Allah'ın EvleriBosna Hersek

Bosna Hersek’teki Camiler

Allah’ın evleri serimizde farklı ülkelerdeki birbirinden güzel camileri tanıtıyoruz. Bu sefer tanıyacağımız camiler, Bosna Hersek’teki camiler olacak.

Kuşlat Cami

Kuslat Cami

“Topraktan göklere doğru kaçarken, yolun yarısına yakın bir yerde, ne aşağıda ne yukarıda” deniyor, Konjevic Polje ile Zvornik arasındaki bir tepenin zirvesinde, fetih için bu topraklara gelen Osmanlı askerleri tarafından inşa edildiği bilinen Kuşlat Cami için… Bosna’daki savaş sırasında yakılan ve 2013 yılında yenilenerek ibadete açılan camiye, tıpkı seneler öncesinde olduğu gibi ormanlık alandaki patika yollardan geçerek ulaşılıyor. Uçsuz bucaksız bir manzaraya şahitlik eden ve ‘Fethin Simgesi’ olarak isimlendirilen caminin, ramazan ayında cuma namazlarına ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Koski Mehmed Paşa Cami, Mostar

Bosna Hersekteki Camiler Koski Mehmed Pasa Cami

Koski Mehmed Paşa Cami, 1618 yılında tımar defterdarlarından Koski Mehmed Paşa tarafından Bosna Hersek’in Mostar şehrinde yaptırılıyor ve tarihte aldığı tüm tahribatlara rağmen dimdik ayakta durup bizleri karşılıyor. Tarihi Mostar Köprüsü ve Neretva Nehri’nin eşsiz güzelliklerini seyredebileceğimiz konumda bulunan Koski Mehmed Paşa Cami, tüm bu güzellikleri görmemize olanak sağlayan küçük bahçeye sahip güzel bir Osmanlı eseridir.

Gazi Hüsrev Bey Cami, Saraybosna

Gazi Husrev Bey Cami e1632078252359

Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’nın kalbi sayılan Başçarşı’da yer alan ve 1530-31 yıllarında inşa edilen Gazi Hüsrev Bey Cami, bir kısmı günümüze ulaşamamış da olsa bir külliyeden oluşuyor. Gazi Hüsrev Bey Cami’nde bir gelenek olarak hâlâ minareden ezan okunuyor ve Gazi Hüsrev Bey’in vasiyeti olarak her gün öğle namazından sonra hatimler yapılmaya devam ediliyor. Türbedeki kitabeye göre 1541 yılında vefat ettiği bilinen Gazi Hüsrev Bey’den sonra kethüdâsı Murad Bey görevlendirilmiş ve Murad Bey, Hüsrev Bey’in yanına yaptırdığı mütevazı türbeye defnedilmiştir.

Evliya Çelebi 1660 yılında bu güzel topraklara uğramasıyla Hüsrev Paşa Cami’nden bahsederek, caminin çok kalabalık bir cemaati bulunduğunu ve kışın abdest musluklarından ısıtılmış su akıtıldığını söyleyerek bizlere cami hakkında bilgiler veriyor. Gazi Hüsrev Bey Cami, akıp giden zamanla birlikte değişikliklere ve kayıplara uğrasa da her defasında eski görkemine kavuşmayı başarmış ve şimdi tüm heybetiyle bizleri selamlıyor.

Alaca Cami, Foça

Alaca Cami e1632078395163

Bazı Balkan ülkelerinde de Alaca adını taşıyan camilerin bulunmasıyla birlikte, 1550 yılında Mimar Sinan’ın yakın çalışma arkadaşı olan Hasan Nezir tarafından inşa edilen Foça Alaca Cami, Bosna’nın İncisi olarak anılıyor. Bosna’daki savaşın başladığı 1992 yıllarında maalesef tahribata uğrayan ve yıkılan cami, 2019 yılında yeniden inşa edilerek tüm güzelliğiyle tekrardan bizlerle buluşuyor.

Zupa Cami, Trebinje

zupa cami 696x522 1

Bosna Hersek’in Karadağ sınırındaki Trebinje şehrinde bulunan 500 yıllık Zupa Cami, tarih boyunca 6 kez yıkılmasına rağmen her defasında yeniden küllerinden doğmuş ve hala dimdik ayakta duruyor. 16. yüzyılda şimdiki yerinin 10 metre kadar aşağısında inşa edilen cami, Karadağ’dan Bosna Hersek’e gelenleri selamlamaya devam ediyor. Zupa Cami, bölgedeki en önemli İslam mühürlerinden biri kabul edilmekle birlikte, bölgede yaşayan Müslümanlar tarafından “Yalnız Güzel” olarak anılıyor.

2 Yorum

  1. Okurken duayla hayale dalmışım birgun kuşlat cami de namaz kılmak nasıp olur inşallah. Yuregını ve kalemine saglık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu