Uncategorized

Burkina Faso Günlükleri- 6.Gün

Bugün Burkina Faso’daki turistik yerleri gezeceğiz. Sindou’ya gidiyoruz. Yaklaşık iki saatlik yolumuz var. Minibüste ezgiler eşliğinde yolculuğa devam ediyoruz. Yol boyunca şeker kamışları ve kaju ağaçları görüyoruz. Sindou, eski bir kasaba. Eskiden “ruhların koruması” anlamıyla Sundu olan şehrin ismi, Fransızlar tarafından Sindou olarak değiştirilmiş. Burkina Faso’da sömürü döneminde birçok yerleşim yerinin isminde değişikler yapılmış.

Rehberimiz küçük bir çocuk. Zehirli ağaçların olduğunu ve dikkatli olmamız gerektiğini söyleyerek başlıyor anlatmaya. İlginç kaya oluşumlarının olduğu bölge eski bir yerleşim yeri. 1400’lü yıllarda savaştan kaçan iki kabile kurmuş bu şehri. Çok uzun yıllar önce bu bölgenin sular altında olduğuna dair rivayetler anlatılıyor. Kayalarda dalga aşınmalarını andıran izler görülüyor. Bazı kayalar, insan ve hayvan şekillerine benziyor. Kayaların ilgi
çekici şekilleri, mavi gökyüzü, beyaz bulutlar ve uzaktaki yeşil ağaçlar ile harika bir manzaranın tam ortasındayız.

Yeni durağımız, Banfora şehri yakınlarındaki Karfiguela Şelaleleri. Yol üzerinde bir köyde duruyoruz. Öğle ve ikindi namazlarımızı burada kılacağız. Abdest alırken ne kadar çok su kullandığımızı, kuyudan çektiğimiz suyu kullanırken hatırlıyoruz. Yüksek ağaçların güneşi engellediği karanlık bir alandan ve muz bahçelerinden geçerek şelaleye varıyoruz.
Yine harika bir manzaraya şahit olduktan sonra Bobo’daki otelimize dönmek üzere dönüşe geçiyoruz. Yol boyunca birbirimize gözlemlerimizden bahsediyoruz. Gördüğümüz yerlerle alakalı kafamıza takılan her şeyi Muhammed ağabeye soruyoruz. Yol üzerinde geçtiğimiz köylerin merkezinde ibadethane ve su kuyuları bulunuyor. Kırsalda elektriğe ulaşım
imkanı oldukça kısıtlı. Muhammed ağabeyin söylediğine göre şehirlerde yaşayan nüfusun yaklaşık %70’inin elektriğe ulaşımı varken bu oran kırsalda %5’in altına iniyor. Ülkede internete erişim zor, ulaştığımız internet ise yavaş. Zaten hayat da yavaş ilerliyor burada.
En temel yaşam kuralı ise şu: Bir iş yavaşsa halledilir, çok yavaşsa kolay halledilir.

Devamı için tıklayın: Burkina Faso Günlükleri- 7.Gün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu