Aralık ayında Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde Mimar ve Yazar Mehmet Osmanlıoğlu cami projelerinden oluşan bir sergi gerçekleştirdi. Sergide Mimar Mehmet Osmanlıoğlu’nun neoklasik, geç dönem ve Selçuklu dönemlerinden esinlendiği ve farklı ülkelerde ve İstanbul’da yer alan cami projeleri sergilendi. Sergideki projeler Üsküdar Belediyesi ve halk tarafından ilgi gördü. Sergilenen projelerden bazılarını sizin için derledik.
Selatin Camii
İlk olarak Selatin Camii, Selçuklu-Osmanlı Mimarisi örneğidir. Dört minaresi 99 kubbesi ve özgün tasarımıyla cami tasarımına mimari geçmişimizin yeni yorumunu getirmektedir. Sekizgen kubbeleri ve kare planlı minareleri ile dikkat çeken ve 15.000 m² alan üzerinde inşa edilecek cami, 15.000 kişinin aynı anda namaz kılacağı büyüklükte hazırlanmıştır. Bu projede öngörülen mahfil katlarının kısmen teras olarak düzenlenmesi cami mimarisinde ilklerden olma özelliği taşımaktadır.
Başakşehir Merkez Camii
Başakşehir Merkez Camii ise dört minaresi, revaklı avlusu ve bir merkezi kubbe çevresinde 4 yarım kubbeyle Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Avlusu ile birlikte 12.826 kişi cemaatle namaz kılabileceği caminin bahçesinde gündüzlü Kur’an kursu ve abdesthane blokları ile cenaze avlusu yer almaktadır. Caminin bodrum katında ise çok maksatlı konferans salonu ve sanat atölyeleri ile teknik hacimler yer almaktadır.
Moğolistan Ulan Batur Camii ise diğer camilerden farklı olarak Orta Asya mimarisini yansıtmaktadır. 655 m² alanı ile 1.820 kişi kapasitesine sahiptir.
Tanzanya Zanzibar 15 Temmuz Külliyesi
Sergilenen projelerden bir diğeri Tanzanya Zanzibar 15 Temmuz Külliyesidir. Külliye Endülüs Mimarisi özelliği gösteren külliye, 1.328 m² alana ve 330 kişilik kapasiteye sahiptir.
Dilovası IMES OSB Camii
Sergide farklı bölgelere ait mimarinin yani sıra özgün mimari camiler de sergilenmiştir. Dilovası IMES OSB Camii de 5.824 m² alanda 5.102 kişiye hizmet verilmesi planlanmıştır.
Devri Alem Camii
Sergilenen projelerden bir diğer özgün mimari örneği Devri Alem Camii’dir. 420 m² alana 300 kişilik kapasiteye sahip camide hanımlar mahfili ve bunun ortasına sarkan yıldız seklindeki avize ile Türk bayrağını temsil etmektedir. Küre biçiminde tasarlanan camide cam kürenin ısınma ve zararlı ışınlardan muhafazası için özel camlar tercih edilmiştir.
TÜBİTAK Camii
TÜBİTAK Camii ise Selçuklu mimarisi özelliği göstermektedir. Dikdörtgen biçimde oluşturulan cami 1.890 m² alanda 1.862 kişiye hizmet verilmesi planlanmıştır.
YTU Davut Paşa Kampüs Külliyesi
YTU Davut Paşa Kampüs Külliyesi Selçuklu Mimari üslubunda tasarlanmıştır. Külliye cami zemin katında revaklı avlusu ve şadırvan yer almakta ve cami altında rezerv ibadet alanı bulunmaktadır. Camide avluyla birlikte 3.000 kişi cemaatle namaz kılabilmektedir. Avlu bodrum katında ise sosyal tesisler ve bahçede abdesthaneden yer almaktadır. Cami çatılı tasarımı ve çıtakâri tavan dekorasyonu, sekizgen kubbesiyle Selçuklu mimarisini yansıtmaktadır.
Allah yeryüzünü müminlere mescit kılmıştır. Mimar Mehmet Osmanlıoğlu’na göre ilk mescitten günümüze sadelik ve tevazu ile inşa edilen tevhidin ibadet binaları giderek gelişmiş, geliştirilirken de iç ve dış mekânı kimi zaman tam anlamıyla ihtiyaca müteveccih ölçekte inşa edilirken, kimi zaman da bu sadelik ve ihtiyacı karşılamaktan öte bir erk/güç yarıştırmasının üç boyutlu ifadesine dönüşmüştür. İdeal bir cami: ihtiyacı karşılayacak büyüklükte, inanç ve kültürel kodlarımızı günümüze taşıyacak mimari tarzda, sadelik ve tevazu anlayışıyla inşa edilmelidir. Mehmet Osmanlıoğlu’nun sergilediği projeler bu anlayışla gerçekleştirilmiştir.