1 Ülke 1 Yemek: Etiyopya
Ramazan ayı, tüm etnik köken, dil, ırk gibi faktörlerin önemsizleştiği bütün Müslümanların tek bir gayede buluştuğu bir ay. Bu ayı güzel kılan şeylerden biri de bizimle aynı gayeyi taşıyan, aynı sevinci paylaşan binlerce Müslüman kardeşimiz olduğunu bilmek. Hepimizin içinde aynı heyecan var ancak farklı kültürlerin içinde Ramazan’ı yaşıyoruz. Bu farklı kültürlerin oluşturduğu zenginliği tanımak, anlamaya çalışmak ise çok kıymetli. Ramazan söyleşilerimizde ve Bi Dünya Ramazan kitabımızda bunu yakalamaya çalıştık. Bu yıl ise yine aynı hedefle farklı kültürlerin özellikle Ramazan’da sıklıkla tükettiği yemeklerini keşfetmeyi istiyoruz.
1 Ülke 1 Yemek serisi ile dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan ülkelerin Ramazan’ı nasıl geçirdiğini, bu ay içinde neler yiyip içtiğini, oraya özgü yemek kültürünü size aktarmayı hedefliyoruz. Serinin bu yazısında ise Etiyopya var. Öncelikle Etiyopya’da Ramazan ayı yeme-içme kültürü açısından nasıldır bir değerlendirme yapıp Etiyopya’nın geleneksel lezzetlerinden olan, Ramazan’da sıkça tüketilen ana yemeğinin tarifini sizlerle paylaşacağız.
Etiyopya’da Ramazan Ayı Nasıl Geçer?
Ramazan ayı, Etiyopyalı Müslümanlar için en heyecan verici aydır. Bilhassa Müslüman nüfusun yoğun olduğu bölgelerde Ramazan’ın yaklaştığı dışarıdan bakıldığında dahi anlaşılır. Çarşı pazardaki kalabalıklaşma buna örnektir. Yalnız, sıvı yağ, un ve şeker gibi bazı gıdalara talep çok fazla arttığından o ürünlerin fiyatı da artar. Mescitler ve camiler boyanır, tamir ihtiyacı varsa, birkaç ay öncesinden yapılır. Müslüman hanelerin süslendiği görülür.
Ramazan ayı boyunca buranın meşhur çorbası Etiyopya çorbası sıkça tüketilir. Bu çorbada patates, mercimek, domates, fasulye ve çeşitli baharatlar olur. İnjera bewet adını verilen bir mayalı ekmek sıkça tüketilir. Sambusa türleri sofraları süsler. Türkiye’dekine benzeyen baklava da Ramazan’da yenir.
İftardan hemen sonra, konu komşu toplanır ve kahve içilir. Aslında gönül sohbet ister kahve bahane, maksat dostlukları pekiştirmektir. Kahvenin amacı koyu bir sohbet ortamına vesile olmaktır. Kahvenin ana vatanı Etiyopya’da kahve içmek genelde bir tür seremoni gibi algılanır. Abol, tona ve bereka adını verdiğimiz üç adımdan oluşur. Abol dediğimiz ilk fasıl içimi bitirince kahveyi pişirdiğimiz kaba biraz daha su ekler ve kaynatırız ve tona faslına geçilir. Sonra yine su ekler kaynatır ve bereka faslından sonra kahve seremonisi bitirilir. Türk kahvesinden farklı olarak Etiyopya’da kahve süzülür, fincanlara telvesiyle birlikte konmaz ve süt ilave edilmez.
Bayramda ise bayrama özel sofralar hazırlanır. Doro wett adını verilen bol baharatlı bir tavuk yemeği yapılır ki bu Ramazan’a özel bir lezzettir. İnjera denilen teff unundan yapılan bir geleneksel ekmekle birlikte servis edilir. Yazının bu kısmında sitemizdeki Ramazan Söyleşileri’nden Etiyopya’da Ramazan yazısından yararlandık.
Etiyopya’da Ramazan’da yeme-içme kültürünü biraz anladıktan sonra şimdi de dilerseniz bu ayda en çok tüketilen İnjera bewet ekmeğinin tarifine ve hazırlanışına bakalım.
Injera Bewet
Injera Bewet aslında Türkiye’de yediğimiz gözleme ya da krepe benzeyen, bu ikisinin karışımı gibi bir lezzet. Hatta bazı yerlerde “ekşi gözleme” olarak da karşımıza çıkıyor. Geleneksel teff unu ile yapılır ve gözenekli bir yapıya sahiptir, bu sayede birlikte tüketilen yemeğin sosunu içine alabilir 😊 Dilerseniz hemen gerekli malzemelere bakalım.
İhtiyacımız olan malzemeler sadece bu kadar, şimdi yapılışına geçelim.
Yapılışı:
1. Teff ununu bir karıştırma kabının dibine koyalım ve çok amaçlı unu eleyerek karıştıralım.
2. Topaklanmaması için karıştırarak suyu yavaşça ekleyelim.
3. Hamuru mayalanması için bir gün veya daha fazla (en fazla üç gün) bir kenara koyalım.. Bu süre zarfında injera hamurunuz köpürmeye başlayacak ve bilinen hafif keskinliğini alacaktır.
4. Birkaç gün mayalandıktan sonra tuzu ekleyelim.
5. Yapışmaz bir tavayı veya hafif yağlanmış dökme demir tavayı, alıp hamuru ince bir şekilde krep hamurunu tavaya yayar gibi dökelim. Tavanın yüzeyinin düzgün olduğundan emin alalım, aksi halde parçalanabilir.
6. Tavayı ince bir hamur tabakasıyla kaplayalım. Injera bir krepten daha kalın olmalı, ancak geleneksel bir gözleme kadar kalın olmamalıdır. Isındığında hafifçe yükselecektir.
7. Ekmeğin yüzeyinde delikler oluşana kadar pişirin. Yüzey kuruduğunda, ekmeği tavadan çıkarın ve soğumaya bırakın.
İşte Injera Beweet’imiz hazır, tam olarak farklı tatta ve daha iyi mayalanmış bir krep gibi duruyor 😊 Ekmeği tüm yemeklerle birlikte tüketebilirsiniz.
Bu yemeği denerseniz lütfen bize yorum bırakın, nasıl bir keşif oldu merak ediyoruz 😊