Gezi YazılarıBurkina Faso

Burkina Faso Günlükleri

TİKA 2018 Tecrübe Paylaşım Programı’na derneğimiz UKİT aracılığıyla dahil oldum.
Gideceğimiz ülke henüz belli değildi. “Afrika’nın en ücra köşesine gidebilirsin. Yine de katılmak istiyor musun?” sorusuna verdiğim cevapla uzun yoluna çıkmaya hüküm giydiğim o diyarın açıklanmasını bekledim. Geçen sene yapılan programın haberlerini ve detaylarını inceleyerek program hakkında bilgi edinmeye çalıştım. Bu sırada gideceğimiz ülkeler ve yolculuk tarihlerimiz belli oldu. Ülkemizde birçok kişinin adını duymadığı, adını duyanların birçoğunun da ülkenin durumu hakkında bilgi sahibi olmadığı bir güzel ülkeye, Burkina Faso’ya gidecektim. Ülkenin ismini duymuştum, Afrika kıtasında olduğunu biliyordum fakat malumatım yalnız bu kadardı. Hemen internete girip yazı ve belgesel araştırmaya başladım. Genel bir bilgi edindim ancak Burkina Faso hakkında Türkçe kaynak sayısı oldukça az ve detaylı bilgi edinmek kolay değil. Detaylar ülkeyi ziyaretimize kaldı.

Yolculuk tarihimizi beklerken daha önce Afrika’ya ziyaretlerde bulunan arkadaşlarıma sorular sordum. Kurban organizasyonu için defalarca Tanzanya’ya giden bir büyüğümden aldığım cevap şu şekildeydi;

“Oraya ‘İhtiyacım var.’ diyerek git Alperen. Onların bize ihtiyacı yok, bizim onlara ihtiyacımız var. Onlar bize yardım etsin diye gidiyoruz oraya. ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir.’ Hadisindeki ‘biz’ zümresine dahil olabilmek umuduyla onlardan yardım almaya gidiyoruz.”

Çürüyen Ruhlarımıza Merhem Olabilmek

Burkina Faso Cocuk

Karşılık olarak, daha önce okuduğum Nurettin Topçu’nun Kültür ve Medeniyet kitabından alıntıladığım kesiti yazdım: “Hazreti İsa, zengin delikanlıya verdiği öğütte, ‘Git bütün varını sat ve fakirlere dağıt!’ demekle fakirleri değil, zenginliğin çürüttüğü delikanlının ruhunu düşünüyordu. Biz, kazanç hırsıyla çürüyen, hem de çürüdüğünü bilemeyen ruhları düşünmeye mecburuz.” Bu konuşmayla birlikte ziyaretimizin benim nazarımdaki anlam ve amacı belli oldu: Biz oraya kendimiz için, kazanç ve zafer hırsıyla çürüyen ruhumuza merhem olabilmek ümidiyle gidiyoruz.

29 Temmuz’da İstanbul’da uyum programı yapıldı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Tecrübe Paylaşım Programı hakkında bilgilendirildik. Biraz programdaki notlarımızdan bahsedelim:

1991’de soğuk savaşın sona ermesi ve SSCB’nin dağılmasıyla birlikte ortak tarihi ve
kültürel değerlere sahip olduğumuz birçok devlet tarih sahnesine çıktı. Bu devletlerin Türkiye’den büyük beklentileri oldu. Bu beklentilere binaen 1992 yılında TİKA kuruldu. TİKA, o günden bugüne dünyanın dört bir yanında insan hayatını ilgilendiren her alanda nitelikli ve katma değeri olan projeler yapmaya devam ediyor. Bugün 59 ülkede 61 ofisi bulunan TİKA, yaklaşık 150 ülkede çeşitli projeler yaparak Türkiye’nin hem yurt hem de mazlumlara umut bir ülke olduğunu gösteriyor.

Burkina Faso Günlükleri Türk Tipi Kalkınma Modeli

Turk Tipi Kalkinma

Esas aldığı “Türk Tipi Kalkınma Modeli” ile hiçbir menfaate dayanmayan, doğrudan ihtiyaca
yönelik yardımları ile “Biz gelirsek, onlar gidecek.” şuurunu canlı tutuyor.
TİKA Tecrübe Paylaşım Programı; Türkiye’deki farklı üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin, Afrika, Asya, Balkanlar ve Ortadoğu gibi TİKA’nın faaliyet coğrafyasında yer alan ülkelerdeki gençlerle etkileşimini ve karşılıklı tecrübe paylaşımını kapsayan bir program. Bu program ile öğrencilerin ülkeler arasında var olan gönül köprülerini güçlendirmesi amaçlanıyor. Bu yıl TİKA’nın koordinasyonunda, Türk Hava Yolları (THY), Anadolu Ajansı (AA) ve TRT işbirliğinde düzenlenecek programla 30 ülkeye gidecek yaklaşık 500 öğrenci, Türkiye’nin ve Türk sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını yerinde inceleyerek 100’e yakın proje ve faaliyete katılacak.

Tanıtım programında, ülkemizin dünyanın dört bir yanında yaptığı faaliyetleri gördüğümde ve TİKA’nın tanıtım videosunu izlediğimde, gerçekten 5’ten büyük olan dünyanın vicdanı olan ülkemize ve necip milletimize saygım daha da arttı. Dünyanın birçok ülkesinde mazlumların yüreğine dokunan, onların derdiyle hemhal olan bir medeniyete mensup olduğum için Allah’a hamd ediyorum.

Yolculuk öncesi araştırmalarımı, yolculuğumuzu, Burkina Faso ziyaretimiz boyunca başımızdan geçen olayları, ilginç tanıklıklarımızı ve ülke hakkındaki bilgileri sizinle paylaşmaya çalışacağım.

Günlüklerimi aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu