Başarılı Müslüman Kadınlar
Müslüman kadınlar birçok sektörde başarılı bir şekilde çalışıyor ve bizler de bu haberleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Bu haberimizde de Dünya’nın farklı yerlerinden farklı alanlarda başarı göstermiş Müslüman kadınlardan bahsedeceğiz.
1.Suhaiymah Manzoor-Khan
Suhaiymah Manzoor Khan, İngitere’de Müslüman bir kadın olarak yaşamak üzerine yazan bir yazar ve şair. Cambridge Üniversitesi’nden Tarih alanında Lisans derecesine sahip olan Suhaiymah 1960-1980 yılları arasında Pakistanlı göçmen kadınların deneyimlerini araştıran tezi, üç fakültede en iyi tez ödülüne layık görüldü ve Cambridge’deki en iyi tez olarak Kraliyet Tarih Derneği tez yarışmasına aday gösterilmiştir.
İngiltere’de İslamofobi, insan hakları, ırkçılık gibi konuları üzerinde çalışmalar yapan yazar, 2019 yılında ilk şiir koleksiyonunu yayınladı ve koleksiyonda yer alan şiirlerinde ırkçılık, sistemik İslamofobi, ulus-devletin işlevi ve laik kimlik vizyonları hakkında eleştiri getirerek önemli bir şair olarak ün kazandı. Son kitabı Tangled in Terror: Uprooting Islamophobia’ı 2022 yılında yayınlayan yazarın, şiirleri ve yazınları The Guardian, Independent, Al-Jazeera önemli radyo ve televizyon kanallarında yayınlandı.
Suhaiymah, Leeds Playhouse’da (2021-22) yazar olarak ve Londra Queen Mary Üniversitesi Coğrafya Okulu’nda Misafir Araştırma Görevlisi (2020-22) olarak çalıştı. Royal Court 2021 Yazarlar Grubu’na seçildi. Suhaiymah aynı zamanda Geographies of Embodiment (GEM) araştırma kolektifinin aktif bir üyesi ve kölelik karşıtı grup ve hapishanedeki Müslümanlarla dayanışma içinde çalışan The Nejma Collective’in kurucu ortağıdır.
2.Hodan Nalayeh
Hodan Nalayeh hayatını iç savaş, terör saldırılarından müzdarip ve kıtlık çeken ülkesinden olumlu hikayeler anlatmaya adayan Somali’li bir gazeteciydi.
Birçok prodüksiyonda görev alan Nalayeh, Somali topluluğu için gönüllülük çalışmalarında yer aldı ve 2011’de kıdemli Somalili sanatçı Saado Ali Warsame’ye Yaşam Boyu Başarı Ödülü veren Somalili Mülteci Farkındalık Projesi’ni kurdu bir dizi kâr amacı gütmeyen kuruluşla birlikte ülkesi yararına çalışmalarda yer aldı.
2019 yılında eşi ile kaldıkları otelde terör saldırısı sonucunda hayata kaybetti. Kendisi yaşamıyor olsa da yapmaya çalıştığı değerli çalışmalar ile ülkesi için hala önemli bir figür.
3.Manal Rostom
Manal Rostom, Mısırlı atlet, klinik eczacı ve aktivist. Birden fazla Otizm hayır kurumuna yardım etmek için üzere dünyanın en yüksek 3 dağına tırmanan bir sporcu. Aynı zamanda Everest dağına tırmanan ilk Mısırlı kadın. Rostom sporu ihtiyaç sahibi insanlara yardımcı olabilmek için ve farkındalık oluşturabilmek amacı ile başarılı bir şekilde hayatına adapte edebilmiş.
Amerika’daki Suriyeli mülteciler ve evsizler için para toplamak için birkaç uluslararası maraton koşan aktivist New York, Berlin, Chicago, Boston, Londra’da dünyanın altı büyük maratonundan beşini koştu ve Çin’deki Çin Seddi Maratonunda yarıştı. Ayrıca Filistin’in ilk Pediatrik Onkoloji Ünitesini inşa ettirdi.
Rostom bir şirket reklamında yer alan ilk başörtülü kadın olduğu spor giyim şirketi Nike ile yaptığı iş birliğiyle ile Dünya çapında ün kazandı ve kampanyanın başarısının ardından Nike, Müslümanlara özel ilk ürünü olan yeni bir atletik başörtüsü piyasaya sürdüğünü duyurdu.
Bizlerin de insanlık için hayırlı işler yapan daha aktif Müslümanlardan olabilmemiz duası ile…
Diğer başarılı Müslüman kadınların haberlerini okumak için: