HaberlerCamiİlham Veren ProjelerNamaz

Camiler Çocuk Sesleriyle Güzel: Camideyizbiz Projesi

Din görevlisi değil, bir Ar-Ge mühendisinin cami ile ilgili hayallerine ve girişimine şahitlik ediyoruz. Gemi İnşaatı Mühendisi Yasin Uslu, bizi gemiye değil camiye davet ediyor.

Camideyiz.biz nedir?

Camideyiz.biz, isminden de anlaşılacağı üzere, ümmetin asıl evi olan camiye dönmesini hedefleyen, ezanlar için söylenen “Günde 5 vakit okunan” sözünü “Günde 5 vakit dinlenen” sözüne çevirmeyi isteyen, 5 vakit namazı da camide eda etmeyi arzulayan ve bunun önemini vurgulayan bir camiye yürüyüş hareketi. Her adımı sevap olan bu yürüyüşe vurgu yapan bir oluşum.

Cami ile ilgili hayalleri olan, imamından çocuk cemaatine kadar her biriyle ilgilenen bir hareket. Mü’minlerin kalpleri camilerde atıyor!, Ümmet olmanın yolu cami cemaati olmaktan geçer! ve Camiler çocuk sesleriyle güzel! cümlelerini kardeşlerine sık sık hatırlatan bir çalışma.

Her şeyin ve herkesin bir hikayesi vardır. Peki sizin hikayeniz ne? Bu güzel çalışma nasıl ortaya çıktı?

Kardeşim ODTÜ İşletme’de okuyor. Sene 2002. Ve inanıp inanmama arasında gidip geliyordu. O zamana kadar, Anadolu’dan gelen aile Cuma’dan Cuma’ya namazlarını kılıyor, Ramazan’da orucunu tutuyor, teravihe geliyor gidiyor, bu kadar… Okumayı çok seven kardeşim üniversitede felsefe, psikoloji okumaları yapıyor. Ben kimim, neyim diye çok ciddi bir sorgulamaya giriyor. Üniversite son sınıfta Allah’ıma bin şükür hidayet nasip oluyor. Ve o zamana kadar da İslam’ı okuyarak, bilerek geldiği için, bilinçli bir şekilde Kelime-i Şehadet getiriyor. Hayattan da biliyoruz, kim sonradan bilinçli şekilde Müslüman olduysa gayreti her noktada daha fazla oluyor. Değerine sahip çıkmayı biliyor. Kardeşim o anlamda doğrudan camide başlıyor namaza.

Camideyiz Biz

Ben evde tek başıma kılarken diyor ki; “Abi gel, camide kılalım.” Evde de oluyor diyorum. “Olmuyor, Peygamberimiz evde kılmamış. Camide olacak, bu işin aslı bu” diyordu. O kadar hassasiyet gösteriyordu ki; Manisa’da oturuyorduk o zaman. Ankara’ya okuluna gidecek. Mola yerinde kılabilir, yolcuya kolaylık vardır. Ama o otobüs biletini Afyon’a alıyor. Afyon’da iniyor, sabah namazını orada bir camide kılıyor mutlaka. İkinci biletini Afyon’dan Ankara’ya alıyor. Şu an mola yerinde de kılıyor, ama o günlerde bulduğu kıymetin heyecanıyla böyle bir hassasiyet gösteriyordu. Kardeşimin bu hassasiyeti beni de teşvik etti ve Allah Rasulü (s.a.v) namazı nasıl kılardı diye araştırmaya başladım. Karşıma çıkan hadisleri okuduktan sonra bu işin ehemmiyetini anlayıp bir şeyler yapmam gerektiğini gördüm ve çalışmaya başladım.”

Camideyiz.biz olarak hayalleriniz ve projeleriniz neler?

Caminin mimarisinden imamına, müezzininden cemaatine kadar sayılamayacak kadar çok hayalimiz var. Anlatmaya başlasak sayfalar sürer, lakin en büyük hayallerimizden birkaç örnek verelim.

Kametler Bizi Beklesin

Allah Rasulü’nün (s.a.v) sünnetine baktığımızda gördüğümüz bir durum var. Ezanların okunması ile farz namazına durulması arasında belirli bir süre bekleniyor. Bunun birçok sebebini hadislerde bulmaktayız.

Bizim camilerimizde ise ezan okunuyor, hemen sünnet kılınıyor ve farz namazına geçiliyor. Bu durum bilindiği için dalgınlığı, meşguliyeti veya özrü sebebiyle ezan vaktinde hazır olamayan kişiler “nasıl olsa ben gidene kadar çoktan bitmiş olur” diyerek camiye gitmekten vazgeçiyor. Hal böyle olunca bizler de “Ezanlar Bizi Çağırıyorsa #KametlerBiziBeklesin” etiketi ile bu konuda farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.

