Dünya Barış Sempozyumu: “Hello Brother”

Bazen bizi iyileştirecek ve kara bulutları semamızdan ebediyen silecek dokunuşların bize hangi elde uzatıldığını bilemeyiz. Aynı; İslam’ın, dünyanın kirli düzenine muntazam bir ahenkle yerleştirilmesine karşın, nüfusun çoğunluğu tarafından aksi görüşlerin ortaya çıkması gibi. İslam hakkında bilinçlerde oturan kimi doğru kimi yanlış metaforlar, negatif izlenimlerin güzelliklere ne yazık ki galip geldiği münakaşalar dünya çapında yürütülen kısmen gözle görülen eylemler sonucu türemeye devam ediyor. İslamofobiden bahsetmeye bu noktada başlıyoruz. Tabii İslamofobiyi, bir kavram olarak kullanmak durumunda olmamızın yanı sıra onu diğer fobi türleri gibi bir korku sınıflandırmasına bağlı tutmanın çok da doğru olmadığını eklemekte fayda var.
Son yıllarda karşı karşıya kaldığımız ve başta, yakın zamanda meydana gelen, İslam dünyasını hüzne boğan Yeni Zelanda saldırısı gibi olaylar bu konu üzerine daha fazla eğilmemiz gerektiğini gösterdi. Uğraşlar ve artan çalışmalar sonucu belirlenen “15 Mart İslamofobi ile Mücadele Günü”nde, Uluslararası Bilgi ve Algı Derneği (BİLAL) çok daha kapsamlı bir program için kolları sıvadı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinin büyük katkıları ve Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle düzenlenen program, günün anlamına binaen 15 Mart’ta gerçekleşecek.
Saldırganı, “Hello Brother” Sözleriyle Karşılamak

Dünyanın dört bir yanından ağırlanacak onlarca yabancı, Türk Müslüman akademisyen ve araştırmacılarla İslamofobiye geniş bakış açıları kazandırılacak Dünya Barış Sempozyumu, bilhassa 2019’da Yeni Zelanda’daki terör saldırısından yola çıktığı, saldırganı “Hello Brother!” sözleriyle karşılayan Daoud Nabi’den ilham aldığı için bu ismi almış. Ayrıca olayın bizzat içinden, Daoud Nabi’nin yakınları Yama Nabi, Shaimah Nabi ve aynı şekilde Yeni Zelanda’da şehit olan Türk Zekeriya Tuyan’ın kardeşi Yahya Tuyan, onur konukları arasında. Sempozyum, Ankara’da, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Itri Konferans Salonu’nda saat 10.00-18.00 arasında gerçekleşecek ve halka açık şekilde, İslamofobiyi tüm yanlarıyla ele almak isteyen herkes davetli.
Lauren Booth ve Gazali Kip’in moderatörlüğünde, İngiltere’den film yapımcısı, Uluslararası Dayanışma Hareketi’nin (ISM) kurucusu ve Filistin davasında etkili bir aktivist olan Dr. Osama Quash’ın da katılımıyla barış sempozyumu, Türkiye’nin birçok ilinden, üniversitesinden önemli şahsiyetleri barındırıyor. Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Saraybosna’dan Dr. Ahmet Kulanıc, Mersin Gençlik Merkezi Müdürü Dr. Fatih Nacar, sosyolog Müfit Yüksel, Fransa’dan Julien Drolon, Dr. Mehmet Ali Gündoğdu, Hakkı Kiraz, İngiltere’den Osman Paköz, Prof. Dr. Ömer Bolat (MÜSİAD önceki dönem başkanı – İZÜ), psikoterapist Dr. Senai Demirci, Prof. Dr. Sami Al Arian, Ömer Korkmaz, Prof. Dr. Nusrettin Bolelli, Prof. Dr. Özcan Hıdır gibi farklı meslek gruplarından uzmanlara yer verilecek.
BİLAL’in (Uluslararası Bilgi ve Algı Derneği) öncülüğünde böylesine tertipli, uzun vadede anahtar misyonlar aşılayacak bir girişimin ülkemizde düzenlenmesi mutluluk verici. Bunun yanında dünyada var olan tüm zulüm ve haksızlıklara yeni bir duruş ve ardı arkası kesilmeyen yıkımlara kalıcı bir sancak ümidi, inanıyoruz ki Hello Brother Barış Sempozyumu’nun verdiği mesajlardan yalnızca biri olacak.