Enerji için kısaca bir sistemin çalışması için ihtiyaç duyulan hareket ettirici güç dersek herhalde yanlış bir şey söylemiş olmayız. Şimdiye kadar ne yazık ki dünya, kendini yenileyemeyen enerji kaynaklarını sömürerek kendi hareket ettirici gücünün de sonunu getirmiş oldu. Halbuki kıymeti yeni yeni anlaşılan yenilenebilir enerji kaynaklarımız mevcut. Bu haberimizde sizlerle yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisinin devasa etkisini Fas üzerinden paylaşacağız. Öyle ki Fas, bu yöntemle kendi enerjisini üretmekle kalmıyor, ekonomik olarak da büyük bir adım atıyor.
Nur-1
Büyük Sahra çölünde Fas’a ait çok güçlü bir sır yatıyor. 4 Şubat’ta, Fas bir süredir Sahra Çölü’nde uyuyan dünyanın en büyük konsantre güneş sisteminin (Concentrated Solar Power) bir parçasını uyandırdı. Nur 1 (Noor I) olarak adlandırılan bu yapı, projenin birinci aşamasını oluşturuyor ve çok geniş bir çöl arazisini içine almakla kalmayıp uzaydan bile görülebiliyor.
Sistemin bir kısmı küçük bir Fas kasabası olan Quarzazate yakınlarına yerleştirildi. Buradaki sistem 160 megavat enerji üretimi kapasitesine sahip. Quarzazate’deki Nur 1 adlı bu sistem dünyanın en büyük konsantre güneş enerjisi siteminin ilk ayağı ve ardından Nur 2 ve Nur 3 projeleri de gelecek. The Guardian haberine göre, sistemin tamamının tamamlanmasıyla birlikte bu proje dünyanın tek ve en büyük güneş sistemi paneli olacak. Bu üç ayaklı Nur-Quarzazate sisteminin tamamından 500 megavatlık bir enerji bekleniyor. İklim Yatırım Fonları (CIF) finans grubuna göre 2018 yılıyla beraber 1.1 milyon Faslının bu enerjiden faydalanması ön görülüyor.
Güneş enerjisi güneşe bağlıdır, değil mi? O halde güneş battığında ne oluyor? Tahmin edebileceğinizin aksine bu sistemin kullandığı hilal şeklindeki 500.000 ayna sıvı maddeyi ısıtmak için enerjiyi hapsediyor ve daha sonra bu sıvıyı kullanarak enerjiyi açığa çıkarıyor. Yani gecenin sonraki üç saatinde kullanmak için ısıtılmış enerjiyi hapseden depolama tankları mevcut. Projenin tamamı bittiğinde sistem günün 20 saati için kullanılabilecek bir elektrik üretecek. Fas halkının güneş battığı halde enerji için endişelenmesi gerekmeyecek.
Bu proje, enerjisinin %98’ini ithal eden bir ülkeye yenilenebilir enerji kaynağı sağlayacak. İşte bu, ithalat meselesi ile başa çıkmak için etkileyici bir yol. Kaynakların yanlış ve aşırı tüketimi hem tabiat üzerinde hem de insan üzerinde oldukça olumsuz etkiler oluşturuyor. Oysa ölçüyü kaçırmadığımız müddetçe tabiattaki yenilenebilir enerji kaynakları bize sağlıklı bir alternatif sunuyor. Ümit ediyoruz ki Fas, kurduğu konsantre güneş sistemi projesiyle diğer dünya devletlerine de örnek olur.