Ürdün’lü Genç Kız Uzayı Çöplerden Kurtaran Bir Uydu Tasarladı
Ürdün’ün Amman şehrinde yaşayan Dana Arabiyat, henüz 15 yaşındayken Dünya yörüngesindeki diğer uyduları tehdit eden uzay çöplerini toplamak ve sonra imha etmek amacını taşıyan bir uydu icat etti. Dana, Dünya yörüngesinde yaklaşık 100 milyon parça çöpün bulunduğunu ve bu çalışmanın çöplerden kurtulmak için Dünya’ya yarar sağlayacağını dile getiriyor.
NASA, şu anda Dünya’nın yörüngesinde dönen yaklaşık 500.000 uzay çöpünü izliyor. Patlayan ve parçalanan uydulardan veya roketlerden gelen parçalar, bu enkazın büyük çoğunluğunu oluşturuyor. İzlenen nesnelerin çoğu, Dünya yüzeyinden tespit edilemeyecek kadar küçükken pek çoğu ise buzdolabı büyüklüğündedir. Bu irili ufaklı milyonlarca uzay çöpü, Dünya’nın yörüngesinde bulunuyor. Boya lekeleri kadar küçük uzay çöplerinin bile gezegenimiz için bir tehdit kaynağı olduğu söyleniyor. Sebebi ise bu enkazın gezegenimizin yörüngesinde saatte 28.200 kilometreye varan hızda dönmesidir. Bu dönüş saniyede yaklaşık 7,8 kilometre ediyor.
Tehdit oluşturan bu çöplerden bizi kurtarabilecek olan Dana’nın tasarladığı uydu ise şöyle çalışıyor: Uydunun içerisinde bir radar sistemi bulunuyor. Sistem yörüngedeki bir uzay çöplüğünü tarayıp buluyor ve ardından itici uydunun yörüngesini değiştirebiliyor. Hatta yanlış nesneyi kovalayabiliyor. Uydu avına yaklaştığında da uydunun kamerası hedefi tutmasına izin veriyor. Son aşamada uyduda kurşun geçirmez olarak tasarlanan konteyner bölgesinin kapısı açılıyor. Çöp konteyneri dolduğunda ise kilometrelerce uzunluktaki bir kablo ile yeryüzüne iniyor ve depoladığı çöpü üst atmosfere salıyor. Orada uzay çöpleri bir meteor gibi zararsız bir şekilde yanıyor. Aynı zamanda, uydusu daha fazla çöp toplamak adına kabı da geri sarıyor.