Bu sevgisinin sonucu olarak Kahire’deki yüksek lisans eğitimi sırasında “Ulusal Miras” üzerinde uzmanlaşarak bu mirasa tutku ile bağlandı.
Yemen mirasının kaybolmasından korkan Muhammed Saba, “Yemen Ulusal Mirası” üzerine birçok araştırma yapıp hocalarıyla işbirliği çabalarını yoğunlaştırarak bu mirası belgelemek için çalıştı. Muhammed Saba “Yemen Ulusal Mirası Hakkında Hikayeler” başlığını taşıyan önemli bir kitap hazırladı. Kitap 150 halk hikayesi, tarihi hikayeler ve ek olarak ziraat, hikmet ve yer hakkında da hikayeler içeriyor. Bu kitabın yanı sıra başka kitap çalışmaları da oldu. Yüksek lisans tezi olan “Yemen’de Ulusal Grafik Sanatları” kitabını telif etti. Bu kitabında ise Yemen’deki süsleme sanatı ve kültürel sanatların farklı alanlarından bahsetti.
Kültürel Mirası Anlatan Fırça Darbeleri
Muhammed Saba Yemen kültürünü, köyleri ve doğal manzaralarını içeren birçok çekici tablo çizdi. Bunun yanı sıra fırça darbelerini; çatışmalar, savaşlar, acılar ve ülkesinde olup biteni anlatmak için de kullanıyor. Gelecek için grafik sanatını sürdürmeyi, ulusal kültürel mirası canlandırıp tanıtmak ve korumak için çalışmayı, konferanslar, sergiler düzenleyip Yemen mirasına hizmet eden her şeyle ilgili araştırmalar yayımlamayı planladığını ifade ediyor.
Son olarak da Yemen’i ve herkes için eşitliği koruyarak barış için çalışılması gerektiğini vurguladı.
Gördüğümüz üzere sanatı toplum için kullanan Muhammed Saba, ülkesinde devam eden savaşın açtığı yaraları sanatıyla sarmaya çalışıyor. Bu örnekte de olumsuz şeylerin güzel şeylere dönüşüp siyah görünen bir tablonun renklenmesinin kimi zaman bizim elimizde olduğunu görüyoruz. Fırçasıyla güzellikleri ortaya çıkaran bu sanatçı gibi bizler de yeteneğimizle veya başka şekillerde güzellikler ortaya çıkarabiliriz. Çorak toprağa doğru şekilde bakıldığında yeşerdiği gibi, elimizle birçok şeyi yeşertip güzellikler ortaya çıkarabiliriz. Hadi; hep beraber neleri, nasıl yeşertebiliriz biraz düşünelim.