Ülkeleri TanıyoruzMadagaskar

Ülkeleri Tanıyoruz: Madagaskar

Sizlerle kıtalar aştığımız ve birbirinden ilginç bilgiler keşfettiğimiz Ülkeleri Tanıyoruz serimizde bu seferki durağımız Madagaskar. Eşsiz güzelliklerin, ender hayvanların ve bitkilerin bulunduğu Madagaskar’ı hep birlikte tanıyalım.

Madagaskar’ın Coğrafi Konumu

Madagaskarin Cografi Konumu

Madagaskar’ı tanımaya konumundan başlayalım. Kaynaklarda Afrika kıtasına bağlı bir ada ülkesi olarak geçmekte. Ada ülkesi olduğundan kara yoluyla bir sınır komşusu yok. Madagaskar; Hint Okyanusunun batısında, Afrika kıtasının doğu kesimine yakındır.

Madagaskar’ın Nüfusu Ve Etnik Yapısı

Madagaskarin Nufusu Ve Etnik Yapisi

2018 yılının nüfus verilerine göre Madagaskar, 26 milyonluk bir nüfusa sahip. Nüfusu, 18 farklı etnik gruptan oluşuyor. Bu gruplardan en büyüğü Malay-Endonezya asıllı olanlardır. Onlar arasında Arap, Hint, Çin ve Doğu Afrika asıllılar da vardır. Ülke, farklı gruplar sayesinde  zengin bir kültüre sahip.

Madagaskar’ın Dini Yapısı

Madagaskarin Dini Yapisi

Nüfusun dini yapısına gelecek olursak; çoğunluğu oluşturan yerel inanışlar %50’lik bir orana sahip. Ülkedeki misyonerlik hareketlerinden ötürü Hristiyanlar’ın oranı %35. Ülkenin %15’i de Müslüman.

Madagaskar İsmi Nereden Geliyor ?

Madagaskar Isminin Hikayesi

Dünyanın 4. büyük adası olan Madagaskar’ın isminin ilginç bir hikayesine ünlü gezgin Marco Polo’nun anılarında rastlıyoruz. O, Madagaskar anılarında ülkenin isminin Madagaskar’da konuşulan herhangi bir yerel dilden çıkmadığını söylemiş. Madagaskar’dan epey uzakta Somali’de bulunan Mogadişu şehrinden bahsederek isminin buradan geldiğini ifade etmiştir.

Madagaskar’ın Kısaca Tarihi

Madagaskarin Kisaca Tarihi

Madagaskar’ın tarihinden kastımız ülkenin geçmişindeki önemli dönüm noktaları. İlki insanların adaya ilk gelişi olan 430 yılı. Bundan sonra da ülke sürekli göç almış, ülkede birçok krallık kurulmuş ve yıkılmış. 1818’de İngiltere’den misyonerler gelerek Hristiyanlığı yaymış. 16. yüzyıldan  19. yüzyıla çeşitli ülkelerin sömürgesi olmuş. Son olarak 1960 ‘ta Madagaskar bağımsızlığını ilan etmiş.

Madagaskar’da Konuşulan Diller

Madagaskarda Konusulan Diller

Konuşulan diller Malgaşça ve Fransızca. Bu ikiliğin nedeni; burada yaşayan insanlara Malgaş, konuşulan dile de Malgaşça denmesi. Yani ülkenin resmi dili Merina da denilen Malgaşça. Ancak uzun yıllar süren Fransa sömürgesinden dolayı nerdeyse herkes Fransızcayı ikinci dil olarak biliyor.

Madagaskar’da Müslümanlığın Tarihi

Madagaskarda En Meshur

Adaya İslamiyet ilk olarak 7. yüzyılda Arap tüccarlar aracılığıyla ulaşmış. Yaygınlaşması ise ancak 10-11. yüzyıllarda olmuştur. 14 ve 15. yüzyıllar Müslümanların altın çağıdır. 16 . yüzyıldan 19. yüzyıldaki bağımsızlığa kadar çeşitli ülkelerin sömürgesi olmuştur. Bu durum Müslümanların misyoner faaliyetlere maruz kalmasına neden olmuştur.

Madagaskar Müslümanlarının Durumu

Madagaskar Muslumanlarinin Durumu

Ülkedeki Müslümanlar, birçok etnik gruptan oluşuyor. Mecliste onları temsil eden milletvekilleri de var. Bu onlara siyasi temsil ve inanç hürriyeti yanında iyi bir yapılanma da sağlıyor. Ülke genelinde Müslümanların ihtiyaçlarını karşılayacak kadar cami, okul var ve sayıları da artmakta.

Madagaskar’ın Ekonomisi

Madagaskarin Ekonomisi

Milli gelir ve kişi başına düşen gelir verileri Madagaskar’ın, dünyanın  en yoksul ülkelerinden biri olduğunu gösteriyor. Hem de elmas, altın, petrol, nikel, kömür vb. doğal kaynaklar açısından zengin bir ülke olmasına rağmen. Nedeni kaynakların yağmalanması yani uzun sömürge dönemi. Doğal kaynaklarıyla zengin olması gerekirken ekonomisinin üçte biri tarımdan (çoğu vanilyadan) oluşuyor.

