Çocuk Köşesi

Çocuklarla Evde Oynayabileceğiniz 7 Oyun

Çoğumuzun zihninde çocukluktan kalan güzel hatıralar vardır. Bunların birçoğunu doyasıya oynadığımız oyunlar oluşturmaktadır. Oyunlar, çocukların ruh sağlığını korumakla birlikte, duygusal ve bilişsel zekasını da güçlendirmektedir. Halihazırda evlerimizdeyken, çocuklarla vakit geçirmek için zamanımız bereketlenmişken gelin heybemize muhabbet ve sevgi adlı iki iyileştirici gücü alalım ve çocukların gözlerinin içine bakarak aramızdaki bağları kuvvetlendirelim. Bizler birkaç oyunu sizlere sunalım. Siz de çocuğunuzun gelişimine, aile dinamiklerinize, evdeki imkanlarınıza göre aktivitelerinizi şekillendirin, çeşitlendirin.

Dünyadan Haberler

Dunyadan Haberler

Çocuğunuz okuma yazma bilmese de bu etkinlikle hem eğlenip hem de diğer kültürler hakkında bilgi edinebilirsiniz. Kağıt üzerine bir ülkenin adını yazın, arkasına da “haberler” sözcüğünü ekleyin; “Filistin’den haberler” gibi. Önce ona Filistin hakkında kısa bilgiler verin. Dili, yiyecekleri, haritada nerede göründüğü gibi. Sonra bu bilgileri birkaç cümle ile haberlerin altına yazın. Dergilerden bulabileceğiniz bu ülkeyle ilgili resmi de bu kağıdın üzerine yapıştırmayı unutmayın. Farklı ülkeler için gazeteler hazırladıkça, bunları birer defter içinde birleştirin. Kapağın üzerine koyabileceğiniz bir dünya resmi bulun. Oyun odanıza dünyayı getirmiş olacaksınız.

Haydi Tahmin Et

Haydi Tahmin Et

Çocuğunuzdan bir hikayeyi hareketlerle canlandırmasını isteyin. Eğer bunu yapamayacağını söylerse, ona farklı yürüyüş stilleri denemesini söyleyin. Yokuş aşağı insin, dağa tırmansın, ata binsin, araba kullansın, bisiklet sürsün vb.

Her Şeyden Bir Hikaye

Her Seyden Bir Hikaye

Gerekli Malzemeler: Çeşitli eşyalar, büyük bir torba…

Kitap, anahtar, oyuncak gibi hikaye oluşturmaya uygun altı-yedi ev eşyasını büyük bir torbaya koyun. Her bir nesneyi teker teker torbadan çıkarıp onlarla başlayan küçük hikayecikler oluşturun. “Bir zamanlar küçük bir tavşancık yaşarmış, bir gün anahtarıyla oynarken…”

Dudak Okuma

Dudak Okuma

Bu oyun, çocuğunuzun işitme engellilerin dünyasını anlamasına yardımcı olacaktır. Onların işaret dili ile anlaştığını, ancak bunun uzun bir eğitimden sonra mümkün olduğunu, eğitim almayanların dudak okuma ile söylenilenleri anlamaya çalıştığını açıklayın. Çocuklarınızla dudak okuma denemeleri yapın. Aranızda biraz mesafe bırakın. Önce, hiç ses çıkarmadan “Ben seni seviyorum.” cümlesini söyleyin. Dudak hareketlerini yavaş ve abartılı yapmaya dikkat edin. İşaretlerle de destekleyebilirsiniz.

Balık Avı

Balik Avi

Gerekli malzemeler: İp, ambalaj bandı, küçük bir mıknatıs parçası, büyük tel ataçlar, karton, sopa…

Evinizin uygun bir köşesinde balık avlamaya ne dersiniz? Sopanın ucuna 40-50 cm uzunluğunda bir ip bağlayın. İpin boşta kalan ucuna küçük bir mıknatıs bağlayın. Sonra kartonun üzerine balık resimleri yapın ya da dergilerden kesip yapıştırın. Arkalarına bantla birer tel ataç tutturun. Balıkları masanın ön tarafına, ataçlar yukarı bakacak şekilde yere yayın. Çocuğunuz elinde oltası, masanın arka tarafına geçsin. Oltanın ucundaki mıknatıs ataca değdiği zaman balık yakalanmış olacaktır. Şimdiden kolay gelsin öyleyse.

Fotoğrafları Seslendirin 

Fotograflari Seslendirin

Gerekli malzemeler: Gazete ve dergilerden kesilmiş fotoğraflar, kağıt, yapıştırıcı, kalem, dosya…

Eski gazete ve dergilerden ilginç bulduğunuz resimleri kesip birer birer kağıtlara yapıştırın. Çocuğunuza bunları gösterin ve neye benzediğini sorun. Verdiği cevapları resmin altına yazmasını söyleyin. Eğer çocuğunuz yazma bilmiyorsa, siz yazın. Altyazıları çocuğunuza ait olan resimleri bir dosyada veya albümde saklamanızı, büyüdüğünde kendisine hediye etmenizi ayrıca tavsiye ederiz.

Sözcük Bulma

Sozcuk Bulma

Gerekli Malzemeler: Büyük bir sözlük, kağıt, kurşun kalem…

Üç ya da daha fazla oyuncu gerektiren bir oyundur. Bir kişi sözlükten garip bir sözcük bulur. Daha sonra bu sözcüğü ve sözlük tanımını bulmaları için oyunculara sözcük verilir. Her oyuncu, sözcüğü bulan da dahil olmak üzere sözcük için akla yatkın bir tanımlama yapar. Herkes tanımlamasını yaptıktan sonra bir kişi tüm tanımlamaları yüksek sesle okur ve oyuncudan en doğru seçeneği bulmalarını ister.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu