HaberlerYardım FaaliyetleriYemen

Abdullah Al-Jaradi ve Yemenli Muhammed’in Hayır Yolculuğu

Muhammed henüz 10 yaşlarında ya var ya yok. Yemenli. Ülkesindeki iç savaş nedeniyle bölgedeki mülteci kamplarında kalıyor. O ülkede doğmak dışında başka suçu olmayan yüz binlerce insanla, adına “kader birliği” denilen şeyi paylaşıyor. Ancak fotoğraftaki gözlüklü gülen gözlerinden anlıyoruz ki Muhammed’in bir yanı hep neşeli…

Ve Abdullah Al-Jaradi. İnsana, insanlığa değer veren peygamberin ümmeti olmanın, insana yüklediği sorumluluğun farkında olan bir fotoğrafçı. Al-Jaradi, halkın durumunu fotoğraflamak için Yemen mülteci kampına gittiği esnada Muhammed’i ve elindeki kendince eğlenmek amacıyla, telleri eğip bükerek yaptığı camsız gözlüğü fark ediyor ve aklına Muhammed’in yaptığı, biraz da komik olan bu gözlüğü açık artırmaya sunarak elde edilen parayı Muhammed’e verme fikri geliyor. Ardından Muhammed’in gözlükle fotoğrafını çekerek sosyal medya hesabında açık artırma başlatıyor. Al-Jaradi “Muhammed’in gözlükle olan fotoğrafını sosyal medyada yayınlayıp açık artırma yaparak elde edilen parayı Muhammed’e vermeyi planlamıştım ancak fikir daha da büyüdü ve kamptaki diğer çocuklara da kıyafet alabileceğim bir açık artırmaya dönüştü.” diyerek çabaları sonucu birçok hayırsevere ulaştığını söylüyor.

Muhammedin gozlukle olan fotografi

Bir Şey Yap

Ve açık artırma sonucu telden yapılmış bu gözlüğü, 2.5 milyon riyale satmayı başarıyor. Ayriyeten Muhammed için internet üzerinden birçok bağış da yapıldığını söyleyen Al-Jaradi, yine aynı günlerde Twitter üzerinden yapılan para ödüllü bir fotoğraf yarışmasına Muhammed’in bu fotoğrafıyla katılıyor. Dereceye girerek toplam kazancın 3 milyon riyale ulaştığını ve bu parayı, başta Muhammed olmak üzere kamptaki diğer çocuklara bayramlık alacağını belgeleyerek yayınlayacağını duyurdu.

“Masumun yüzünde bir tebessüm” niyetinin çıkış noktası olarak “Bir şey yap iyi olsun. Hizmetten, hürmetten, merhametten müteşekkil olsun. Kalpleri yumuşatsın, garibin, yolcunun, zayıfın derdine derman olsun.” diyen yazar Mustafa Kutlu’nun bu cümlelerini, söz konusu çizginin dışında tutmak pek mümkün olmuyor… Değil midir ki iyilik için kapıyı zorlamak, emek vermek gerekir. Savaşın kendini tekrarlayıp durduğu zamanda, fotoğrafçı Al-Jaradi, makinesini kullanarak fotoğrafladığı o anın, siyah metal kutunun içinde hapsolup kalmasına müsaade etmedi. Bir şey yaptı: İnsanlığa, unutup durduğu ancak sorumlu olduğu yüz binlerce insanın varlığını tekrar hatırlattı.

Bir Sey Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu