Islam i hele verdenUkraine

5 spørgsmål om islam i Ukraine

Vi fortsætter vores rejse med “Islam i Verden” serien. Denne gang ser vi på Ukraine,  et ungt land med en befolkning på 44 millioner, som fik sit uafhængighed i 1991 efter Sovjetunionens sammenbrud. Hvordan nåede islam til Ukraine? Hvor mange muslimer bor der i Ukraine? Hvilke moskeer og vigtige personligheder er der i Ukraine? Hvilke problemer oplever ukrainske muslimer? Du kan finde svar på sådanne spørgsmål i vores artikel.

Hvor stor er den muslimske befolkning i Ukraine?

Ukraynada yasayan Musluman nufus ne kadardir

Ifølge data fra FN og Verdensbanken var der cirka 440.092 muslimer i Ukraine i 2017. I dag anslås dette tal til at være cirka 500.000. På grund af Ruslands annektering af halvøen Krim i 2014 og Donbass-krigen nær Donetsk og Luhansk bor 750.000 muslimer (inklusive en halv million krimtatarer) nu i et område, der ikke længere er under ukrainsk kontrol.

Hvornår og hvordan kom islam til Ukraine?

Islams historie i Ukraine er parallel med historien om udbredelsen og udviklingen af islam på Krim-halvøen. Islam kom til Krim i det 7. århundrede gennem muslimske købmænd og sufier fra Centralasien. Islam begyndte at sprede sig i disse lande i 1239, da regionen kom under Den Gyldne Hordes herredømme. Islam blev statens officielle religion under Krim-khanatet. Den periode, hvor islam var stærkest i landet, var de år, hvor regionen var under osmannisk styre. Fra 1400-tallet til 1783, hvor den blev annekteret af russerne, fortsatte den sin eksistens som en del af det tyrkisk-osmanniske rige, og antallet af muslimer steg i denne region.

Hvilke moskeer er mest kendt i Ukraine?

Ukraynanin en meshur camileri nelerdir

Al Rahma-moskeen i hovedstaden Kiev er den første moske med minareter, og det tog omkring 20 år at bygge den. En anden berømt moské er Sultan Suleiman-moskéen i Mariupol. Denne moské blev bygget af en tyrkisk velgører til ære for Suleiman den Storslåedes og Hürrem Sultan. 

Hvem er de vigtigste personligheder, der har udført islamiske studier i Ukraine?

Ukraynada Islami calismalar yapan en onemli sahsiyetler kimlerdir

Der er både vigtige personligheder og vigtige institutioner, der arbejder for islam. I 2000 startede El-Raid Islamic and Cultural Centre sine aktiviteter i Kiev, og det har en moske med plads til 3000 mennesker, og der kan bedes 5 gange, hvor der er åbent for alle. Der afholdes også koranundervisning i moskeen og undervisning i islamisk videnskab i weekenderne. Ramadan iftar-programmer i andre moskeer er også blandt de tjenester, der leveres på samme måde. Andre organisationer, der udfører islamiske studier, er Ukrainian Muslim Religious Administration (UMMA), Union of Muslim Non-Governmental Organisations of Ukraine og Union of Muslim Women of Ukraine. Nogle af de personligheder, der udfører islamisk arbejde i landet, er Niyara Mamutova, Said Ismagilov, Murat Suleymanov og Rustam Khusnutdinov.

Hvad er muslimernes problemer i Ukraine? Er der nogen undersøgelser af en løsning?

Bakhchisaray Palace

Det er indlysende, at fremmedhad, især islamofobi, som er steget på det seneste, desværre er et stort problem i Ukraine. For at overvinde disse problemer gør organisationer, der udfører islamiske studier i landet, en indsats for at mindske islamofobien ved at samarbejde med forskellige institutioner og organisationer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button