Dünyada İslamGüney Kore

5 Soruda Güney Kore’de İslam

Bu yazımızda Güney Kore’de bulunan Müslümanlara dair 5 önemli soruya cevap arıyoruz. İslamiyet’in Kore’ye nasıl ulaştığından orada yaşayan Müslüman nüfusa, camilerinden önemli şahsiyetlerine hatta Müslümanların yaşadığı problemlere dair bilgiler yer almakta. Keyifli okumalar diliyoruz.

Güney Kore’deki Müslüman nüfusu ne kadardır?

Insanlar Guney Kore

2018 verilerine göre Güney Kore nüfusu 51.164.435’i bulmaktadır. Kore’deki Müslüman nüfusun çoğunu Suudi Arabistan, Pakistan, Bangladeş ve Malezya gibi ülkelerden gelen göçmenler, işçiler ve yatırımcılar oluşturmaktadır. Güney Kore’de yerli 45.000, yabancı ise 155.000 olmak üzere toplam 200.000 Müslüman yaşamaktadır. Ancak farklı platformlarda bu sayı değişiklik göstermektedir.

Güney Kore’ye İslam ne zaman ve nasıl ulaştı?

Guney-Kore

İslam, Güney Kore’ye ilk defa, kesin olarak bilinmemekle birlikte, 7-9.yüzyıllar arasında bölgeye gelen Arap ve Fars tüccarlar aracılığı ile ulaşmıştır. Çin üzerinden bölgeye ulaşan tüccarlar, burada gerek ticaret gerek evlilik bağlarıyla İslam’ın yayılmasına vesile olmuşlardır. Daha sonra sekteye uğrayan bu durum, 19.yüzyılda Tatar Türkleri vasıtasıyla tekrar canlanmıştır. Ancak asıl sıçrama Kore Savaşı ile gelen Türk askerlerinin halkın kalbini kazanmasıyla yaşanmıştır. Türk askerlerinin gelişi ile birlikte 200 kadar Koreli Müslüman olmuştur.

Kore’nin en meşhur camileri nelerdir?

Seul Merkez Camii
Seul Merkez Camii

Güney Kore’nin en meşhur ve en büyük camii Seul merkezde yer alan Seul Merkez Camii’dir. 1976 yılında faaliyete giren camii aynı zamanda Kore’nin en önemli İslam merkezidir. Onun dışında Busan’da Al-Fatah Camii, Ansan’da Sırat-al Müstakim Camii ve diğer bölgelerde farklı isimlerde küçük mescitler bulunmaktadır. Camilerden birçoğu orada bulunan Müslüman cemaat tarafından yapılmıştır.

Güney Kore’de İslam adına çalışmalar yapan en önemli şahsiyetler kimlerdir?

kore gazete

Kore’de ilk İslami çalışmalar Türk Tugayı imamı Abdulgafur Karaismailoğlu ile başlamıştır. Kore Savaşı vesilesiyle bölgeye din subayı olarak gelen Abdulgafur Karaismailoğlu ve Zübeyir Koç Beyefendiler Korelilerin istekleri üzerine Koreli halka ilk İslami bilgilendirme yapan şahsiyetlerdir. Uzun zamandır İslam ile irtibatı kopmuş olan Kore halkını yeniden İslam ile tanıştıran bu önemli şahsiyetler yaptıkları fedakârlıklarla ve vermiş oldukları konferanslarla halkın kalbini kazanmışlar ve pek çok kişinin İslam’la tanışmasında büyük rol oynamışlardır. Bu vesile ile Müslüman olan ilk Koreli şahıslar, Kore Müslüman Federasyonu kurmuştur. Günümüzde, Koreli Müslümanlar adına pek çok çalışmayı Kore Müslüman Federasyonu yetkilileri yürütmektedir.

Güney Kore’de bulunan Müslümanların en büyük sıkıntısı nedir?

Guney Kore Yemekleri

Kore’deki Müslümanların en büyük sıkıntılarının başında islamofobik haberler ve karalama kampanyalarının yol açtığı problemler gelmektedir. Özellikle, ülkede baskın olan Hristiyan grupların olumsuz propagandaları İslam dininin yayılmasına ve Müslümanların sosyal kabulüne engel teşkil etmektedir. Bunun yanında Müslümanlara ait bir eğitim kurumu da bulunmamaktadır. Müslümanlara ait kalıcı bir mezar yeri bulunmaması da ciddi problem teşkil etmektedir. Kültürel olarak alkollü ürünler ve domuz ürünlerinin fazlaca tüketilmesinden ötürü Müslümanların sosyal ortamlarda yaşadıkları sıkıntılar ise bir başka problemi oluşturmaktadır. Bu noktada İslam kültürü ve Kore kültürü ayrışmaktadır.

Diğer Ülkeler İçin Tıklayınız!

Güney Afrika Cumhuriyeti / İngiltere / Filipinler / Bosna Hersek / Norveç / Malezya / Arjantin / Türkmenistan / Çin / Endonezya

Kaynak
Seul Merkez Camii

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu