Haberler

Dünya’daki En Etkili 100 Kişi Listesinde 6 Müslüman

Time dergisinin “En Etkili Kişiler” listesi, dünyadaki en etkili 100 kişinin belirlendiği, her yıl hazırlanan bir liste. Dergi, kamuoyunu etkileme yeteneği, başarıları ve gelecekte bir etki oluşturabilme potansiyeli de dahil olmak üzere bir dizi faktöre dayalı olarak kişileri seçiyor ve listeyi oluşturuyor. Liste; Liderler, Sanatçılar, Titanlar, Öncüler, Yenilikçiler ve Simgeler olmak üzere 6 kategoriye ayrılıyor. 2022 yılında açıklanan listede ise 6 Müslüman kendisine yer buldu. Gelin hep birlikte listede yer alan bu Müslümanları tanıyalım.

Samia Suluhu Hassan

Samia Suluhu Hassan
Samia Suluhu Hassan

Samia, Liberya’nın eski Cumhurbaşkanı Nobel Barış Ödülü sahibi Sirleaf tarafından Liderlik kategorisinde aday gösterildi ve 2021 yılında Tanzanya’nın ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi. Liderliği üstlendiğinden beri rakip politikacılarla bir iletişim hattı kurma ve Tanzanya’nın demokratik sistemine olan güveni yeniden inşa etme konusunda büyük adımlar attı. Eylül 2021’de BM Genel Kurulu’na hitap eden beşinci Afrikalı kadın oldu.

Khurram Parvez


Khurram, “Khurram Asian Federation Against Involuntary Disappearances” adlı derneğin başkanı. Başkanlığını yaptığı dernek, Asya ülkeleri için de büyük bir problem olan insanların kaybolması ya da daha doğru bir ifade ile ortadan kaybettirilmesi konusunda doğrudan çalışan insan hakları örgütlerinin bir federasyonu. Khurram, Müslümanlara olan muamelesi günden güne kötüleşen Hindistan’a karşı çok ihtiyaç duyulan önemli bir ses. 2016 ve 2021 yıllarında tutuklanan Khurram, Keşmir’de gösterdiği insan haklarındaki gayreti ve adaletsizliklere karşı mücadelesi engellenmeye çalışılan önemli bir isim.
Khurram, Hindistan’ın iktidardaki partisine karşı konuştuğu için, tacize ve nefret söylemine maruz kalan gazeteci Rana Ayyub tarafından aday gösterildi. Rana Ayyub, Khurram için “O, Hindistan devleti tarafından zorla kaybedilen ailelerin sesi. Keşmir halkının isyanının ve ihanetinin adeta sözcüsü” diyor.

Umar Ata Bandial

Umar Ata Bandial
Umar Ata Bandial


Liderlik kategorisinde bir diğer aday ise Umar Ata Bandial. Şubat 2022’de Pakistan’da Danıştay başkanı olarak görevine başladı ve değişiklik yapmaya başlamak için beklemedi. Adaletin süratle sağlanması için Dava Yönetim Sistemi de olmak üzere reformlar başlattı. Yapı komitesi, kayıt komitesi, Yüksek Mahkeme araştırma işleri şubesi ve katip programı dahil olmak üzere idari ve yargı yetkileriyle ilgilenen organları yeniden düzenledi. En önemlisi de Başbakan Khan’ın Parlamento’yu feshetme hareketini anayasaya aykırı ilan ederek bozdu.

Hoda Khamosh

Hoda Khamosh
Hoda Khamosh


İkon kategorisinde aday gösterilen Hoda Khamosh ise Afganistan’dan. ABD birliklerinin geri çekilmesinden bu yana Hoda, kadın haklarını geliştirmek ve kadın sağlığı sorunlarıyla ilgili tabuları yıkmak için çalışan bir kadın. Öyle ki çabaları onu tutuklanma hedefi haline getirdi.

Hoda, Oslo’da Taliban ile bir konferansa katılmak üzere bir grup kadın aktivistin parçası olması için davet edildi. Bu fırsatı, Taliban Dışişleri Bakanı’na gözaltına alınan iki meslektaşının serbest bırakılmasını talep ederek kullandı ve konferansta “Acılarını kemiklerimle binlerce kilometre öteden hissediyorum ve Taliban’ın işkencesi altında iniltilerini duyuyorum” dedi.

Mazen Darwish ve Anwar al-Bunni

Mazen Darwish ve Anwar al Bunni
Mazen Darwish ve Anwar al-Bunni


Mazen ve Anwar ise ortaklaşa olarak Öncü kategorisine aday gösterildiler. 2014’te Rusya ve Çin, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Suriye‘deki zulümleri kendisine havale etmesini ve kovuşturmaya izin vermesini önlemek için Güvenlik Konseyi vetosunu kullandı. Ve bu veto, kurbanların asla adalete kavuşmayacağı anlamına geliyordu. Bunu önleyebilmek amacıyla, Suriyeli avukatlar Anwar Al Bunni ve Mazen Darwish vetoya karşı dava açtılar.

Almanya’nın Koblenz kentindeki bir mahkeme, eski istihbarat görevlisi Anwar R.’yi tutuklulara sistematik işkenceyi denetlediği için insanlığa karşı suç işlemekten suçlu buldu. Anwar R. Mahkeme tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Al Bunni ve Darwish, duruşmada sadece ifade vermekle kalmadı, aynı zamanda bu tarihî dava için hayati önem taşıyan kanıt ve tanık toplama çabalarına da öncülük ederek Suriye’de yapılan işkencelerin duyurulmasına katkıda bulundular.

Kaynak
Time

3 Yorum

  1. Zaten İslami yönü ağır olan birini o listeye beklemezdim

  2. Zaten “İkon (!)”kategorisinde gösterilmesinin tesadüfi olduğunu düşünemeyiz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu