Bi’ Dünyanın İçinden: Haber Kâşifi Nesibe Hilal
Öncelikle seni biraz tanıyabilir miyiz?
Ben Nesibe Hilal Karagöz. 17 Ağustos 2002, Tokat doğumluyum. Öğrenciyim, halihazırda Katar Üniversitesi’nde Arapça hazırlık eğitimi alıyorum. Hazırlık eğitiminden sonra bölüm seçimimi yapacağım, Uluslararası İlişkiler okumayı planlıyorum. Kadıköy Kız AİHL 2021 mezunuyum. Yabancı dillerle ilgileniyorum ve Bi Dünya Haber dışında birkaç farklı oluşumda da gönüllü olarak yer alıyorum.
Okul yaşantın nasıl gidiyor?
Güzel gittiğini söyleyebilirim. Farklı bir ülkede yeni bir düzen kurmaya çalışmak her açıdan zorlu olabiliyor, akademik yoğunluk da üzerine eklenince bir denge oluşturmak gerekiyor. Hazırlık eğitimi almam bu denge için bana yardımcı oldu diyebilirim. İlgi alanıma yönelikti, dil dersleri alıyordum bu yüzden her ne kadar yoğun da olsa keyifli ve öğretici bir deneyimdi. İlk dönemimi tamamladım.
Bi Dünya Haber’de ne görev yapıyorsun?
Şu an Haber Keşif birimindeyim. Bu birimde yabancı dilden kaynaklar tarayıp sitede içerik haline getirebileceğimiz haberleri, yazıları topluyoruz. Ben de İspanyolca, Arapça ve İngilizce olmak üzere üç dilde keşif yapabileceğimiz siteleri tespit edip düzenli olarak takiplerini yapıyorum.
Nesibe Hilal neler yapmayı, ne tür kitaplar okumayı ve ne tür filmler seyretmeyi sever?
Birimimle de örtüşen bir şekilde keşif yapmayı çok severim. Yeni yerler görmek, oraları tanımak, insanlarla iletişimde olmak hoşuma gider. Bu işi Hucurat suresi 13. ayetle de bağlantılı görüyorum. Ayetin “…tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık…” bölümü benim için çok etkileyici. Aynı zamanda etimoloji ve psikolojiyle ilgileniyorum. Yabancı dillerle ilgili işler yapmak ve müzik dinlemekten keyif alırım. Eskiden daha çok roman okurdum, şimdilerde deneme ve hikâye kitaplarını daha çok tercih ediyorum. Dram filmlerini ve animasyon filmleri severim, diziler için daha kısa ve sürdürülebilir olması açısından sit-com tercihimdir.
Gönüllülük hakkında düşüncelerini alabilir miyiz?
Gönüllülük bazen emek sömürüsü gibi algılanıyor, ben bu fikirden hoşlanmıyorum. Pragmatist yaklaşacak olsak bile karşılıklı bir artı değerden söz edebiliyoruz ki işin bu boyutuyla ilgilenmiyorum genelde. Gönüllülüğü temel/hayati/büyük bir amacı bir çeşit somutlaştırma eylemi olarak görüyorum. Hepimizin bazı amaçları vardır ve bunlara ulaşmak uğruna çeşitli işler yaparız. Örneğin bir mesleği para kazanmak için icra ediyor olabilirsiniz ya da iyi bir okula kabul almak için belli çalışma stratejileri uygularsınız. Gönüllülük de onu önemli bir amaçla bütünleştirdiğinizde sizin için hayata değer katan, sizi diri tutan bir iş haline geliyor. Benim için de bana sadece dil yeterlilik pratikleri, çalışma tecrübesi kazandırmakla kalmayan; barışın, merhametin, dürüstlüğün ve bütün erdemlerin bir bütünü olan Allah rızası yolunda zamanımı ve kabiliyetimi infak edebildiğim bir alan olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden beni kısıtlayan ya da sömüren bir alan değil burası, aksine özgürleştiren ve kazandıran bir alan benim gözümde.
Ne zamandır burada görev alıyorsun ve ilk nasıl gördün? Neden gönüllü olmak istedin?
Sanırım 2019’un başlarıydı, henüz lisedeyken sosyal medya aracılığıyla Bi Dünya Haber’i tanıdım. Sitenin yaptığı işleri hep imrenerek takip ediyordum. Çünkü kötü haberlere her an her yerde maruz kalırken Bi Dünya bu işin tam tersi için uğraşıyordu. İyi haberler duydukça, iyi şeyler gördükçe daha iyi şeyler yapmak için motive olduğumuza inanıyorum. Ruhumuzu dinç tutmak, her zaman biraz daha iyiyi yapabilmek için çabalamanın formülünün de bu iyiliği yaymak olduğunu düşündüm ve o sıralarda yapılan bir gönüllülük duyurusuna başvurarak gönüllülük sürecim haber çeviri biriminde başladı.
Bi Dünya haber sana neler kattı? Bir insan Bi Dünya Haber’de yer almalı mı?
Bi Dünya Haber bana kelebek etkisini gözlemleme fırsatı verdi. Yaptığınız küçücük bir katkının nasıl sınırsız güzelliklere vesile olabileceğini somut bir şekilde görmüş oldum. Siz sadece beş dakikanızı ayırıp bir kaynaktan bir haber tespit ediyorsunuz ve bu haber farklı aşamalardan geçerek herkesin çeşitli katkılarıyla sitedeki yerini alıyor. Bu haber yayınlandığı aşamadan itibaren artık sınırsız bir evrensel kümeye dahil oluyor ve bir şekilde onu okumaya ihtiyacı olan kişilerle buluşuyor. Görme engelli okuyucularımız var, okuduğu bir haberden etkilenip güzel şeyler yapmak için gayretlenen, dualarla hep destek olan okuyucularımız var. Onların hayatlarında küçük de olsa pozitif bir etki uyandırabilmek benim için paha biçilemez bir imkân. Daha önce söylediklerimi de göz önünde bulundurarak böyle bir oluşumun içinde bulunmanın herkes için iyi bir motivasyon kaynağı olabileceğine inanıyorum.
Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersin?
Kendimi de dahil ederek hayatta her zaman iyi ve kötü, pozitif ve negatif, kolay ve zor deneyimlerin aynı anda var olacağını ve biz hangisine odaklanırsak hayatımızda onun etkisinin daha fazla olacağını unutmamalıyız. Eğer iyiye odaklanmak istersek perspektifi, görüş açımızı bu şekilde ayarlarız ve yine aynı şeylere sahip olarak daha mutlu olabiliriz. Bu yüzden bizi takip ettiğiniz, bu röportajı okuduğunuz için de teşekkür ederim. Selametle.
Çok beğendim canım hayat boyu başarılar dilerim
Cok keyifli bir röportajdi. Gönüllülük projelerine bakış açım değişti diyebilirim teşekkürler Nesibe