AlmanyaEğitimRöportaj

Almanya’da Müslüman Aile Eğitim Merkezi

Aile kurumu toplumun çekirdeğini oluşturan yapı. Aynı zamanda teknolojik ve ekonomik şartlardan, gelişmelerden en fazla etkilenen; parçalanmakla yüz yüze olan bir yapı. İletişimin en hızlı ve gelişmiş çağını yaşamamıza rağmen aile bireyleri olarak iletişim kuramaz hale geliyoruz. Ülkemizde karşı karşıya kaldığımız bu durum üzerine kafa yorup bu sorunu çözmek adına çalışma yapan kişiler oldukça fazla.

Peki ya başka ülkelerde durum nedir? Bu noktada çalışma yapanlar var mı? gibi sorulara cevap ararken Asiye Türkan Hanımefendi ile karşılaştık. Kendisi 2007 yılında Oberhausen’de Muslimische Famienbildungsttätte.V (Müslüman Aile Eğitim Merkezi) derneğini kurmuş. Biz de bu güzel insanı ve çalışmalarını sizinle birlikte tanımak için kendisine birkaç soru sorduk.

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Musluman Aile Egitim Merkezi
Almanya'da Müslüman Aile Eğitim Merkezi 1

1972 Konya doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimini Konya’da tamamladım. 1990 yılında evliliğim sebebiyle Almanya’ya taşındım. Üç gencin annesi, 2 gencin kayınvalidesi, dünyalar tatlısı Lale’min de babaannesiyim. Almanya’da “Sağlıklı Beslenme ve Cinsellik” üzerine mesleki eğitim, Türkiye’de ise “Aile Danışmanlığı” ve “Cinsel Terapi” üzerine eğitim aldım.

Şu an ise Milat gazetesinde köşe yazarlığı ve Aile Danışmanlığı yaparken bir yandan da gençler ve aileler için “Aile Okulu” projesini yönetmekteyim.

İnsana İman Yakışır, Aileye Mutluluk Yakışır, Gence Haya Yakışır, Şahit Ol Ya Rab!, Söz Dinlemeyen Anneler, Müslüman Aile Okulu adlı kitaplarım da diğer evlatlarım…

Muslimische Famienbildungsttätte.V (Müslüman Aile Eğitim Merkezi) nedir? Neyi amaçlar?

Mfb e.V “Ailede eğitim, toplumda huzur” mottosuyla yola çıkan İslam’ın uygun gördüğü aile yapısını tesis etmeye çalışan bir dernektir. Toplum için hayati önem taşıyan görevleri yerine getirmeyi, bireyleri topluma hazırlamayı amaçlar. Bilinçli evlilik, bilinçli ebeveynlik, “ben” yerine “biz” olabilmeyi başarabilmek Mfb e.V. (Müslüman Aile Eğitim Kurumunun)’nin hedefleridir.

İlk etapta eğitime ihtiyaç duyanlara, daha sonra bütün ailelere ulaşmak istiyoruz. Ailede bireyler arasındaki ilişkilerin sağlamlaştırılması, sorunların çözülmesine yardım edilmesi, sorunlar sonrası rehberlik edilmesi gibi hususlarda insanlara hizmet veriyoruz. Ayrıca sağlıklı, mutlu ve başarılı evliliklerin oluşması için evlilik öncesi süreçteki gençleri de evlilik konusunda bilinçlendirmek amacıyla çalışmalar yapıyoruz.

Asiye Türkan
Almanya'da Müslüman Aile Eğitim Merkezi 2

Bu çalışmalara örnek olarak 2007 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz “Aile Okulu” projesi zikredilebilir. Organize ettiğimiz paneller, çalıştaylar ve geziler oldu. Ayrıca müzik okulu, dikiş kursu gibi programlar düzenledik. Periyodik olarak kahvaltı ve iftar programlarımız oluyor.

Şunu çok iyi biliyoruz ki aile toplum binasının taşıdır. O taş düşerse, toplum da düşer. İşte biz bu taşı muhafaza etmeye çalışıyoruz.

Son olarak da şunu soralım. Oradaki durumu gözlemleyen biri olarak Almanlardaki aile yapısı hakkında bizlere ne söyleyebilirsiniz?

Almanlarda bizim gibi ataerkil bir aile yapısı yok. Gerçi bizim toplumda da pek kaldığı söylenemez. Özgürlüklerinin kısıtlanmasını asla istemezler. Kuralcıdırlar. Çocukları 18 yaşındayken evden çıkıp başka evde kalabilirler. Akrabalık bağları pek kuvvetli değildir. Lakin bayramlarına özen gösterirler. Hediyeleşme ve buluşmalar yapılır. Elbette istisnalar da yok değildir.

Verdiğiniz bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu