Bana İmkansız Diye Bir Kelime Öğretilmedi: Filistin Ampute Futbol Takımı
Futbol sporunu bilmeyenimiz yok ama daha önce hiç ampute futbolu duymuş muydunuz? Ampute futbol, yedişer kişilik takımlarla oynanan ve ampute oyuncuların mücadele ettiği bir futbol türü. 26 yaşındaki Naji Mahmoud Naji, ilk Filistinli ampute futbol takımının oyuncularından biri. Takımları iki ay önce dört oyuncu ile başladı ve şimdiden sayıları 15 kişiye ulaştı.
Naji, 2007 yılında Deir Al Balah’taki bir patlamada bacağını kaybetmiş. Patlamanın nedeni sorulduğunda, bunun bir intihar bombacısı olduğunu düşündüğünü söylüyor ancak “Ben o zamanlar sadece bir çocuktum, bombanın anlamını bilmiyordum” diyerek belirtiyor. Bu amansız kazadan sonra bile Naji moralini bozmamış ve kendini hayattan koparmamış. Üniversite eğitimini bitirmiş ve sonrasında yine spor yapmaya devam etmiş. Uzuvlarını kaybeden diğer insanlarla beraber psikolojik destek toplantılarına katılmış. Kendisi konuyla ilgili şunları söylüyor:
Filistin Ampute Futbol Takımı
Naji şu an da engelleri nedeniyle toplumdan soyutlanmış hisseden insanlar için bir destek kaynağı. Naji’ye göre spor faaliyetlerine katılmak, engelli insanların normal bir yaşam sürdürebileceklerine inanmalarına ve bir grubun parçası olduklarını hissetmelerine yardımcı oluyor. Ayrıca doktorlar tarafından, yaralanmalar sonrası hızlı iyileşme ve normal hayata tekrar adapte olabilmek için spor yapmanın da çok sağlıklı ve yararlı olduğu belirtiliyor.
Takımın en genç oyuncusu İbrahim. Henüz 13 yaşında. 2014’te evindeki İsrail bombardımanında bacağını kaybetti. Yaralanmadan sonra içe kapanmış, sakatlığından utanarak evden ayrılmaktan korkmuştu. Naji, “İlk iki idmanda, zar zor konuştu” diyor ve ekliyor:
61 yaşındaki Abu Ghaliyun, engelli insanları destekleyen yerel bir STK olan Deir El Balah Rehabilitasyon Derneği’nin danışmanı ve takımın kurucusu. Annesi İsrail bombardımanlarında bacağını kaybetmiş. Ampute bir futbol takımı kurma fikri, geçen yıl televizyonda İngiltere ve Türkiye’den bu sporu gördükten sonra gelmiş. Gazze’de böyle bir şeye başlayabilirseler harika olacağını düşünmiş çünkü savaşlar nedeniyle amputasyonu olan birçok insanlar vardı. Oyunun kuralları üzerine internet üzerinden araştırmalar yapmış ve engelli gençleri bir takım kurmaya teşvik etmiş. Tabii bu sürecin kolay olmadığı aşikar. Örneğin, bu futbol türü özel koltuk değnekleri gerektirmesine rağmen maliyetinden ötürü normal koltuk değnekleri kullanmak zorunda kalıyorlar.
Ekip, bu konuda dışarıdaki diğer takımlardan ve Müslümanlardan destek bekliyor. Diğer ülkelerdeki ampute futbol takımlarıyla bağlantı kurabilirler ancak İsrailliler Beytüllahim’de tedavi görmek için Naji’ye çıkış izni bile vermiyorlar. Aynı zamanda bu spor, kuşatma altında yaşamanın olumsuz psikolojik etkilerine ve savaş travmasına karşı bir panzehir görevi görebilir nitelikte. Abu Ghaliyun’a göre takım ayrıca dünyanın Gazan halkını olumsuz algılamasına karşı da yardımcı olabilir. “Bu takım hayatı sevdiğimizi gösteriyor. Zor koşullarımıza rağmen her şeyi yapabiliriz. ”diye belirtiyor. Hatta bir sonraki hedefleri ampute kız futbol takımı kurmak. Çünkü spor aşkı ‘engel’ tanımaz!