Camide Egitim

Camide İftar

Kutsal topraklara giden kardeşlerimiz Kabe-i Muazzama’da ve Mescid-i Nebevi’de kurulan iftar sofralarına şahit olmuşlardır. Bu güzelliği bu topraklarda hayata geçirebilirsek camilerimizin sadece namaz kılınan mekanlar olmaktan çıkacağına, toplum için çok olumlu yönde etkileri olacağına inanıyoruz. Mesela bu uygulama bizce en başta mahalle halkının kaynaşmasına vesile olacak.

Ayrıca camide olması hasebiyle iftar sofralarındaki boş konuşmalar bir nebze azalacaktır, belki beklerken salavat ve tesbihe dönecektir. Ayrıca iftara yaklaştığımız o son dakikalarda caminin imamı nasihatler verecek ve hep birlikte güzel bir duayla orucumuzu açacağız. Ayrıca gelenler belki abdestli gelecek ve gelmişken normalde camide cemaatle namaz kılma düşüncesi olmayanlar için birlikte namaz kılma vesilesi doğmuş olacak. Bunun gibi birçok fayda olacağını düşündüğümüz uygulama için de “#Camideİftar” etiketi ile farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.

Camide Eğitim

Efendimiz’in (sav) Yesrib’e ayak basar basmaz yaptığı ilk iş kendi evinden önce mü’min gönülleri bir araya getirecek, onları kaynaştıracak bir mescid inşa etmek oldu. Yesrib, Medine-i Münevvere’ye dönüşürken bu dönüşüme en büyük katkı sağlayan mekan hiç şüphesiz ki Mescid-i Nebi’ydi. Bugün de asr-ı saadetteki mescidi örnek alarak camilerimizi eğitim yuvası haline getirmek için gayret etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda da birçok proje önerimiz var ve #CamideEğitim etiketiyle bunları sosyal medyada paylaşıyoruz.

Bizce aile olmanın anlamını yansıtan şeylerin başında da bizce ailecek yapılanetkinlikler geliyor ve tabi ki bu etkinliklerin çocukların hayatında önemli bir yeri olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple hafta sonları ailece bir arada olmak isteyenleri, vakit geçirmek için bir yerlere gitmeyi düşünenleri #AileceCamiye etiketiyle camilere davet ediyoruz.

Ailece camiye demişken peki sizin ailenizde durum nedir? Bu konuda neler yapıyorsunuz veya aileler neler yapabilir?

Bence bu konudaki hassasiyetlerin kazanıldığı en önemli yer aile. Çünkü çocuklarımız okullara ve camiye gidene kadar zaten anne babasını yıllarca gözlemlemiş oluyor, belirli konularda algısı yerleşmiş oluyor. Mesela ben Manisa’da çocukluğumu geçirdim. Namaz kılan kılmayan herkes saygı gösterirdi. Mahallede top oynarken ezan okunursa hemen oyunu durdurur ve kaldırımda ezanı dinlerdik. Ezan okunurken yatıyorsak otururduk oturuyorsak da duruşumuzu düzeltirdik. Televizyon açıksa kapatırdık. Böyle büyüdük biz. Kimse bize ezanın değerini anlatmadı ama yaşantımızda zaten gördük bunu.

Cami Cemaati

Günümüze geldiğimizde ise bunlar toplumsal olarak zayıflıyor gibi gelse de bunu yeniden ihya edecek olan bizleriz. Başlangıç noktası ise aileler ve evlerimiz. Mesela ezan okunduğunda çocuklar beni evde bulamaz, bilirler ki babamız camiye gidecek. Aynı şekilde bu konuda eşim de bana çok yardımcı olur, o da evde hemen namaza durmaya çalışır. Hal böyle olunca çocuklar şunu öğrendi. Allah çağırdığı zaman ne işimiz varsa bırakıp onun huzuruna gidilmeli.

Aile konusuyla ilgili şunu da söylemem gerekiyor. Hafta içi mühendis olarak çalışıyorum. Sosyal medya paylaşımları, video çekimleri, cami buluşmaları, istişareler derken camideyiz.biz için de epey bir vakit ayırmam gerekiyor. Bu noktada benim her daim destekçim olan eşimin fedakarlığını da özellikle anmam gerekiyor.

Okuyuculara son olarak söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Kardeşlerimiz bizi sosyal medyadan ziyade gerçek hayatta takip etsin, camilere gelsin. Biz cami medeniyetiyiz, camideyiz biz.

Camideyizbiz sosyal medya hesapları;

facebook.com/camideyizbizz

twitter.com/camideyizbiz

instagram.com/camideyiz.biz/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu