5 Soruda Arjantin’de İslam
Dünyada İslam serisinin bu yazısında Latin Amerika’nın en geniş Müslüman nüfusuna sahip ülkesi olan Arjantin’de ele alıyoruz. İslam Arjantin’e nasıl ulaştı? Ne kadar Müslüman yaşıyor? Orada hangi camiler ve hangi önemli şahsiyetler var? Müslümanların yaşadığı problemler nelerdir? gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz…
Arjantin’de Müslüman nüfus ne kadardır?
Arjantin’de din, çoğu ülkede olduğu gibi kültür ve geleneklerin oluşumuna büyük ölçüde etki ediyor. Din ve inanç özgürlüğünün bulunduğu bu Latin Amerika ülkesinin resmi bir dini bulunmamakla birlikte, hükümet Katoliklere birtakım ayrıcalıklar sağlıyor. Buradan anlaşıldığı üzere ülkenin büyük bir çoğunluğu Katoliklerden oluşmakta. Ülkede %11.3 oranında ateist ve agnostik, %9 oranında Protestan bulunuyor. Kesin rakamlar bilinmemekle birlikte, Müslümanların ülke nüfusunun %1’ini oluşturduğu ifade edilmektedir ki, bu da Arjantin’deki Müslüman azınlığın nüfusunun yarım milyona yakın olduğunu göstermektedir. Bu rakam TDV İslam Ansiklopedisi gibi kimi güvenilir kaynaklarca 900.000’e kadar çıkartılmaktadır.
Arjantin’e İslam ne zaman ve nasıl ulaştı?
Ülkede ilk Müslüman grubun 16. Yüzyılda Endülüs’ü terk edip Latin Amerika’ya göç edenlerden meydana geldiği biliniyor. Fakat burada Müslüman varlığını oluşturan asıl göçler, 20. yüzyılın ortalarında başlıyor. Çoğunlukla Suriye ve Lübnan’dan gelen bu göçmenlerin müslüman olanları Arjantin halkı tarafından ‘Türk’ diye tanımlanıyor. Günümüzde, ülkede yaşamını sürdüren yaklaşık 3,5 milyon Arap göçmen olduğunu görebiliriz.
Arjantin’in en meşhur camileri nelerdir?
Arjantin’de pek çok İslami yapı bulunuyor. ‘Kral Fahd İslami Kültür Merkezi’ bunlardan en popüleri. İsminden de anlaşılacağı üzere hem bir cami hem de bir kültür merkezi olarak kullanılıyor. 2000 yılında açılmış olan bu cami, Suud hükümetinin Arjantin’e bir armağanı olarak inşa edilmiş. Latin Amerika’daki en büyük cami olması açısından müslümanlar için büyük bir önem teşkil eden bu yapının 1200 erkek ve 400 kadına yönelik kapasiteye sahip mescidi bulunuyor. Ayrıca 50 öğrencilik kapasiteye sahip bir yurdu da var. Başkent Buenos Aries’ te bulunan ‘Al Ahmad Camii’ ise ülkenin ikinci en eski camisi. Son olarak CIRA adıyla bilinen ‘Arjantin İslam Merkezi’ de burada bulunan meşhur camilerden biri.
Arjantin’de İslam Adına Çalışmalar Yapan En Önemli Şahsiyetler Kimlerdir?
Bu Latin Amerika ülkesinde, İslam adına yaptığı çalışmalarla öne çıkan belirli bir şahsiyet bulunmamakta. İslami çalışmalar genel olarak bir önceki sorunun yanıtında bahsettiğimiz İslami Kültür Merkezlerinde yürütülüyor. Özellikle Kral Fahd İslami Kültür Merkezi’nin bu konuda önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Arjantin’deki Müslümanların karşılaştıkları sorunlar nelerdir?
Bugün, Arjantin’de Müslümanların genel olarak rahat bir yaşam sürdüklerini söyleyebiliriz. Müslümanlar bu ülkede azınlığı temsil etseler de, hükumet Arjantinli Müslümanların ayrımcılığa maruz kalmadan dinlerini ifade etmekte özgür olmalarını sağlama çabasında. Fakat, Müslüman nüfus birtakım nedenlerden dolayı gitgide azalıyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri; İslam’ı ve Arapçayı öğrenme kültürünün kaybolması. Buradaki birçok Müslüman Arapça bilmiyor. Bunun yanında ana dili İspanyolca olanlar için yeterince İslami kaynak bulunmamakta. Özellikle kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in İspanyolca çevirileri ülkede yok denecek kadar az. Müslüman halkın din eğitim alabilmesi için ise çok az sayıda medrese var. Arjantin’deki bazı Müslümanlar medyanın İslam’ı yansıtma şeklinden dolayı dinlerini yaşamanın zor olduğunu söylüyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, Arjantinli Müslümanların İslami değerlere bağlı bir yaşam sürdürme çabasında olduklarını söylemek mümkün.
Diğer Ülkeler İçin Tıklayınız!