5 Soruda Belçika’da İslam
Avrupa birliğinin başkenti olan, üç bölgeden oluşan, üç resmi dil kullanan ve çikolatalarıyla ünlü olan ülke. Ayrıca Müslümanların yaşamak için tercih ettikleri önemli bir Avrupa ülkesi olan Belçika’da bulunan Müslümanların nüfus oranları, İslamlaşma süreci, ismini duyurmuş camiler, önemli şahsiyetler, yaşadıkları sıkıntılar hakkında bilgi edinmeye başlayalım.
Belçika’da Müslüman nüfusu ne kadardır?
Belçika Müslümanlarının nüfusu ile ilgili net sonuçlara ulaşmak günümüzde pek mümkün değildir. Bunun en önemli sebebi ise Belçika’da yapılan nüfus sayımlarında kişilerin dini inançlarıyla ilgili soruların sorulmamasıdır. Ama net olarak bilebildiğimiz Belçika’da Müslüman nüfusun sürekli artış göstermekte olduğudur. Bu artışta hem doğum oranları hem de ülkeye yapılan göçler etki eden faktörlerin başında gelmektedir. Müslüman nüfus 2014 yılında yaklaşık 650.000’e çıkarak ülke nüfusunun yaklaşık %6’sını oluşturmuştur. 2017 yılında ise bu sayı 800.000’lere yaklaşmıştır.
Belçika’ya İslam ne zaman ulaştı?
İslam, Belçika’ya 1910’larda Kuzey Afrikalı Müslüman göçmenlerle ulaşmıştır. O dönemlere ait fazla bilgi olmamasıyla beraber 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Belçika’daki Müslümanların sayısı birkaç yüz kadardı. 1960’tan sonra birçok İslam ülkesi bağımsızlığını kazandıktan sonra Belçika ile bu ülkeler arasında siyasi ve ekonomik çeşitli anlaşmalar, 1964-1974 arasında binlerce Müslüman işçiye yerleşme imkanı sağlamıştır. Göç edenler daha çok Faslı ve Türk işçiler olmuştur. Bunlarla beraber Cezayir, Tunus ve komünizm baskısından kaçan 3000’den fazla Arnavut asıllı Yugoslav Müslüman da Belçika’daki ilk Müslümanlar arasındadır.
Belçika’nın en meşhur camileri hangileridir?
Brüksel’deki en eski ve en büyük cami olan Brüksel Büyük Camii binası, 1880 yılında Brüksel Ulusal Sergisinin “Şark Köşkü”nü oluşturmak amacıyla “Mağribi” üslubunda inşa edilmiştir. Yapı, 1969 yılında Müslümanların kullanımı için ibadethaneye çevrilmiştir. Uzun bir rekonstrüksiyon döneminden geçen yapı, 1978 yılında cami olarak hizmete açılmıştır. Brüksel Büyük Camii, Avrupa coğrafyasında farklı bir yapıdan dönüştürülerek kullanılan camiler arasında bulunmaktadır. Büyük Brüksel Camisi, son dönemlerdeki siyasi iklimin içinde baskılar ile karşı karşıyadır. Türkler tarafından yapılan birçok cami ve mescit bulunmaktadır. Belçika ve Osmanlı mimari çizgilere sahip ülkenin ilk camisi olan Selimiye Camisi de dikkat çeken camilerdendir.
Belçika’da İslam adına önemli çalışmalar yapan şahsiyetler ve kurumlar hangileridir?
Belçika’da İslam adına çalışmalar daha çok kültür merkezleri ve dernekler aracılığıyla yapılmaktadır. Ve kişiler daha çok bu kurumlar aracılığıyla çalışmalarını sürdürmektedirler. Dolayısıyla bireysel olarak önemli çalışmalar yapan bir şahsiyet ismi yoktur.
Önemli çalışmalar yapan kurumlar ise:
- Belçika İslâm Kültür Merkezi
Merkezin bütün masraflarını Râbıtatü’l-âlemi’l-İslâmî (Dünya İslâm Birliği) tarafından karşılandığı için merkezin yönetiminde daima Suudi Arabistan etkilidir.
- Âkıllar Konseyi
Belçika’daki bütün Müslümanların temsilcisi olarak görülmesiyle beraber yetkileri siyasi kararlara dayandığından tam bir tanınmışlık statüsü elde edememiştir.
- İslam Kültür Merkezi Kütüphanesi
Yaklaşık 5000 kitabı muhtevasında barındırmaktadır ve hafta boyunca hizmet vermektedir.
- Belçika Türk İslâm Diyanet Vakfı
Belçika’daki Müslümanların sıkıntıları nelerdir?
Belçika’da yaşayan Müslümanlar birçok açıdan sıkıntılarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Karşılaştıkları bu sıkıntılar günden güne artarak ve şiddetlenerek devam etmektedir. Onların bu sıkıntılara maruz kalmalarındaki temel etki Belçika halkının ve yöneticilerinin İslam’a karşı takındıkları tavırların neticesidir. Belçika’da İslamofobi hızlı bir şekilde artmakta. Bunun sonucu olarak da Müslümanlar sosyoekonomik, sağlık ve eğitim alanlarında resmi ve gayrı resmi olarak fiziksel ve psikolojik baskılara maruz kalmaktadırlar. Bu ülkede yabancı insanlar sadece dini inançlarından kaynaklı olarak değil ayrıca ırkları ve ten renkleri sebebiyle de baskı ve dışlanmayla yüz yüze gelmektedirler. Müslümanlar arasında en çok baskıya maruz kalanlar siyahi Müslümanlar ve kadın Müslümanlardır. Bunlarla beraber ülke genel yasalarında din özgürlüğü konusunda gelişmeler yaşansa da yerel yönetimlerden bu yasaları uygulamamak hususunda ısrarcı olanlar oldukça fazladır.
Kaynakça:
- İslam Ansiklopedisi, islamansiklopedisi.org.tr/belcika
- Wiki Elections, wikielections.com/europe-elections/belgian/belgium-muslim-population-percentage-2017
- eskidergi.cumhuriyet.edu.tr/makale/1636.pdf
- İnsamer, insamer.com/tr/belcikada-muslumanlar_1214.html#_edn9
Diğer Ülkeler İçin Tıklayınız!