Madagaskar’ın İklimi

Madagaskarin Iklimi

Madagaskar’da iklim değişiklikleri, yükseklik farklılıklarına bağlı. Yükselti bazında iklimi ele alacak olursak kıyılarda genellikle sıcak ve nemli. Dağlık iç kesimlerde ise ılıman. Mevsim bazında iklimi ele alacak olursak ülkede iki mevsim var. Biri sıcak (yağışlı) mevsim diğeri de soğuk (kurak) mevsim.

Madagaskar’da İdari Ve Siyasi Yapı

Madagaskarda Idari Ve Siyasi Yapi

İdari yapı, Faritra adı verilen 22 bölgeden oluşuyor. Siyasi yapıya gelecek olursak çok partili siyasi sistem var. Ve ülke yarı başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Devlet başkanlığı için seçimler 5 yılda bir yapılıyor.

Madagaskar’ın Meşhur Camileri

Madagaskarin Meshur Camileri

En tanınmış camisi başkent Antananarivo’daki Ahmediye Cami’dir. Başkentteki diğer bir cami de Khoja Cami’dir. Son olarak eski bir camiye değinelim. Bu cami, Toamasina’daki Tamatave Eski Cami’dir.

Madagaskar’ın Simge Yapısı: Ambohimanga’nın Kraliyet Tepesi

500 yıl boyunca Madagaskar’ın yöneticilerine ev sahipliği yapmış bir saray. En ilginci ise etrafını çevreleyen duvarın limon ve yumurta akıyla yapılmış bir çimentodan olması. Ülkede daha çok toprak ve kerpiçten yapılar var. Onlar pek kalıcı değil. Ancak bu duvarlar hala sapasağlam.

Madagaskar’da Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Madagaskarda Mutlaka Gormeniz Gereken Yerler

Baobab Yolu; 800 yıllık Baobab ağaçlarının gölgesinde uzanan, dünyaca meşhur bir manzaraya sahip. Ifaty, bir balıkçı köyü aynı zamanda dünyanın en ideal dalış yerlerinden biri. Beyaz kumları ve yemyeşil doğasıyla Ile Sainte Marie, su sporlarının yapıldığı harika bir yer.

Madagaskar Mutfağı

Madagaskar Mutfagi

Elbette birçok etnik gruptan oluşan bu ülkenin çok zengin bir yemek kültürü var. En bilinenlerine gelecek olursak pilav vazgeçilmezleridir. Nerdeyse her yemek pilav üstü yenir. Hatta Madagaskar dilinde yemek kelimesi pilav yemek anlamına gelir. Laoka adlı yerel sosları meşhurdur.

Madagaskar’daki Endemik Bitkiler

Ada kendine özgü binlerce bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Adadaki 14.000 bitki türünün sadece Madagaskar’da olduğu biliniyor. Oradaki bitkiler birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Hatta Madagaskar Menekşesi kan kanserinin tedavisinde önemli bir hammaddeymiş.

Madagaskar’daki İlginç Canlılar 

Madagaskardaki Ilginc Canlilar

Şimdi sıra sadece ve sadece adaya özgü eşsiz hayvanlarda. Her ne kadar insanoğlu bunların bazılarını yok etmiş olsa da hala adadaki canlıların %70’i dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmuyor. Aye-aye, siyah lemur, ındri, fossa ve dans eden sifaka bunlardan bazıları.

Madagaskar’ın Neyi Meşhur?

Madagaskar en çok lemurlarıyla biliniyor. Lemurlar sadece adaya özgü bir canlı türüdür. Onlar Madagaskar’ın simgesi olmuştur. Hatta Madagaskar adlı bir animasyon film serisi var. Oradaki sevilen, eğlenceli karakter Kral Julian bir Lemur. Lemurlar sürekli çığlık atan, hareketli canlılardır.

Madagaskar’ın Ulusal Parkları

Madagaskarin Ulusal Parklari

İki önemli ulusal parktan söz edelim. Biri bildiğimiz canlı çeşitliliğini barındıran ulusal parklardan. Yağmur ormanlarıyla kaplı Masoala Ulusal Parkı, tam da adaya özgü türleri görmenin yeri. Diğeri ise kamp kurmalı bir ulusal park. Isalo Ulusal Parkı birkaç günlük doğa gezileri için uygun bir yer.

Madagaskar’ın Adları

Madagaskarin Adlari

Ülkenin resmi adı Madagaskar Cumhuriyeti. Kızıl renkli toprakları sebebiyle Kırmızı Ada da deniliyor. Yerli halk ise ülkeye kısaca Mada diyor. Bilim adamlarının da bu konuda ilginç bir yorumu var. Onlar adaya endemik bitki türlerinden ve oraya özgü canlı türlerinden dolayı Sekizinci Ada diyorlar.              

2 Yorum

  1. Yazı hakkındaki bu güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu