Almanya’daki Camiler
Allah’ın evleri serimizde farklı ülkelerdeki birbirinden güzel camileri tanıtıyoruz. Bu sefer tanıyacağımız camiler, Almanya’daki camiler olacak.
DİTİB Köln Merkez Cami
Almanya’nın en büyük camisi hatta Avrupa’nın en büyük camilerinden biri olan DİTİB Köln Merkez Camisinin hikayesi 2001 yılında başlıyor. Eski bir fabrika deposu olan bu mekanı camiye dönüştürmek için önce izin alınıyor. Yalnız bir şart ile. Cami mimarisini düzenleyecek kişiyi seçmek için bir proje yarışmasının düzenlenmesi isteniyor.
Nihayet 2005 yılında 111 mimarin katıldığı uluslararası bir proje düzenleniyor ve DİTİB’in şeffaflığını ve caminin kapılarının herkese açık olduğunu simgeleyen Alman Mimar Paul ve Gottfried Böhm’ün projesi birinci seçiliyor.
2009 yılında inşaata başlayan cami 8 sene sonra ibadete ilk defa açılıyor. Dışarıdan biraz sade biraz da modern bir görünüşe sahip olan caminin kubbesi 35 metre yüksekliğinde olup 55 metre yüksekliğinde iki minareye sahip. Alışılmışın dışında beton bir mimariye sahip olan bu camimizin ibadet alanı iki kattan oluşmaktadır. İçerisi oldukça ferah ve altın ile gümüş renginde süslemeler bulunmaktadır.
DİTİB Duisburg Merkez Cami
Ramazan aylarında ayrı bir havası olan bu camimiz Köln Merkez Camii açılana kadar Almanya’nın en büyük camisi sayılmaktaydı. Türk geleneğine sadık kalan mimarisi ile öne çıkmaktadır. Bir büyük kubbesi ve birçok küçük kubbeleri bulunmakta olup tek bir minareye sahiptir. Ramazan aylarında hazırlıklar yapılır ve iftar vaktinin girdiğini işaret etmek için bir top atılır. Yakınlarda bulunan evlerin camlarından ezan sesi çok hafif de olsa duyulabilmektedir.
Berlin Şehitlik Cami
Adı üzerine Türk şehitliğinin içinde bulunan bu camimiz Prusya Krallığının bir armağanıdır. 1711 yılında yapılması karar verilen şehitlik Türk-Alman dostluğunun bir sembolü haline gelmiştir. Şehitliğin hikayesi buraya ilk defnedilen şehit Giritli Aziz Efendi Hazretleri ile başlıyor. Kendisi Almanya’da vefat edince burada defnediliyor. Bu mezarlığa birinci dünya savaşında yaralanan ve daha sonra tedavi için getirdikleri Berlin şehrinde vefat eden Osmanlı subayları da defin edildikleri için şehitlik demişlerdir.
Mimarisi ile geleneksel Türk camilerini hatırlatmaktadır. Yaklaşık 1500 kişilik bir cemaat kapasitesine sahip olan camimizin 37 metre uzunluğunda bir şerefeli iki minaresi bulunmaktadır.
İslam Forumu Penzberg Cami
Kubbesi bulunmayan bu camimizin kapıları oldukça dikkat çekmektedir. Giriş Kapısı sayfaları açık olan bir kitabı andırmakta. Bir tarafında Besmele, Fatiha ve Hucurat suresinin 19. Ayet-i kerimesi yazarken diğer kapısında almanca meali bulunmaktadır. Mimarisini Alen Jasarevic üstlenmiştir. Modern bir tarzı olan bu camimiz 2005 yılında açılmıştır. Hutbeleri ise almanca dilinde verilmektedir.
Schwetzingen Cami
Almanya’nın ilk ve böylece en eski camisi olarak bilinmekte. Kendisi Schwetzingen saray bahçesinin bir parçası olup, 1792-93 yıllarında inşa edilmiştir. Cami aslında sarayın bütün din ve dünya kültürlerine karşı olan saygı simgesi olarak yapılmış olsa da 1870 ve 1980’li yıllarda Müslümanların namaz kıldığı bir ibadethane olarak işlev görmüştür. Günümüzde ise sadece ziyaret amaçlı bahçesinde ve içerisinde gezilmektedir.