Ülkeleri Tanıyoruz: Belarus
Yepyeni bir seriyle daha karşınızdayız. Farklı ülkeleri mutlaka bilmeniz gereken 10 bilgiyle tanıyacağımız bu seride sizlerle kıtaları aşacak ve birbirinden ilginç bilgiler keşfedeceğiz. İlk durağımız Beyaz Rusya adı ile de bildiğimiz Doğu Avrupa’nın Slav devleti Belarus. Haydi başlayalım!
Belarus’un Başkenti
Ülkenin başkenti olan Minsk şehri, halkın işgallere karşı direnişinden ötürü bağımsızlık mücadelesi sürecinde “Kahraman Şehir” unvanını almıştır.
Belarus’un Kısaca Tarihi
Belarus 20. yüzyıla kadar Rusya ve Polonya arasındaki çekişmeye konu olan bir ülkedir. Ancak Sovyetlerin 1991’de dağılmasıyla mümkün olan bir bağımsızlık serüveni vardır.
Belarus’un Nüfusu Ve Dini Yapısı
Nüfusun %70’inin Ortodoks Hristiyan, %20’sinin Protestan ve Katolik, geri kalan %10’luk kısmının da Yahudi ve Tatar Müslümanların oluşturduğu biliniyor.
Belarus’un Sembolü
Belarus, Doğu Avrupa’nın içerisinde bulunan doğal güzellikleri tam anlamıyla korunmuş nadide şehirlerden biri olma özelliğine de sahip. Ayrıca yaz mevsimlerinde ülkenin güzelliğine güzellik katan leylekler de adeta ülkenin sembolü olmuş durumda.
Belarus’ta Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler
Ülkede UNESCO tarafından koruma altına alınmış Belovezhskaya Puscha Milli Parkı, Avrupa’nın en eski ekolojik sistemlerinden biri olmakla beraber yüzlerce bitki ve hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor.
Belarus’un En Eski Tarihi Yapısı: Mir Kalesi
Ülkenin en eski tarihi yapılarından biri olan Mir Kalesi 15. ve 16. yüzyıl arasında yapılan dönemin Litvanyalı Radzivil ailesinin mirası altına girmiş heybetli bir kaledir. Ayrıca hala UNESCO tarafından dünya mirasları listesinde yer almaktadır.
Kimlik Yerine Pasaport
Belarus’a dair ilginç bilgilerden biri de ülkede kimliği olan tek bir vatandaş bile bulunmuyor. Doğan bir Belaruslu’ya pasaport çıkartılıyor ve her türlü işlemleri bu pasaport sayesinde yapılıyor.
Başkent’in Simgesi: Minsk Cami
Ülkeye Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yeniden yaptırılmış bir cami olan Minsk Camii… Sovyetler zamanında yıkıma maruz kalmış ve senelerdir harap içinde bulunuyordu. 2016 yılında tamamlanan tamir işlemleri ve inşalar sonucunda Minsk’in heybetli sembollerinden biri olmuş diyebiliriz.
Ülkenin Ceza Yöntemi
Belarus’un Avrupa’da idam cezasını uygulayan tek ülke olması da dikkat çekiyor. 1994’den beri ülkeyi aralıksız yöneten Başkan Aleksandr Lukaşenko’nun idam kararını destekleyen tavrı birçok Batı ülkesi tarafından eleştiriliyor. Ülkede idam cezası en son 2011 Minsk metrosu saldırısını gerçekleştiren iki kişiye uygulandı.