Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur:
Ramazan Bayramı sabahı melekler yollara dökülür ve şöyle seslenirler: “Ey Müslümanlar topluluğu! Keremi bol olan Rabbinizin rahmetine koşunuz. O, bol iyilik ve ihsanda bulunur. Sonra onlara bol bol mükâfatlar verilir. Siz gece ibadet etmekle emrolundunuz ve emri yerine getirdiniz. Gündüz oruç tutmakla emrolundunuz, orucu tuttunuz ve Rabbinize itaat ediniz, mükâfatınızı alınız.”
Ramazan ayı gelirken her müminin yüreği bağışlanma umudu ile yeşerir. Bu ayı güzel geçirip Ramazan Bayram’ına ulaşma gayesi içinde her Müslüman ibadetlerine ağırlık verir. Orucunu en iyi şekilde tutup nefsinden vesveselerden uzak bir ay geçirmek ister. Efendimiz (sav) de söylediği hadisi şeriflerde Allah’a itaat edip de orucu tutanların mükâfatlandırılacağının müjdesini vermiştir.
Bi’ Dünya Haber olarak siz takipçilerimizle gerek sosyal medya hesaplarımızla gerekse ajandamız ve kampımızla gerekse sitemizde yer alan Ramazan özel haberleriyle güzel ve dolu dolu bir Ramazan geçirdik. Ramazan ayının sona ermesiyle şimdi de sizlere dünyadan Ramazan Bayramı sahnelerini sunuyoruz. Bir önceki yazıda verilen 5 ülkenin ardından Ramazan Bayramı manzaralarına devam ediyoruz. Hadi gelin hep birlikte başka ülkelerdeki Ramazan Bayramı nasıl geçiyormuş birlikte bakalım.
İsveç’te Ramazan Bayramı
Yazımıza kadrajımızı Müslümanların azınlık olduğu bir ülkeye İsveç’e çevirerek başlıyoruz. En uzun oruçların (yaklaşık 20 saat) tutulduğu ülke olarak İsveç’te hem İslam’a hem de Ramazan ayına dair pek çok yanlış kanı mevcut. Lakin yine de bu kadar uzun süre aç kalmalarından ötürü gayrimüslimler Müslümanlara saygı duyuyor ve sabırlarından etkileniyorlar. İsveç aynı zamanda kişi başına düşen gelirin en yüksek olduğu ülkelerden biri ve bu yüzden ülkelerine değil başka ülkelere zekat ve fitrelerini gönderiyorlar.
İslam dinini sonradan tanımış İsveç’te doğup büyümüş bir mühtedi kardeşimizle yaptığımız söyleşide İslâm’ın hayatlara şifa kaynağı olduğunu söylüyor. Ülkesinde en büyük nimetin Müslüman kardeşleriyle cami gibi yerlerde bir araya gelip hüzün ve sevinci paylaşmak olduğunu söylüyor. Bu nimeti Ramazan ayının arttırdığını, hatta bazı iş yerlerinin izinlerde kolaylık sağladığını, sahurda ve iş molalarında ibadetlerine engel olunmadığını söylüyor. Ramazan ayının bereketinden bahseden mühtedi kardeşimiz, İsveç’te Ramazan Bayramının nasıl geçtiğini ise şöyle anlatıyor:
Son olarak ise mühtedi kardeşimiz İsveç’te Müslümancı yaşamın zor olmasına karşın giderek koşullarının iyileştiğini söylüyor. Orada sahip oldukları kültürel çeşitliliğin ümmet olarak onları bir kıldığını, farklı coğrafyalardan gelen kardeşlerimizin kendine has kültürlerinin İsveç’teki Müslümanlar için bir dayanak olduğunu söylüyor.
Lübnan’da Ramazan Bayramı
Akdeniz’in incisi Lübnan’ın Ramazanlarını seyahatlerinde gördükleri Bursa’ya yerleşerek Türkiye’de yaşamaya karar veren Tarık Kavukçu anlatıyor. Ramazan ayı geldiğinde Lübnan’ın sokaklarının, evlerinin ve kapı pencerelerinin ışıklarla süslendiğini söyleyen Kavukçu, Ramazan davulcularıyla sahura kalktıklarını da söylemeyi ihmal etmiyor. Lübnan’ın tatlısı mamul tatlısının normalde de yapılırken Ramazan’a özel fıstıklı, cevizli, hurmalı olarak çeşitlendiğini söylüyor. Ramazan’ın son on gününde ise camilerde gece programlarının yapıldığından ve itikâfa girildiğinden bahsediyor. Ülkesinde yaşanan Ramazan Bayramlarını ise Tarık kavukçu şöyle anlatıyor:
Makedonya’da Ramazan Bayramı
Osmanlı yadigârı, balkanların güzel ülkesi Makedonya’ya Ramazan ayı için göz atıyoruz. Osmanlı’nın mirasçısı Makedonya’da doğmuş, eğitim için Türkiye’ye gelmiş daha sonra ülkesine geri dönmüş olan Ejmen İsmaili ile yaptığımız söyleşide Makedonya’da da tüm dünyada olduğu gibi Ramazan’ın coşkuyla karşılandığını görüyoruz. Dünya telaşından daha da uzaklaşmak istediğimiz bu günlerde Makedonyalılar ev halkıyla birlikte cemaat olarak namazlarını evlerinde eda ediyorlar. İsmaili’nin aktardığına göre ise mukabele geleneği olarak otuz farklı kişi otuz gün boyunca birer cüz okuyarak mukabeleyi tamamlıyor. İslam’a dair birçok hususun aktarıldığı ikindi namazı ardı sohbetlerinde medrese talebeleri bir nevi staj yaparak imamdan görevi devralırlar. Halka açık toplu davetlerin olmadığını, lakin evlerde yetimlere, fakirlere pek çok iftarın verildiğini söyleyen Ejmen İsmaili, Ramazan’a özel nimetler şöyle sıralıyor:
Ramazan bayramının resmi bir tatil olarak ilan edildiği ülkelerden Makedonya’da bu günde Müslümanlar bir araya geliyor. Bayram namazına cümbür cemaat gidilip, namazın ardından yapılan tespihten sonra bayram namazına kadar mevlidi şerifler okunuyor. Namazın ardından mezarlık ziyareti yaptıklarını söyleyen Kavukçu, bayram sofralarını şöyle anlatıyor:
Pakistan’da Ramazan Bayramı
Ramazan ayı gelince her ülkede her evde farklı hazırlıklar başlıyor. Önceden hazırlanmış tatlılar, süslenen ve temizlenen evler, mahyalar asılan camiler bizlere ramazan ayını dolu dolu yaşama fırsatı verip onu en iyi şekilde hissetmemize neden oluyor. Pakistanlı kardeşimiz Ali Ahmad, ülkesindeki Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerini şöyle anlatıyor:
Pakistan’da Ramazan bayramı coşku ve neşe içinde geçtiğini, en çok çocukların mutlu olduğu bayramda “eidi” denilen bayram harçlığı alındığını bizlere Pakistanlı kardeşimiz Ali Ahmad anlatıyor. Bayramda insanların bir arada aileleriyle veya arkadaşlarıyla vakit geçirmekten keyif aldığını belirten Ali Ahmad, şehirde yaşatanların memleketlerini ziyaret ettiğini de bizlere aktarıyor. Türkiye’de de Pakistan’da da Raman geçirdiğini söyleyen Ali ahmad aradaki farkları şöyle sıralıyor:
Ürdün’de Ramazan Bayramı
Ürdün’de Ramazan’ı söyleşimizde bizlere yolu İzmir’den Ürdün’e uzanan kardeşimiz Hediye Abudayeh anlatıyor. “Ah nerede o eski Ramazanlar” dediğimiz Ramazanların Ürdün’de olduğunu söyleyen Abudayeh, sadece yüzde onluk bir kesimin Müslüman olduğu ülkede Ramazan gelince her şeyin yenilenip değiştiğini söylüyor. Gayrimüslim nüfusun hürmet edip, toplum içinde yemek yemekten kaçındıklarını söylüyor. Ramazan ayına özel tatlardan şunları sıralıyor: Özel yufaksıyla hazırlanan “sambusa”, tel kadayıf olarak da bilinen “katayef”, sofraların olmazsa olmazı içli köftesi “kubbeh”.
Ramazan ayından önce de camilere kadınların gittiğini söyleyen Abudayeh Ramazan şuuru ile cemaatin daha çok arttığını, çocukların namaza teşvik edildiğini söylüyor. Ürdün’de Ramazan özel mesai ve okul saatleri oluşturulmakta ve ders saatleri azaltılmaktadır. Hediye Abudayeh son olarak bizlere Ürdün’ün Ramazan bayramını anlatıyor:
Zambiya’da Ramazan Bayramı
Farklı dinlerin bir arada bulunduğu Afrika kıtasının güneyindeki yeşil ülke Zambiya ile yazımızı sonlandırıyoruz. Bizlere Ramazan bayramı görüntülerini Zambiya’da doğup büyümüş olan İmran Dhalla anlatıyor. Zambiya’da yer alan Müslümanlardan Zambiyalı olanlar dışında Hindistan ve Arap kökenli Müslümanların da olduğunu söyleyen Dhalla, bu çok kültürlü yapısının en çok Ramazan’da hissedildiğini söylüyor. Buna da yemekler üstünden güzel bir örnekle açıklıyor:
Zambiya’da nüfus olarak çoğunluğu Hıristiyanlar oluştursa da saygı çerçevesinin korunduğunu, Müslümanlar olarak bir sıkıntı çekmediklerini bizlere İmran söylüyor. Ramazan ayında birlik ve beraberliğin daha çok arttığını da ekleyen İmran Dhalla bakın ülkesinin Ramazan Bayramı’nı nasıl anlatıyor:
Kaynakça
- Öztürk, H. E. (Nisan 2022). Bi’ Dünya Ramazan . İstanbul: Duruş Yayınları.
Kelimelerin elvanından üstüne düşenle renklenmiş bir edebiyatçı. Anlamlar denizinden bir küçük damla dahi alabilmek ve verebilmek için çabalıyor.