Yeni Nesil Bilim İnsanları Pakistan’da Yetişiyor
Pakistan’da; Müslüman çocukların hayal dünyalarını genişletmek, onlara araştırmayı ve bilimi sevdirmek için hem öğretmenler hem de hayırseverler canla başla çalışıyorlar. Hatta alanlarında uzman gönüllüler, ilmi yaymak adına Pakistan’ın çöl bölgelerine kadar yol alıyor ve oradaki okullarda sergiler düzenliyorlar. Bu sayede yüzlerce çocuğa bilimin harikalarını oynayarak hayal etmek ve keşfetmek nasip oluyor.
Bilim Buluşmaları: Magnifi-Science
Çocukların merakla bakan gözlerini, bilim ile buluşturmak ve Müslüman neslin bilinçli yetişmesine katkı sağlamak amacıyla her yıl Pakistan’da ‘Magnifi-Science’ sergisi düzenleniyor. İki gün süren bu sergi; Pakistan’ın önde gelen akademisyen, girişimci ve bilim insanlarını tek bir platformda toplayarak çocuklara; göz yanılması, akıl oyunları, kuvvet ve hareket gibi çeşitli alanlarda bilgi edinme imkanı sağlıyor. Sergi, özellikle başkentte, 50 bini aşkın ziyaretçisiyle erişim ve etki açısından ülkenin en büyük bilim fuarı kabul ediliyor.
Müslüman Çocukların Kalbine Ekilen Bilim Tohumları
Fuar, en çok ziyaretçiyi başkentte çekmesine rağmen gönüllü eğitmenler; Pakistan’ın Hindistan sınırında bulunan, kıtlığın ve kuraklığın can yaktığı Tar Çölü gibi uzak bölgelere de ulaşıyor. Böylelikle okuma oranının çok düşük olduğu bölgelerde dahi Müslüman çocukların kalplerine bilim tohumu ekiliyor. Sergiyi düzenleyen Dawood Vakfı’nın Genel Müdürü Syed Biyabani şunları kaydediyor:
Bilimsel Pencereden Pakistan
Zorlu koşullara rağmen, eğitim öğretim ile bilimi yayma mücadelesi sayesinde Pakistan; fizik, kimya, sağlık ve astronomi gibi çeşitli alanlarda dünyaya sesini duyurabilmiş. Hatta ilk roketini uzaya başarıyla fırlatan ve 1990’da da uzaya uydu yerleştiren Pakistan, böyle bir görevi başaran ilk Müslüman ülke olmuştur. Günümüzde de, Antarktika’da aktif bir araştırma sürdüren tek Müslüman ülke konumunda olan Pakistan, orada tam teşekküllü daimi üs açmayı planlıyor.
Kısacası, Allah’ın kendisine verdiği ilimlere yerli yerince hükmedip onu başkalarına da öğretmeyi amaç edinmiş ve bu amaçla da sergiler düzenleyip çocukların gönüllerine taht kurmayı başaran bu güzel yürekli eğitmenler sayesinde, Pakistan’da her sene yüzlerce Müslüman çocuk bilim hevesiyle dolup taşıyor. Kim bilir belki de geleceğin potansiyel bilim insanları, bu sergi ile kalplerine bilim tohumu ekilen çocuklardan çıkacaktır.