
Din eğitimi ve evlatlarımızın İslami değerler noktasında yetiştirilmesi hepimiz için büyük bir öneme sahip. Bu öneme binaen çocuğunuza Kur’an-ı Kerim okumayı sevdirme konusunda, sizlere sunacağımız bazı önerilerimiz var. Bunları üç ana başlık altında toplayabiliriz:
- Doğumundan Elif-Be öğrenmeye başlama sürecine kadar 7 adımda çocuğunuza Kur’an-ı Kerim okumayı sevdirme önerileri
- Elif-Be eğitiminden Kur’an-ı Kerim okumaya geçme sürecine kadar 7 adımda çocuğunuza destek olma önerileri
- Elif-Be öğrenimini bitirip Kur’an-ı Kerim okumaya başlayan çocuğunuza 7 adımda disiplin kazandırma önerileri
Doğumundan Elif-Be Öğrenmeye Başlama Sürecine Kadar 7 Adımda Çocuğunuza Kur’an-ı Kerim Okumayı Sevdirme Önerileri
- Çocuğunuz bebek iken odasında Kur’an-ı Kerim okuyun. Allah kelamını küçük yaştan itibaren sık sık dinleyen çocuk, ileride de Kur’an okumayı öğrenme konusunda daha istekli davranabilir. Ayrıca bu uygulama Kur’an okuma öğrenimini kolaylaştırabilir.
- Kur’an okurken yanınıza gelmesine izin verin. Kur’an okumaya niyet ettiğiniz zaman, sakin ve huzurlu bir şekilde, bundan büyük bir haz alarak gerçekleştirdiğiniz tilaveti çocuğunuzun görmesine imkan tanıyın. Bu, onun ileride Kur’an okumaya ilgi duymasını sağlayacaktır.
- Kısa sureleri okurken ona tekrar ettirin. Eğer bundan zevk aldığını gözlemliyorsanız birlikte ayetleri tekrar etmeye devam edebilirsiniz. Bu onun ileride ayetleri ezberlemesini de kolaylaştıracaktır.

Elif-Be Eğitiminden Kur’an-ı Kerim Okumaya Geçme Sürecine Kadar 7 Adımda Çocuğunuza Destek Olma Önerileri
- Kur’an-ı Kerim okumayı öğrenmesini çok istediğinizi ona hissettirin. Bu eğitime gerçekten büyük bir önem verdiğinizi anlamasını sağlayın. Bunun, en az okuma yazma öğrenmesi kadar gerekli olduğunu düşündüğünüzü ona gösterin.
- Bu eğitimi ona isterseniz kendiniz verin. Ya da bir kurs veya öğretmen aracılığı ile Kur’an okumasını öğretin. Önemli olan, bir program dahilinde ilerleme kaydetmesini dikkatle takip etmek ve bu süreçte sabırlı, anlayışlı ve sevgi dolu olmaktır.
- Kur’an-ı Kerim eğitiminde yapılan tekrarlar, başarılı olmanın anahtarıdır. Dersleri küçük parçalar halinde vermek, bir sonraki ders için arayı fazla uzatmamak, sık sık tekrar yapmak, bol bol örnek çözmek, hedefe ulaşmayı kolaylaştıracaktır.

Elif-Be Öğrenimini Bitirip Kur’an-ı Kerim Okumaya Başlayan Çocuğunuza 7 Adımda Disiplin Kazandırma Önerileri
- Her gün bir parça Kur’an-ı Kerim okumasına yardımcı olun. Az az da olsa her gün yapılan ve devamlı olan öğrenim, her zaman başarı vaat eder. Eğer çok fazla zamanı yoksa, yine de en azından günde bir iki satır okumasının, kendisi için çok önemli olduğunu ısrarla vurgulayın. Verdiği emeğin boşa çıkmaması için ipin ucunu sağlam tutun.
- Bir hatim programı düzenleyin. Bu, uzun bir zaman gerektirebilir. Olsun; siz yine de yaklaşık bir tarih belirleyin. Günde bir sayfa okuyorsa yaklaşık şu kadar günde bir hatmi tamamlayabileceğini söyleyin. Bu hedef, onun motive olmasını kolaylaştıracaktır.
- Bir hatmi tamamlamadan önce kendisine, gayretini artırıcı daha küçük hedefler koyun. Hatim yapmak için önünde bir iki sene olması, onun gözünü korkutuyor ve onu yıldırıyor olabilir. Mesela ilk etapta Bakara suresini bitirmesini hedefleyin. Bu hedefe ulaştığında önüne yeni bir hedef koyun.

Bu konuda daha detaylı bir bilgi almak isterseniz, Ensar Neşriyat tarafından yayınlanan “Çocuğunuza Kur’an Okumayı Sevdirme Yolları” isimli kitabımızı inceleyebilirsiniz.
Kaynak
- Ailede Din Eğitimi, Kaynak: islamveihsan.com/ailede-din-egitimi.html
- Okuyan Gençler, Kaynak: pixabay.com/tr/photos/ders-%c3%a7al%c4%b1%c5%9f%c4%b1yor-%c3%b6%c4%9fretmen-%c3%b6%c4%9frenciler-5831644
- Kuran-ı Kerim, Kaynak: pixabay.com/tr/photos/kuran-%c4%b1%c5%9f%c4%b1k-oku-maneviyat-din-5385902

Ben Ayşe Dolmacı, 1966’da İstanbul’da doğdum. İ. Ü. Alman Dili, daha sonra da Arap Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun oldum. Master ve doktoramı Marmara İlahiyat’ta Din Eğitimi bölümünde tamamladım. Halen YouTube’da “Kuran Arapçası Okulu” kanalında Arapça ders videoları hazırlamaktayım. Kur’an’da geçen kelimelerin kökleri ile ilgili çalışmalar yaptığım bir web sitem var. Aile içi din eğitimi hakkında yazmış olduğum kitaplarım var.