Allah’ın evleri olan camilerimiz, günde beş vakit namaz vesilesiyle Rabbimiz ve İslam kardeşlerimizle buluştuğumuz; Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla başımızı secdeye koyduğumuz an, manevi doygunlukta zirveye ulaştığımız ibadethanelerdir. İşte; Çin Tibet’teki Lhasa Ulu Camii de sizleri manevi yönden zirveye ulaştırabilecek türden bir camimiz. Ama aynı zamanda sizin de oraya ulaşabilmeniz için zirveye çıkmanız gerekiyor.
Hebalin Camii olarak da bilinen Lhasa Ulu Camii, deniz seviyesinden yaklaşık 3650 metre yükseklikte bulunuyor ve bu özelliğiyle dünyanın en yüksek camilerinden biri olarak kabul ediliyor. Aslen 1716’da inşa edilen ve 1959’da tadilattan geçirilerek bugünkü halini alan Lhasa Camii, 2.600 metrekarelik 3 girişli bir avluya sahip. Avluda ibadethane, abdesthane, yer altı sığınağı, içerisinde ise sosyal sorumluluk projeleri yürütülen Pai Binası ve diğer tesisler bulunuyor.
Lhasa Camii’nin yapısı geleneksel Tibet Özerk Bölgesi’nin mimarisini taşıyarak dini ve yerel özellikleri bir arada tutuyor. Bakıldığında dairesel kemer ve çan kulesi görülen caminin içerisinde çiçek ve bitki motifleriyle bezenmiş İslami figürler bulunuyor. Bazı kaynaklara göre Konfüçyüsçülük, Taoizm, Çin Budizmi, ateizm gibi farklı din ve ideolojilerin bulunduğu Çin nüfusunun yaklaşık %1 ila 3’ünü Müslümanlar oluşturuyor. Çeşitli dinlerin bir arada bulunduğu bu ülkedeki; yerden binlerce metre yükseklikte bulunan Lhasa Camii’nin varlığı, içerisinden yükselen her bir tekbir sesiyle İslam dininin ihtişamını göklere taşıyor. Allah Teala camilerimizden yükselen dua seslerini eksik etmesin.