Çocuk Köşesi

Çocuklar İçin Kur’an-ı Kerim Eğitimi: Harfler Köyü

Çocuk köşemizde sizlere 4-6 yaş arası çocuklar için, yaş ve gelişim düzeylerine uygun, Kur’an-ı Kerim eğitiminde ilk adım olan alfabelerin ve Elif-Ba cüzünün öğretiminde ilginç, eğlenceli ve eğitici bir programdan; Diyanet TV ekranlarında yayınlanan Harfler Köyü’nden bahsedeceğiz. Program, içerik olarak çocuklara alfabelerin sesler üzerinde, benzer seslerle başlayan cisim ve canlılarla, tüm harflerin ve hareke konularının da öğretildiği eğlenceli ve öğretici bir proje.

Harfler Köyü

Harfler Köyü; insanlardan, harflerden ve hayvanlardan oluşan bir köy. Bu köyde her insanın olduğu gibi her harfin de kendine has bir yaşantısı var. Öyle ki kimi harf tamirci, kimi harf oyuncak satıcısı, kimi harf pazarda ceviz satan bir esnaf, kimi harf ise Ramazan davulcusu. Aynı zamanda bu köyde, birbirinin akrabası olan harfler olduğu gibi tüm harfler de birbirinin arkadaşı.

Kur’an-ı Kerim eğitimi; severek, çocuklara sevdirilerek, çocukların ilgisini çekecek materyallerle verilmesi gereken en önemli eğitimlerimizdendir hiç şüphesiz. Bu noktada Harfler Köyü, çizim ve animasyonlarla çocuklar için görsel ve işitsel eğitim imkânı ile kolaydan zora seviyesi gözetilerek bölüm bölüm aktarılıyor.

Harfler Koyu

Yeni sezon tanıtımı da yayınlanan Harfler Köyü’nün 28 bölümden oluşan ilk sezonunda 21. bölüme kadar tüm harfler bölüm bölüm tanıtılıyor. 21. bölümde harflerin genel tekrarı, sonraki bölümlerde de kalın, ince, peltek harflerin ayırt edilmesi konulu bölümler mevcut. Sırasıyla harekeler; üstün, esre, ötre, cezm, şedde, iki üstün, iki esre, iki ötre oyunları, etkinlikler vasıtasıyla çocukların zihin dünyasına sunuluyor.

Pedagoglar, çocuklar için önemli bir eğitim aracı olarak hikâyeleştirmenin rolünün önemli olduğunu vurgulamakta. Hikayeleştirilerek verilen eğitimin, gerçek hayattan kesitler aktarılarak çocuğun kendini ve çevresini tanımasına ve bu çevre ile sağlıklı ilişkiler kurmasına imkân sağlarken algılama ve yorumlama yeteneğini geliştirmesinin de pedagojik olarak önemine dikkat çekmekteler.

Harfler Köyü, konusu itibariyle harf ve harekelerin tanıtılıp öğretilmesi olarak görülse de sadece bilgi yüklemesinden ibaret değil. Aynı zamanda hikayelerdeki “dini-ahlaki eğitim” boyutuyla da hayli dikkat çekiyor. Öyle ki sevgi, saygı, hoşgörü, değer verme, selamlaşıp hâl hatır sorma, arzu ve istekleri dikkate alma gibi değerler, toplumun dini ve kültürel değerleri göz önünde tutularak kazandırılmaya çalışılmış. Günümüz toplumunda bu proje için, bu güveni sağlayan nadir başyapıtlardandır desek yeridir.

Kaynak
Harfler Köyü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu