5 Soruda Zimbabve’de İslam
Zimbabve, UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine eklenen Victoria Şelalelerine, komşusu Zambiya ile birlikte ev sahipliği yapan bir Güney Afrika ülkesidir. Gelin bize pek uzak olan bu güzel ülkede beş soruda İslam’ın ve Müslüman halkın durumunu öğrenelim.
Zimbabve’de Yaşayan Müslüman Nüfus Ne Kadar?
Afrika’nın güneyinde yer alan, yaklaşık 15 milyon nüfuslu ülkede Müslümanların sayısı 120.000 civarındadır. Yüzde 1’in altındaki bu nüfusun büyük çoğunluğunu Hindistan ve Pakistan’dan gelen göçmenler oluştururken çok küçük bir kısmını da yerli halk ile Kuzey Afrikalı ve Orta Doğulu Müslümanlar oluşturmaktadır.
İslam Zimbabve’ye Ne Zaman Ulaştı?
Zimbabve’nin İslam’la tanışması 1500’lü yıllarda Müslüman Arap tüccarların kıtaya yaptıkları ticari yolculuklar sayesinde başlamıştır. Müslüman Arapların, o dönem Mutapa İmparatorluğu topraklarına dahil olan ve ülkenin en geniş etnik grubu olan Shona kabilesine mensup halkla yaptığı evlilikler, Müslüman nüfusunu zamanla artırmıştır. Sömürgecilik sürecinde de ülkeye Hindistan’dan çok sayıda Müslüman işçi getirilmiştir.
Zimbabve’nin En Meşhur Camileri Hangileridir?
Ülke genelindeki 40’tan fazla caminin 18’i başkent Harare’de bulunmaktadır. Bunların yanı sıra bir de Müslüman Gençlik Merkezi faaliyet göstermektedir. Farklı mimarisi ve yeşil kubbesi ile dikkat çeken KweKwe Camii, Midlans bölgesinde bulunmaktadır. Bünyesinde bir İslam Kültür Merkezi barındıran Al Abbas Camii ve ülkenin en büyük camisi olan 2000 kişilik kapasiteye sahip Ridgeview Camii, başkent Harare’de tüm Müslümanları bir araya getirmektedir.
Zimbabve’de Ne Gibi İslami Çalışmalar Yapılmaktadır ve Önemli Şahsiyetler Kimlerdir?
Zimbabve her geçen yıl İslami eğitim veren kurumların, vakıfların ve derneklerin sayısının arttığı bir ülkedir. Türk Diyanet Vakfının da diğer vakıflarla koordine halinde yürüttüğü çeşitli çalışmaları mevcuttur. Müslüman toplumu desteklemenin ve kalkındırmanın yanı sıra yerli halkı İslam hakkında bilgilendirmek için çaba gösteren bu kurumlar sayesinde Kur’an’ı Kerim çok sayıda yerel dile de çevrilmiştir.
Zimbabve’nin en tanınmış Müslüman öncü ismi, sosyal medyayı ve Youtube kanalını aktif bir şekilde kullanan İsmail Musa Menk’tir. Şeyh Müftü Menk olarak da bilinen hatip ve alim, Harare doğumludur. Hindistan’ın Gujarat bölgesinden Zimbabve’ye göçen babası da kendisi gibi saygı değer bir alimdir. Küçük yaşta babasından aldığı eğitimle hafızlığı tamamlayan, Arapça ve Urdu öğrenen Menk, üniversite eğitimini Medine’de almıştır. 2010 yılında Dünyanın En Etkili 500 Müslüman İsmi arasında gösterilen Musa Menk’in videoları yalnızca Müslümanlar tarafından değil, gayrimüslimler tarafından da ilgiyle takip edilmektedir.
İskoç bir baba ve Zulu (bir Güney Afrika kabilesi) bir annenin çocuğu olarak İngiltere’de dünyaya gelen ve Zimbabve’de büyüyen Naima B. Robert ülkenin önde gelen bir diğer ismidir. 20’li yaşlarda hidayete erdiğinden bu yana kendisini İslam’a hizmete adayan ve çok sayıda kitap yazan Robert, çocuklar için yazdığı İslami kitaplar ve gençler için kaleme aldığı helal aşk romanları ile yalnızca Zimbabve’de değil, tüm dünyada ilgi görmektedir. Videoları ve zaman zaman düzenlediği yazarlık okullarıyla bilhassa Müslüman kadınlara ilham vermekte, diğer tanınmış Müslüman şahsiyetlerle birlikte çok sayıda seminer ve konferansa konuşmacı olarak katılmaktadır.
Zimbabve Müslümanlarının Sıkıntıları Nedir?
Zimbabve Müslümanları, kıta ve dünya genelindeki sorunlar göz önüne alındığında İslam’ı daha özgürce yaşamaktadır. Zaman zaman Afrika’nın diğer ülkelerinde yaşanan gerilim ve Batı perspektifiyle verilen haberler neticesinde birtakım problemler yaşansa da Batı’nın aksine yerli halk Müslümanlara karşı çok fazla önyargı taşımadığı için Müslümanlar, çatışmalardan ve saldırılardan uzak, barışçıl bir ortamda ibadetlerini yerine getirebilmektedir.
Halkın olumlu yaklaşımına karşın, Zimbabve’yi tam 37 yıl boyunca yöneten diktatör isim Robert Mugabe, Afrika’nın çoğu ülkesinde yaşanan çatışmaların müsebbibi olarak İslam dinini gösterirken kendi ülkesinde ve Afrika’nın güneyinde İslam’ın etkisinin olmayışından mutluluk duyduğunu belirtmiştir. Mugabe sonrası yönetim de aynı çizgide devam ettiği için Müslümanlara yönelik tutum hemen hemen aynı kalmıştır. Bu nedenle belli bölgelerde Müslüman nüfus, İslam hakkında pek az bilgisi olan halka İslam’ı anlatmak ve tanıtmak için çabalarken yönetim tarafından alınacak sert önlemler endişesi ile nispeten daha sessiz ve daha az görünür bir şekilde kendi içlerine kapalı yaşamaktadır.
Diğer Ülkeler İçin Tıklayınız!
Güney Afrika Cumhuriyeti / İngiltere / Filipinler / Bosna Hersek / Norveç / Malezya / Arjantin / Türkmenistan / Çin / Endonezya
Okur, yazar ve çizer.